Sánchez anuncia que intentarà ser investit i apel·la a la "majoria social"

Feijóo li respon que no acceptarà que es converteixi en "minoria la meitat dels espanyols"

Sergi PontActualitzat

Pedro Sánchez fa un pas endavant i insta a traduir la "majoria social" progressista sorgida de les eleccions del 23J en una "majoria parlamentària" que permeti la seva investidura. En silenci mediàtic des de diumenge passat, el dia de les eleccions, ha reaparegut aquest dilluns en un vídeo publicat a les xarxes socials.

El president espanyol ha fet una crida a "persones que es van distanciar" del seu govern, per ampliar els suports que va tenir durant la darrera legislatura. El president espanyol culpa "la intensa propaganda desplegada pel duo del PP i Vox" i "la intensa fatiga dels darrers anys" d'aquest distanciament de part de l'arc parlamentari.

En el mateix vídeo, el líder dels socialistes també es compromet a treballar per aconseguir la investidura tan bon punt es constitueixin les Corts, el 17 d'agost vinent.

D'aquesta manera, Sánchez referma el seu rebuig a reunir-se amb el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. Unes declaracions fetes després que la secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra, redoblés la pressió als socialistes exigint diàleg amb el seu partit per "pensar en la governabilitat, l'estabilitat i l'interès general d'Espanya".

Aquesta tarda el líder del PP ha respost a Sánchez fent aquesta afirmació: "No acceptaré que es pretengui convertir en minoria la meitat dels espanyols." I ha afegit: "Marginar milions de ciutadans no és conformar majories, sinó dividir el país."

Justament aquest dilluns ha transcendit que Feijóo es va reunir la setmana passada amb el líder de Vox, Santiago Abascal. En la trobada, asseguren els dos partits, es van analitzar els resultats de les eleccions generals, en què el bloc de la dreta no va assolir la majoria absoluta.

El PSOE ja ha demanat al líder del PP que expliqui els detalls de la reunió. La ministra d'Educació en funcions, Pilar Alegría, ha demanat als populars que "no s'amaguin" i expliquin de què van parlar a la reunió "secreta". 

En paral·lel, el que sí que ha deixat clar aquest dilluns el PP és que no hi haurà negociacions amb Junts, en contra del que dissabte assegurava el vicesecretari Pedro Rollán, que les emmarcava dins de la Constitució.
 

Amnistia i autodeterminació, al centre del debat

La investidura de Pedro Sánchez passa, doncs, per un acord amb els partits independentistes. En aquest sentit, Esquerra Republicana de Catalunya ha publicat al diari ARA una carta dirigida a Junts per Catalunya en què proposa fer un front comú per negociar amb el PSOE.

La carta, signada per Oriol Junqueras, Marta Rovira, Pere Aragonès i altres dirigents republicans, insta la formació presidida per Laura Borràs i Jordi Turull a "sumar esforços per defensar Catalunya". Segons Esquerra, l'aritmètica parlamentària sorgida de les eleccions ofereix una oportunitat als partits independentistes per exigir el traspàs integral de Rodalies, acabar amb el dèficit fiscal i avançar cap a l'amnistia i l'autodeterminació.

Qui també ha defensat les negociacions per a la investidura és l'expresident de la Generalitat, Artur Mas. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Mas ha interpel·lat l'expresident Carles Puigdemont. L'exlíder de Convergència Democràtica de Catalunya ha demanat a Puigdemont que sigui "més exigent que intransigent" per evitar una repetició electoral, que qualifica de "temeritat".

Justament aquest dilluns, l'exdirector de gabinet de Pedro Sánchez i exassessor del Partit Popular Iván Redondo ha publicat avui un article d'opinió a La Vanguardia en què planteja l'amnistia i obre la porta a l'autodeterminació mitjançant l'article 92 de la Constitució, sobre referèndums consultius. 

"El retrobament total és, per descomptat, l'amnistia en la fórmula jurídica convenient", afirma Redondo, que afegeix que "el context polític actual reclama entendre Espanya com una comunitat desbordant de pluralitat" i advoca per "ratificar un acord previ, inclusiu, sumant totes les forces polítiques plurals i diverses, excepte els extremistes que prefereixen autoexcloure's".


El PNB demana una nova proposta de model territorial

Si el suport dels partits independentistes catalans és imprescindible per a Sánchez, també ho és el dels partits nacionalistes bascos, que han començat a moure fitxa. En una entrevista a El País, el president del PNB, Andoni Ortuzar, ha demanat a Pedro Sánchez una proposta de nou model territorial "per a 10, 20 anys", a canvi de donar suport a la seva investidura.

"No dic que accepti el 100% de les nostres peticions, però ha d'obrir aquest meló. Preferim transparència des de l'inici que un viacrucis continu, perquè hi haurà xocs. Per això ha de pactar amb el nacionalisme català, el PNB, Bildu, Coalició Canària i Sumar."

Ortuzar argumenta que, si els blocs dreta-esquerra es mantenen, "cal un pacte Madrid-perifèria" i "obrir el model territorial". El dirigent basc també defensa que cal buscar una solució política a la situació de Carles Puigdemont.

 

ARXIVAT A:
Eleccions Generals 2023 - 23J
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut