Pedro Sánchez ha comparegut a petició del Partit Popular (EFE/J.J.Guillen)

Sánchez acusa la dreta de desinformar sobre migració, en un ple on el PP fa protagonista ETA

Pedro Sánchez anuncia que demanarà a Brussel·les avançar a l'estiu que ve el repartiment de migrants que arriben pel Mediterrani

Al Congrés dels Diputats aquest dimecres s'havia de parlar sobre migració, una qüestió que fa mesos que s'ha convertit en arma llancívola entre el govern de Pedro Sánchez i el PP. Com era previsible, els retrets han continuat, però la sessió s'ha acabat enverinant per un altre tema: la reforma legal que permetria a uns 40 presos d'ETA escurçar les condemnes.

En la seva intervenció inicial, centrada en l'ordre del dia, el president del govern espanyol ha aprofitat per anunciar que el mes vinent, al Consell de Ministres, s'aprovarà la reforma del Reglament d'Estrangeria, per facilitar els tràmits als immigrants i que Europa avanci en l'aplicació del pacte migratori.

La seva compareixença arribava a petició del PP, just després de la suspensió de les negociacions per part d'aquest partit per desbloquejar la reforma de la llei d'estrangeria, que hauria de regular com es distribueixen els menors migrants que arriben sense acompanyants a territoris com les Canàries.


Sánchez acusa la dreta de desinformar sobre el migrants

Sánchez ha demanat gestionar els pics de migració irregular, així com fomentar la integració i "respectar la diversitat" dels qui s'instal·len a l'Estat i ha defensat que la migració "és bona i necessària".

També ha atacat "les mentides" de Vox i el PP, a qui ha acusat de dir que "els migrants venen a fer el gandul", quan en realitat "aporten el 10% dels ingressos de la Seguretat Social i fan servir els serveis públics un 40% menys".

Per aquest motiu, ha fet una crida a abordar la "desinformació":

"Existeix un exèrcit de tabloides digitals, d'opinadors, de bots digitals, destinats a crear un flux constant de mentides sobre els estrangers que sobredimensionen els problemes de seguretat i de convivència que de vegades van associats a la migració o que directament n'inventen altres de nous."


"La dreta vol que l'armada passi d'auxiliar nàufrags a enfonsar-los"

El president espanyol ha carregat contra els partits de la dreta i els ha acusat de "fer servir aquest tema per generar alarma social, i que la por els obri les portes que les urnes els van negar":

"La dreta vol que l'armada deixi d'auxiliar nàufrags i es dediqui a enfonsar-los, vol reemplaçar els centres d'acolliment i vol deportacions massives i indiscriminades. Busca expulsar totes aquelles persones que no tinguin el mateix aspecte que ells."

Sánchez acusa PP i Vox de fer servir la crisi migratòria "per generar alarma social" (EFE/J.J. Guillén)

Una sessió sobre migració... marcada per ETA

Però els populars han convertit el debat en un atac contra el president espanyol per la convalidació de penes dels presos etarres. L'esmena, presentada per Sumar, va rebre el suport unànime del Congrés al setembre, però ara el PP, arran de la denúncia de l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT), ha admès que li havia passat per alt.

Per això, a la seva intervenció al Congrés, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha reclamat a Sánchez que retiri la llei que convalida les condemnes complertes a l'estranger i l'ha qualificat de "llei encaputxada":

"Aprofiti i recapaciti, no és el mateix un error que la reforma d'una llei amb tota la intenció. Va dir a les víctimes que no reduiria les penes, però vostè no té paraula."


"Ja sabien el que votaven"

A la seva contrarèplica, Sánchez ha volgut remarcar que, amb el canvi legislatiu, "no hi ha rebaixa de condemnes", que "qui havia de complir 30 anys en complirà 30" i que "el projecte de llei és una transposició obligatòria d'una directiva" que el PP va secundar a Estrasburg:

"Eren perfectament conscients del que s'estava votant, no s'amaguin, han tingut set mesos de tramitació, el període d'esmenes s'ha prorrogat fins a onze vegades i hi han votat a favor totes les vegades."

Feijóo, a la seva compareixença a la cambra baixa (EFE/J.J. Guillén)

El PP interromp Sánchez amb aplaudiments a la germana de Miguel Ángel Blanco

Un altre dels moments sonats ha estat quan Feijóo ha aprofitat per etzibar als socialistes que es quedessin amb l'aplaudiment d'Otegui i Txapote. Un Txapote que és un dels que podria sortir abans de la presó i que va ser condemnat, entre d'altres fets, per l'assassinat del polític del PP Miguel Ángel Blanco el 1997.

