El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva resposta al PP aquest dimecres al Congrés
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la seva resposta al PP aquest dimecres al Congrés (EFE/Chema Moya)

Sánchez s'hi torna pel cas Koldo acusant el PP de corrupció: "De la A d'Ayuso a la Z de Zaplana"

El president del govern espanyol ha lamentat la corrupció del cas Koldo i ha demanat "disculpes a la ciutadania"

Redacció/AgènciesActualitzat

El Congrés dels Diputats acull aquest matí un debat d'alt voltatge que el PP i Vox han volgut centrar en el cas Koldo, després de l'últim informe de la Unitat Central Operativa (UCO) que acorrala José Luis Ábalos i esquitxa Pedro Sánchez.

El principal partit de l'oposició ha aprofitat la sessió de control per llançar una ofensiva contra el govern espanyol i el seu president, a qui el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha exigit que doni explicacions per aquest cas, però també per les investigacions centrades en la seva dona, Begoña Gómez, i el seu germà, David Azagra.

Feijóo ha acusat Sánchez de "saber-ho tot des de fa més de tres anys" i li ha retret que, havent-se presentat com el govern que havia de combatre la corrupció, "l'ha acabat exercint".
 

"Va arribar com a capdavanter contra la corrupció i ha acabat amb un nom en clau a la trama: 'el número 1'."


Pedro Sánchez s'ha defensat dient que el seu partit actua "amb contundència" contra la corrupció i "col·labora amb la justícia", en contraposició amb el que considera que fa el PP.
 

"Iguals davant la llei? Per descomptat. Però iguals amb els casos de corrupció? En absolut."


Sánchez ha retret al partit de Feijóo els seus casos de corrupció i ha esmentat Eduardo Zaplana, condemnat dimarts a 10 anys de presó.
 

"De la A d'Ayuso a la Z de Zaplana, tenen un cas de corrupció per a cada lletra de l'abecedari."

La mateixa Isabel Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, ha respost aquestes paraules a X esmentant la dona del president: "Només cal una lletra de l'abecedari per assenyalar la veritable corrupció que rodeja Sánchez: la B de Begoña".
 

Sánchez demana "disculpes a la ciutadania"

Des del grup mixt, la secretària general de Podem, Ione Belarra, ha centrat la seva pregunta al govern en el conflicte al Pròxim Orient i el comerç d'armes amb Israel. 

Tanmateix, l'ha acabada amb un retret al govern per les acusacions de corrupció pel cas Koldo lamentant que hi hagués "gent del seu govern posant la mà a la caixa".

Pedro Sánchez ha respost les paraules de Belarra, antiga sòcia de govern, demanant disculpes:
 

"És un cas de corrupció que jo lamento, i demano disculpes a la ciutadania."


En acabar les intervencions sobre les acusacions de corrupció al seu partit, el president del govern espanyol ha marxat de l'hemicicle, fet que s'ha criticat des de la bancada popular.
 

Investigació al fiscal general

Durant la sessió de control s'ha sabut la notícia que el Tribunal Suprem investiga el fiscal general de l'Estat per revelació de secrets en la causa contra la parella d'Isabel Ayuso.

Els diputats del Partit Popular ho han aprofitat per pressionar el govern espanyol, especialment, Miguel Tellado.
 

"Que greu que qui havia de perseguir els delictes els acabi cometent per complir les ordres del 'senyor 1'."


Tellado havia començat la seva intervenció referint-se a la marxa del president espanyol de l'hemicicle: "Ja sabem per què el senyor Sánchez sortia cames ajudeu-me; per què tenia tanta pressa".
 

El PP havia intentat canviar les preguntes relacionades amb altres temes

En les últimes hores, el PP havia maniobrat per intentar canviar la resta de preguntes per tal que tota la sessió de control es convertís en un debat monogràfic sobre corrupció

Per aconseguir-ho, aquesta modificació d'última hora exigia el vistiplau de l'executiu, que ho ha rebutjat remetent-se al reglament de la cambra, on es preveu que els ministres han de tenir prou temps per preparar-se les respostes.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, durant la seva intervenció en la sessió de control al Congrés (EFE/Chema Moya)

En tot cas, han seguit en vigor les preguntes sobre corrupció registrades dins del termini i en la forma escaient, i la sessió de control és prou flexible perquè els diputats del PP hagin pogut treure el tema en cada una de les seves intervencions.

Tot plegat, mentre continua obert un altre front de batalla entre els populars i els socialistes, en aquest cas, per la llei que escurçaria penes a presos d'ETA.

El PSOE i Sumar donen per aprovada la norma sense que hagi de passar pel Senat, mentre que els populars podrien elevar el conflicte al Tribunal Constitucional després d'haver-hi votat a favor
 

La corrupció centra el debat

Entre d'altres, Vox ha aprofitat el ple per preguntar sobre corrupció al ministre Félix Bolaños.

Feijóo també preveu que la suposada corrupció del govern espanyol formi part de la seva agenda en la visita que farà aquest dijous a Brussel·les per reunir-se amb la seva família política, el Partit Popular Europeu.

Tot i que el cas Koldo va esclatar al febrer, va ser dijous passat quan va tornar al focus mediàtic després de conèixer-se l'últim informe de l'UCO, que atribueix a l'exministre Ábalos un "paper de responsabilitat" a la "trama" i aposta per imputar-lo.

A més, aquest document esmenta suposades converses i gestions de Sánchez, com ara que Ábalos el va informar de la visita de la vicepresidenta veneçolana, Delcy Rodríguez, i que el president no hi va posar "pegues".

Davant d'aquestes últimes revelacions, la secretària general del PP, Cuca Gamarra, va demanar formalment diumenge passat la dimissió del president del govern espanyol.

Just després d'una reunió d'urgència del comitè de direcció del PP, Gamarra també va anunciar una querella contra el PSOE per presumpte finançament il·legal, suborn i tràfic d'influències que el partit va registrar aquest dilluns a l'Audiència Nacional basant-se en dos testimonis anònims recollits en un article periodístic.

ARXIVAT A:
ETACongrés dels DiputatsPedro SánchezJosé Luis ÁbalosCas Koldo
Anar al contingut