Sánchez diu que es reunirà amb Torra "com amb tots els presidents" quan hi hagi govern

Des de la Generalitat s'explica que Sánchez accepta reunir-se "com més aviat millor" i des de La Moncloa diuen que serà "quan hi hagi govern"

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez i Quim Torra s'han emplaçat a reunir-se, aquest matí, durant la conversa telefònica que han mantingut. La trucada, han explicat fonts de la Generalitat, ha començat a les 9.19 i ha durat quinze minuts.

Des del govern també s'ha informat que la conversa ha transcorregut "amb cordialitat". Amb tot, Torra s'ha queixat a Sánchez de la "falta de cortesia institucional" per no haver-se posat al telèfon fa dos mesos, i també li ha retret la seva duresa contra l'independentisme català durant la campanya electoral.

El president del govern espanyol en funcions, per la seva banda, "ha tornat a reconèixer la naturalesa política del conflicte, com ja va fer en la primera reunió a La Moncloa", el juliol de l'any passat, i ha reconegut, segons la Generalitat, que "cal avançar".


Del "com més aviat millor" al "quan hi hagi govern"

En la valoració de reunió que s'ha fet des del govern s'explica que Torra ha emplaçat Sánchez a reunir-se i que aquest "s'ha mostrat disposat a fer-ho com més aviat millor".

Aquesta apreciació temporal no és exactament la mateixa que s'ha fet des de La Moncloa, que sí que coincideix a parlar de la voluntat de Sánchez de reunir-se amb el president de la Generalitat.

"Torra ha sol·licitat una reunió amb el president Sánchez", diu la nota emesa pel govern espanyol en funcions, i afegeix que aquest ha respost que no tindrà cap inconvenient a fer-ho "quan hi hagi govern i arrenqui la legislatura", i amb el següent afegit: "com farà amb la resta dels presidents i presidentes autonòmics".


Intents frustrats

La conversa telefònica entre el president del govern espanyol en funcions i el president de la Generalitat ha trigat dos mesos a ser una realitat, des que Torra ho va intentar, per primera vegada, a l'octubre.

Torra havia intentat parlar amb Sánchez diverses vegades abans de les eleccions del 10 de novembre, però no va aconseguir que li agafés el telèfon. De fet, Sánchez en va arribar a fer broma durant la campanya electoral.

 

El disgust de Torra per aquesta negativa de Sánchez a agafar-li el telèfon va quedar palès en unes imatges del programa 30 minuts de TV3.

I va generar una carta de queixa a La Moncloa.

 

La conversa telefònica entre Sánchez i Torra es produeix, al final, en plenes negociacions per a la investidura, que Sánchez està negociant amb ERC, i el mateix dia que hi ha d'haver una segona reunió entre el PSOE i JxCat en aquest mateix sentit.

I l'endemà que el president del PP, Pablo Casado, i Inés Arrimadas, màxima responsable de Cs al Congrés dels Diputats, van deixar clar a Sánchez, en reunions bilaterals, que no estan disposats a desbloquejar la investidura de cap manera.

Ara, el mateix Sánchez havia desinflat les expectatives sobre aquesta trucada o qualsevol connotació d'excepcionalitat que se li pogués donar, en emmarcar-la en una ronda de contactes telefònics amb els presidents autonòmics.


Primer, amb Urkullu

Passades les nou del matí, fonts de La Moncloa han informat que Sánchez ha començat aquesta ronda, "tal com estava previst", és a dir, amb la trucada al lehendakari Íñigo Urkullu.

La nota de premsa afegeix que Sánchez fa la ronda de trucades "després de rebre l'encàrrec del rei" de formar govern.

"L'objectiu de Pedro Sánchez és governar des de valors progressistes i amb el desig de construir grans consensos amb les forces polítiques i amb els màxims responsables de les Comunitats Autònomes."


La ronda de trucades de Sánchez continua, aquest mateix matí, amb el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijoo, i amb el president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, tots dos del Partit Popular.


Conferència anual de presidents al Senat

Aquest matí, després de les trucades a Urkullu i a Torra, La Moncloa ha anunciat que Sánchez convocarà una conferència anual de presidents autonòmics al Senat que vol que sigui "un dels eixos principals d'una legislatura que ha de ser, per una banda, la legislatura del diàleg i, per l'altra, la de la reducció de la tensió territorial".

A més, com ja s'afirmava a la nota de premsa sobre la reunió amb Torra, Sánchez també té la intenció de mantenir reunions bilaterals amb tots els presidents autonòmics.

Sánchez, d'altra banda, manté el "compromís de renovar el finançament autonòmic".

ARXIVAT A:
Pedro SánchezQuim TorraERCPSOEInvestidura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut