Sánchez anuncia una llei per garantir la paritat en els òrgans de decisió de les grans empreses
El projecte, que aprovarà dimarts el Consell de Ministres, estableix que almenys un 40% de les persones als consells d'administració i al govern espanyol siguin dones
El govern espanyol aprovarà una llei que obligarà que hi hagi paritat de dones i homes en els centres de decisió. A quatre dies pel 8 de març --Dia Internacional de la Dona--, Pedro Sánchez ha anunciat aquest dissabte que el Consell de Ministres n'aprovarà el projecte la setmana que ve.
La Llei per a la Representació Paritària inclourà l'obligatorietat de quotes dins l'executiu, als consells d'administració de les grans empreses --tant públiques com privades--, a les juntes de govern dels col·legis professionals i als jurats de reconeixements públics a personalitats.
En concret, determina que la direcció de qualsevol empresa cotitzada o entitat d'interès públic amb més de 250 treballadors i 50 milions de volum de negoci anual haurà de tenir un 40% de dones. És el mateix percentatge en tots els casos.
També inclourà que les anomenades llistes cremallera de les candidatures electorals dels partits siguin obligatòries a la llei electoral. Segons les xifres que ha donat el PSOE, només el 44% dels escons del Congrés i el 39% del Senat estan ocupats ara mateix per dones.
Durant la seva intervenció a l'acte que ha celebrat el PSOE pel Dia Internacional de la Dona, Sánchez ha assenyalat que "si la dona representa la meitat de la societat, el poder polític i el poder econòmic han de ser també de les dones".
El president espanyol ha assenyalat que "hi pot haver gent a qui li sembli greu" l'aprovació d'aquest projecte de llei i que, "fins i tot li pot semblar absolutament desproporcionat". "Però a nosaltres ens sembla simplement de justícia", ha declarat.
Per Sánchez, aquesta mesura suposa "un pas més" per situar Espanya "a l'avantguarda del conjunt d'Europa" en matèria d'igualtat, i ha assenyalat que aquesta iniciativa no només es fa "en favor del feminisme", sinó del "conjunt de la societat".
Segons ha assenyalat, el Fons Monetari Internacional (FMI), una institució que, a parer seu, "no és sospitosa de ser progressista", ha indicat que, si el conjunt de la població femenina participés en el desenvolupament econòmic del país, "pujaria entre un 15% i 20% més".
Una directiva europea fixa la paritat per al 2026
El govern espanyol s'adapta a la normativa de la Unió Europea en aquest sentit. Al novembre, el Parlament Europeu va aprovar una directiva --acordada a l'estiu-- que busca millorar l'equilibri entre homes i dones als consells d'administració de les empreses.
Obliga que almenys el 40% dels llocs de consellers no executius o el 33% de tots els llocs directius de grans empreses estiguin ocupats pel gènere menys representat abans de finals de juny del 2026.
La directiva no s'aplica a les pimes amb menys de 250 empleats.
Els estats membres, en un termini de dos anys, han d'establir sancions per a les empreses que no apliquin processos de contractació oberts i transparents. A més, els tribunals poden anul·lar el nomenament d'una junta directiva que incompleixi els principis de la directiva.
- ARXIVAT A:
- Igualtat de gènereFeminisme8M