Justament, el PP ha interromput el discurs de Sánchez amb forts aplaudiments quan a la bancada popular ha arribat la germana de Miguel Ángel Blanco, Marimar Blanco, que també és senadora del PP.

La presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha cridat l'atenció a Feijóo i li ha recordat que la compareixença d'aquest dimecres estava destinada a la migració i l'ha instat a complir el reglament, moment en el què Feijóo ha replicat:

"Tinc dret a parlar de la dignitat dels espanyols assassinats per ETA i ho faré."

L'ovació del PP a la senadora popular Marimar Blanco, germana de Miguel Ángel Blanco (EFE/J.J.Guillen)

Feijóo vol que Sánchez sol·liciti l'ajuda de la UE per reprendre el diàleg sobre migració

Forçat a reconduir el seu discurs cap a la qüestió migratòria, el líder del PP ha exigit a Sánchez sol·licitar l'ajuda que li ha ofert la Unió Europea i que ho passi "per escrit", si vol reprendre les converses amb el seu partit.

El cap de l'oposició ha acusat el govern d'inacció i d'haver deixat "sol" el govern canari davant la crisi migratòria, i també ha reclamat que Sánchez signi l'acord entre el PP i el president de l'arxipèlag, Fernando Clavijo, que té el vistiplau de les onze autonomies on governa el PP.

Segons el PP, l'executiu "primer es va negar a demanar ajuda a la Guàrdia Europea de Costes i Fronteres (Frontex) i ara rebutja la mà estesa d'Europa" per afrontar aquesta situació i delega a les comunitats presidides pel PP la resposta a aquest "problema".


"Potser tanta ETA és per tapar la seva incompetència"

Al torn d'ERC, Gabriel Rufián ha acusat el PP de fer servir el terrorisme per tapar els seus mals: "Potser tanta ETA és per tapar la seva incompetència":

"Diuen que no es van assabentar del que va passar al ple del Parlament Europeu, al Congrés i al Senat: el que estan dient és que no saben llegir. La maldat torna i el "Que et voti Txapote" els ha tornat: els que voten Txapote són vostès."

Això, després que Vox hagi vinculat migració amb delinqüència: "700.000 persones han entrat il·legalment al nostre país i vostès diuen que no passa res per trepitjar les nostres lleis. Fiquin-los a casa seva." El portaveu de Sumar, Iñigo Errejón, hi ha respost dient que al partit d'extrema dreta "els crims els importen segons el color de pell de qui els comet".

Qui no ha volgut centrar-se en el debat sobre la crisi migratòria és Junts, que, a través de la seva portaveu, Miriam Nogueras, s'ha enfocat en el Pla d'Equilibri Fiscal, l'altre element de l'ordre del dia, i ha acusat els socialistes de "parlar de tornar a la normalitat" sense explicar el que és:

"L'única normalitat per a vostès és que els catalans treballin, paguin i callin."

Bildu no ha volgut entrar en la batussa sobre la convalidació de penes a etarres i el PNB ha intentat redreçar el debat demanant un repartiment just de menors migrants entre comunitats autònomes.

Des de Coalició Canària han retret a la resta de partits que "parlin de tot", però poc d'immigració i del "acord de país" que es necessita per a abordar l'emergència migratòria.

La crisi migratòria s'ha convertit en arma llancívola entre el govern de Pedro Sánchez i el PP (Europa Press)

El protocol canari, suspès

Justament aquest dilluns, el TC ha admès a tràmit per unanimitat el recurs presentat pel govern de Pedro Sánchez contra el protocol de menors migrants aprovat per l'executiu canari --de Coalició Canària i el PP-- i ha acordat suspendre'l, si bé ja estava suspès cautelarment per ordre del Tribunal Superior de Justícia de les Canàries.

En concret, el recurs de La Moncloa intenta frenar un protocol que dificulta l'atenció d'urgència als menors que arribin a territori espanyol.

En total, entre l'1 de gener i el 30 de setembre del 2024 han arribat a Espanya de manera irregular 42.231 persones, un 59,1% més que al mateix període del 2023, quan n'hi van arribar 26.540. En aquest temps han arribat a les Canàries 30.808 persones.

ARXIVAT A:
TerrorismeMigracionsETAPPPSOEGovern espanyolCongrés dels Diputats
Anar al contingut