Sánchez anuncia 14.000 milions per a les comunitats per fer front a la Covid-19
Quim Torra nega que els 14.000 milions siguin cap "extra de liquiditat" i reclama que sigui l'Estat qui s'endeuti per fer front a la crisi sanitària
Pedro Sánchez ha anunciat als presidents autonòmics el repartiment de 14.000 milions d'euros perquè les comunitats disposin de més liquiditat. L'anunci s'ha fet en la sisena reunió setmanal que fan cada diumenge des del començament de l'estat d'alarma. Sánchez els ha garantit també que complirà els terminis per fer les entregues a compte a totes les comunitats.
Tot i això, 5.500 milions d'aquesta quantitat provenen de l'avançament de la liquidació de l'any 2018, any en el qual hi va haver una recaptació rècord, i més de 8.000 milions serien els que augmenta el finançament autonòmic a repartir entre totes les comunitats autònomes.
Torra: "Era el previst en el finançament"
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat que aquests 14.000 milions d'euros per a les comunitats anunciats pel govern espanyol per afrontar el coronavirus "no és un extra de liquiditat" perquè són fons, segons ha dit, "ja previstos pel model de finançament", i ha reivindicat que hi hagi una quantitat extra.
Torra ha recordat que el govern de la Generalitat ja va dir fa temps que "aquesta crisi l'ha de pagar l'Estat" i no els empresaris, els treballadors ni els autònoms, i reclama que la gran majoria de mesures que es van haver d'engegar durant les primeres setmanes de confinament no han arribat encara.
El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Pere Aragonès, ha demanat que els diners anunciats per Sánchez es distribueixin segons la incidència del coronavirus al territori i no per població, i exigeix que sigui l'Estat qui s'endeuti per fer front a la crisi sanitària:"Qui té la capacitat de recaptar i d'endeutar-se, que és l'Estat, que és qui ha assumit també la gestió d'aquesta crisi recentralitzant, assumeixi també la responsabiltat de dotar de recursos els que estem portant els hospitals, i als quals estem fent front en la part sanitària, que són la Generalitat i les comunitats autònomes."
Pere Aragonès fixa l'estratègia econòmica per fer front a la crisi del coronavirus, però avisa que la recuperació no ens retornarà a la situació del febrer perquè el coronavirus accelerarà un canvi de model que ja s'estava fent més a poc a poc.
Fase1⃣ Garantir recursos per a fer front a l'emergència: Salut, àmbit residencial i emergències. S'ha modificat ja el fons de contingència. És important que hi hagi una transferència directa de recursos de l'Estat. La factura del coronavirus no pot ser un increment del deute.
Pere Aragonès 🎗 (@perearagones) April 19, 2020
En un tuit, Aragonès diu que l'objectiu és mantenir la capacitat de l'economia i assegurar una recuperació ràpida, i detalla tres fases.
Fase3⃣ Estratègia de reconstrucció econòmica i social. Impulsar la inversió pública i el suport econòmic als nous sectors emergents i als afectats amb més intensitat. Cal un gran fons europeu per a la reconstrucció, que sigui gestionat des de la proximitat, des de la Generalitat.
Pere Aragonès 🎗 (@perearagones) April 19, 2020
La primera fase és per fer fer front a l'emergència amb una transferència directa de recursos de l'Estat sense que això suposi un increment del deute. En paral·lel, treballar per mantenir la capacitat productiva amb ingressos per als treballadors. I, per últim, una estratègia de reconstrucció econòmica i social amb un gran fons europeu gestionat per la Generalitat.