Sánchez, aïllat pel gir sobre el Sàhara: 11 partits li demanen que s'expliqui al Congrés
- TEMA:
- Sàhara Occidental
Fins a onze partits han demanat la compareixença urgent de Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats perquè expliqui el canvi de posició de l'executiu respecte al Sàhara Occidental, que ha passat de la neutralitat dels últims 46 anys a reconèixer la sobirania del Marroc.
Són ERC, Junts, el PDeCAT, la CUP, el PNB, EH Bildu, el BNG, Més País, Compromís, Nova Canàries i Coalició Canària, i han registrat la petició aquest dilluns.
En el cas dels grups catalans, han refermat que ells defensen el dret a l'autodeterminació com a única sortida possible al conflicte i diuen que no entenen el canvi de posició.
Així, des d'Esquerra, Marta Vilalta ha demanat a Sánchez que "torni al consens", mentre que des de Junts Josep Rius ha acusat el president de "trair" el poble saharaui i de "violar els tractats internacionals".
El PSOE ha quedat aïllat
També ha provocat una nova esquerda entre els socis del govern espanyol. Podem no comparteix el canvi d'estratègia i Yolanda Díaz ha citat el president per parlar-ne cara a cara.
Ara bé, ha descartat que la formació lila surti de l'executiu. En aquesta línia, una estona abans, el portaveu dels comuns, Joan Mena, ha demanat a Pedró Sánchez que no posi en risc el govern de coalició amb "decisions unilaterals".
Segons el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, aquest gir en la posició respecte al Sàhara "posa de manifest que tindrem una bona relació amb el Marroc, que tindrem una relació estable, en què el Marroc es compromet a col·laborar contra el tràfic de persones, contra la immigració il·legal".
El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha afegit que la nova etapa de relacions amb el Marroc "evitarà" la migració irregular i el tràfic de persones.
Arguments que, per ara, defensarà el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, aquest dimecres al Congrés. Ara bé, el PP ja ha avançat que li preguntaran pel Sàhara aquest dimarts mateix al Senat.
Un gir històric en política exterior
El govern espanyol ha abandonat l'exigència d'un referèndum d'autodeterminació al Sàhara Occidental, com demanen les Nacions Unides, que consideren la zona un territori pendent de descolonització.
Amb un canvi que ha motivat el retorn de l'ambaixadora marroquina a Madrid, Espanya passa a avalar la proposta marroquina, que parla d'una autonomia sota la sobirania del rei Mohammed VI i permet que el Sàhara Occidental pugui decidir només en àmbits com l'administratiu, econòmic, fiscal o cultural. Aquesta via, diu ara, és la base "més creïble i realista".
Per contra, el gir de Madrid ha provocat el rebuig del govern d'Algèria, el principal proveïdor de gas d'Espanya. Ha retirat el seu ambaixador a Madrid en considerar que estan davant de la "segona traïció històrica" al poble saharaui, "després del funest acord del 1975".
L'antiga colònia espanyola al nord d'Àfrica està controlada per Rabat des de l'any 1975 a excepció de la franja oriental, en mans de la República Àrab Saharaui Democràtica, amb reconeixement internacional limitat.
- ARXIVAT A:
- Sàhara Occidental Marroc