
S'ampliaran les places del màster per ser professor de secundària i es podrà fer online
La consellera de Recerca i Universitats ha explicat que la nova oferta es posarà en marxa el curs 2023-24
Acord per ampliar les places disponibles a Catalunya per estudiar el màster universitari en Formació del Professorat d'Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat, Formació Professional i Ensenyament d'Idiomes.
Serà de cara al curs 2023-24 i es farà telemàticament a la UOC, que posarà en marxa els procediments de verificació per oferir els estudis.
Ho ha d'aprovar aquest divendres la junta del Consell Interuniversitari de Catalunya. L'objectiu és arribar a augmentar en un miler l'oferta en aquelles especialitats amb més dèficit de professorat.
Amb aquest acord s'espera fer front a l'elevada demanda que tenen aquests estudis i a les jubilacions entre el professorat que preveu el Departament d'Educació. Seran els primers estudis d'aquesta modalitat que es faran en línia, amb l'excepció de les pràctiques, que seran presencials.
La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha explicat que ara hi ha prop de 1.600 persones que ja cursen el màster en línia en universitats d'altres comunitats autònomes, l'unica opció disponible. En canvi, després fan les pràctiques a Catalunya.
El govern ha destacat també que la UOC té un preu regulat, a diferència de l'oferta que ja existeix. Geis ha afirmat que fer el màster de la UOC valdrà al voltant de 2.000 euros, a diferència dels 8.000 o 10.000 euros que val a les universitats privades.
No es posarà en marxa el curs vinent, segons han dit, pel procés de verificació que haurà de passar la UOC. Els nous estudis virtuals els haurà de revisar l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya. El vistiplau definitiu seria del Consell d'Universitats.
Les especialitats amb més demanda
Les especialitats amb més dèficit de professorat són les de Llengua i Literatura Catalanes, Llengua i Literatura Castellanes, Anglès i Matemàtiques. De fet, aquest curs s'ha donat més marge a alguns professors que exerceixen sense el màster perquè tinguin un any més per aprovar-lo.
Pel desembre, el Consell ja havia avançat detalls de la planificació del màster per al període 2022-2025. Es volen potenciar les especialitats amb menys professors disponibles. A més de les esmentades, hi ha Biologia-Geologia, Física-Química i Tecnologia - Tecnologies Industrials.
Per al curs acadèmic vinent, el 2022-23 encara no s'incorporen les novetats que s'han de formalitzar aquest divendres. Es preveu oferir 2.040 places en total.
El curs actual, el 2021-2022, només s'ha pogut cobrir el 41% de les places sol·licitades per les persones que volien cursar el màster. La resta n'ha quedat fora, en una situació similar a la que ja va passar el curs anterior.
- ARXIVAT A:
- Educació