La citació de Begoña Gómez, el pas al costat de Yolanda Díaz i l'actualitat política a Catalunya s'espera que també apareguin al debat parlamentari (EFE / Fernando Alvarado)

Sánchez insta ERC a investir Illa després de retreure-li el pacte amb Junts a la mesa

En la sessió de control al govern espanyol, Pedro Sánchez ha anunciat que presentarà un pla de regeneració democràtica abans que s'acabi l'estiu

RedaccióActualitzat

En marxa al Congrés dels Diputats una sessió de control al govern espanyol marcada per la publicació recent de l'amnistia al BOE i els resultats de les eleccions europees, així com la situació a Catalunya després que aquest dilluns es constituís el Parlament.

A les nou del matí, han començat les intervencions amb què el PP i Vox han retret a Sánchez que tirés endavant l'amnistia, una llei que han titllat, una vegada més, de "corrupció política".

El president del govern espanyol ha reivindicat la feina feta i ha rebutjat, novament, la "maquinària del fang" en què considera que han sumit la política espanyola.

En l'intercanvi amb ERC, Sánchez ha retret al portaveu republicà, Gabriel Rufián, que el partit hagi pactat amb Junts la mesa del Parlament, un fet "contradictori", ha dit, amb la voluntat de construir acords entre les "forces progressistes".

Alhora, ha instat els republicans a donar suport a una investidura de Salvador Illa, poques hores després que el PSC i ERC hagin anunciat un preacord per governar plegats a l'Ajuntament de Barcelona.

"Tant de bo que ens puguem entendre a Catalunya, val la pena que puguem fer governs transversals."

 

En una entrevista, Oriol Junqueras, que aquesta setmana ha renunciat com a president d'Esquerra, no s'ha mullat sobre els possibles pactes, però sí que ha assenyalat que hi ha altres partits amb capacitat de pactar:

"ERC hauria de ser capaç de posar-se d'acord amb tothom que fos possible, amb tothom que volgués arribar a acords, que valen en funció de si són útils a la gent. Però hi ha molts altres partits, com el PSC i Junts, que s'han posat d'acord moltes vegades i també hi tenen una responsabilitat."

 

Un pla per a la regeneració democràtica abans que s'acabi l'estiu

També en resposta a Rufián, Sánchez ha anunciat que prepara un paquet de mesures per millorar la "qualitat democràtica" a l'Estat "abans que s'acabi l'estiu", una mesura vinculada en part a la seva retirada durant cinc dies de la vida política a l'abril.

"Jo tinc molts defectes, però parlo clar, i també faig. Em vaig proposar presentar un paquet de qualitat democràtica abans que s'acabi l'estiu i el presentaré davant de les Corts Generals, no en tingui cap dubte."

Rufián havia apuntat que com a president del govern espanyol podria adoptar mesures com la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), vetar en la contractació pública empreses que hagin col·laborat amb el "fang" o augmentar les multes per "difamar i mentir", però Sánchez no ha aprofundit en si el pla que prepara ho contempla.

Precisament, en una entrevista a TVE més tard, Sánchez ha llançat un ultimàtum al PP per acordar la renovació del CGPJ al juny, ja que, si no ho fa, plantejarà una proposta per desbloquejar-lo: "El dia de la marmota ha durat massa. Això s'ha acabat." 

Concretament, ha dit que si el PP no s'avé a pactar, canviarà la facultat del CGPJ per fer nomenaments al Tribunal Suprem i als tribunals superiors de justícia, la qüestió principal per la qual els populars no volen renovar l'òrgan, al seu parer.

 

Sánchez carrega contra el PP per donar ales a la ultradreta

Un altre tema que ha estat molt present en el debat al Congrés són els resultats de les eleccions europees de diumenge, que van guanyar els populars i en què l'extrema dreta va aconseguir doblar resultats. 

Precisament en això s'ha centrat Sánchez a l'hora de respondre a Vox i el PP. A Alberto Núñez Feijóo li ha retret que amb el seu discurs hagi aplanat el camí per al creixement de la ultradreta:

"És una dreta pitjor que dolenta, que amb el seu discurs ultradretà multiplica i engreixa la ultradreta, amb vostès i ara amb el senyor Alvise."

La mateixa nit electoral, el líder de Vox, Santiago Abascal, va demanar a Pedro Sánchez que "segueixi el camí" de França i de Bèlgica i que també convoqui eleccions generals a Espanya, una opció que també ha reclamat Feijóo al Congrés.

Sánchez ha respost que les eleccions generals se celebraran quan pertoca, el 2027, i que llavors el PSOE guanyarà les "tres ultradretes", el PP, Vox i el nou partit de l'influencer d'extrema dreta Alvise Pérez.

 

Sense canvis al govern espanyol pel pas al costat de Yolanda Díaz

L'atenció en la sessió de control també s'ha centrat en la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que s'ha vist forçada a dimitir com a coordinadora de Sumar després dels mals resultats obtinguts el 9J.

Diversos membres del govern espanyol han expressat que la decisió de Díaz no suposa cap risc per a la coalició i no afecta en res el seu funcionament, ja que la vicepresidenta segona continuarà sent la interlocutora de la seva formació amb la part socialista de l'executiu.

Aquesta interlocució, segons fonts de l'executiu, va ser garantida per la mateixa Díaz en la conversa que va mantenir amb Sánchez per comunicar-li la decisió d'abandonar el càrrec orgànic que tenia a Sumar.

 

ARXIVAT A:
Congrés dels DiputatsPedro Sánchez
Anar al contingut