Sánchez busca cohesionar el govern amb el primer debat de política general en set anys
En el seu primer debat com a president del govern espanyol, Sánchez té previst anunciar mesures socials i econòmiques amb l'objectiu de millorar la cohesió del govern de PSOE i Unides Podem
Set anys després de l'últim, el Congrés dels Diputats torna a acollir aquest dimarts el debat de política general. L'últim que es va celebrar va ser el 2015, amb Mariano Rajoy com a president i Pedro Sánchez com a líder de l'oposició.
Sánchez, ara com a cap de govern, afronta el seu primer debat sobre política general, en el qual té previst anunciar mesures socials i econòmiques "molt ambicioses", dirigides especialment a les classes mitjanes i treballadores, amb les quals espera millorar la cohesió del govern de coalició, després dels últims enfrontaments entre PSOE i Unides Podem.
Precisament un dels últims desacords ha estat sobre la intenció del president de l'executiu d'incrementar la despesa militar. Sánchez vol deixar clar que aquest augment és necessari però no és incompatible amb el fet d'aprovar iniciatives per "protegir" els qui més ho necessiten, segons fonts de La Moncloa.
Segons aquestes mateixes fonts, serà un debat per fer balanç, parlar del futur i apuntar el camí que vol fer l'executiu en l'any i mig que queda de legislatura. Una legislatura que asseguren que Sánchez vol esgotar.
Per la seva banda, la màxima representant d'Unides Podem al govern de coalició, la vicepresidenta Yolanda Díaz, s'ha limitat a dir que Sánchez "estarà a l'altura de les circumstàncies i farà el discurs que hagi de fer", quan li han preguntat pel debat.
En canvi, el portaveu de Podem, Javier Sánchez, ha alertat que, si el president del govern espanyol "no corregeix el rumb" amb mesures per protegir la ciutadania que es reflecteixin en els pròxims pressupostos, aquests "poden ser els últims del govern de coalició".
Sánchez obrirà el debat al migdia i, a la tarda, els grups parlamentaris intervindran de petit a gran.
Cuca Gamarra intervindrà en nom del PP
Després dels mals resultats a les eleccions andaluses, el govern espanyol reivindicarà l'obra de govern. L'executiu vol exhibir la gestió feta fins ara i contraposar-la amb la del PP quan va afrontar crisis similars. A més, Sánchez vol estendre la mà al PP, tot i tenir clar que els populars dibuixaran un panorama catastrofista.
El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, no és diputat. Tot i acudir al debat per la seva condició de senador, no podrà intervenir-hi. Al seu lloc hi haurà la secretària general del partit i portaveu del grup popular, Cuca Gamarra.
En el cara a cara hi serà molt present la renovació del Consell General del Poder Judicial, bloquejada des de fa anys.
Precisament, en les hores prèvies al debat, PSOE i PP s'han tornat a enfrontar sobre la renovació del poder judicial. Després d'una reunió entre representants del govern espanyol i el principal partit de l'oposició, s'ha constatat que continua el desacord sobre la reforma, com s'explica en aquest vídeo del "Telenotícies vespre":
ERC i Bildu demanaran més polítiques d'esquerres
Socis d'investidura de Sánchez com Esquerra o EH Bildu demanaran al president del govern espanyol més polítiques d'esquerres. Les dues formacions sobiranistes d'esquerres veuen el debat de política general com una oportunitat per restablir la confiança, tocada després de l'escàndol de l'espionatge amb Pegasus.
L'economia, amb l'increment de preus de l'alimentació i l'energia, serà també un dels eixos centrals del discurs que pronunciaran Esquerra i Bildu.
Està previst que Catalunya i la crisi econòmica centrin les intervencions del PDeCAT, Junts i la CUP.