Sánchez decidirà sobre els indults pensant en la "concòrdia" i no en la "venjança"
A l'espera que el Tribunal Suprem faci públic l'informe sobre l'indult dels presos de l'1-O, el president del govern espanyol demana "mirar al futur"
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que la decisió sobre els indults als líders independentistes empresonats pels fets de la tardor del 2017 la prendrà guiant-se per "valors constitucionals com la concòrdia, el diàleg, l'entesa" i no pas per la venjança.
"L'entesa, el retrobament. Aquests principis i valors constitucionals seran els que, per a mi com a president del govern, pesaran en la decisió que prengui el govern en el seu Consell de Ministres."
Sánchez ho ha dit a Brussel·les, després del Consell Europeu, en una roda de premsa en què ha apostat per "mirar al futur" i superar "una crisi que va esquinçar no només la societat catalana sinó el conjunt de la societat espanyola".
Sánchez ha recorregut als valors de la Constitució per defensar que cal "aprendre dels errors" i buscar "un horitzó de convivència i concòrdia":
"En els valors constitucionals no hi ha ni la revenja ni la venjança. I sí la concòrdia, sí l'entesa, sí el diàleg, sí el respecte a les lleis, la Constitució i la legalitat democràtica."
Preguntat sobre les declaracions que va fer l'octubre del 2019 en què es va comprometre amb el "compliment íntegre" de les condemnes emeses pel Tribunal Suprem, Sánchez ha insistit en la necessitat de "mirar al futur i aprendre dels errors".
Petició de lleialtat al PP
En referir-se als indults als presos independentistes, Sánchez ha fet referència a la situació de la tardor del 2017 i ha recordat que ell, com a líder de l'oposició, va donar suport al govern del PP en l'aplicació de l'article 155 que va suspendre l'autonomia de la Generalitat i ha reclamat el mateix al principal partit de l'oposició:
"Tant de bo jo tingués en aquest i molts altres assumptes la lleialtat que va tenir el PSOE amb el senyor Rajoy en moments molt punyents, amb una crisi institucional enorme: es va posar en qüestió la integritat del nostre país."
Una setmana clau
S'espera que el Tribunal Suprem es pronunciï aquesta setmana sobre els indults als presos condemnats per l'1-O. Qui tindrà l'última paraula serà el govern espanyol, però abans necessita l'informe del tribunal, que no és vinculant però sí imprescindible.
A l'hora d'elaborar l'informe, el Suprem ha de tenir en compte aspectes com el temps que els condemnats han passat en presó preventiva o la part de condemna que ja han complert. La llei també remarca que s'ha de valorar, molt especialment, els indicis o proves de penediment.
Tot apunta que el tribunal es manifestarà en contra dels indults, d'acord amb la posició que ha mantingut sempre i seguint el criteri de la Fiscalia, que al desembre es va oposar a la concessió dels indults. El dubte és si deixarà marge per algun matís o alguna escletxa on podria agafar-se l'executiu de Sánchez.
Pel que fa a l'Advocacia de l'Estat, en l'informe que va fer no es va pronunciar ni a favor ni en contra dels indults i va assenyalar que era una decisió que corresponia al govern espanyol.
La decisió, després de l'informe del Suprem
Quan el Suprem hagi fet públic l'informe, el ministre de Justícia podrà elevar la proposta al Consell de Ministres. Es creu que la decisió final de l'executiu es podrà fer esperar fins que hagin passat les eleccions primàries del PSOE a Andalusia, previstes per al 13 de juny.
Aquest dilluns, el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, va assenyalar que els indults s'havien d'analitzar com una cosa natural i va reforçar la possibilitat que acabi havent-hi respostes diferents en cada cas o bé la possibilitat d'indults parcials:
"Cada expedient tindrà vida pròpia, serà diferent."
Una reducció de la condemna, per exemple, faria possible la progressió de grau penitenciari, que acabaria comportant la llibertat sense que el cost polític per al govern espanyol fos tan alt.
Casado: "Complir la llei no és venjança"
El PP insisteix que, si hi ha indults, presentarà un recurs al Suprem i critica el que considera un "pacte ocult" de La Moncloa amb l'independentisme. El líder dels populars, Pablo Casado, ha anunciat que, si s'aproven els indults, exigirà el canvi de la Llei d'indults i del Codi Penal:
Cumplir la ley no es venganza, defender la unidad nacional no es revancha y dar un golpe al Estado no es un valor constitucional.
Pablo Casado Blanco (@pablocasado_) May 25, 2021
Si Sánchez aprueba los indultos recurriremos al Supremo y exigiremos el cambio de la Ley de indultos y del Código Penal contra referendos ilegales.
"Perquè hi hagi un indult, el primer que ha de passar és que hi hagi penediment", va afirmar aquest dilluns el número dos dels populars, Teodoro García Egea.
🔵 Si se conceden los indultos a los presos independentistas, los recurriremos.
Grupo Popular Congreso 🇪🇸 (@GPPopular) May 25, 2021
🔵 Los indultos de los que hablan estos días son una burla a la democracia de Sánchez.
👇 @cucagamarra 👇 pic.twitter.com/Ogqz8bLHYr