EN DIRECTE | Sánchez compareix per la dana al Congrés amb el PP en guàrdia per les acusacions de corrupció
La gestió de la riuada, el cas Koldo, la filtració de la confessió de la parella d'Ayuso i la guerra interna al PSOE de Madrid fan preveure una sessió d'alt voltatge
Fa sis setmanes que Pedro Sánchez no ret comptes al Congrés dels Diputats. Ho ha impedit, principalment, la seva agenda internacional. Aquest dimecres hi ha tornat, en una compareixença que es preveu d'alt voltatge.
El president del govern espanyol ha demanat informar sobre la gestió de l'executiu en la crisi posterior a la tràgica dana del 29 d'octubre a València i Albacete.
"El canvi climàtic mata. Però hi ha quelcom més perillós, que són els governs negacionistes", ha dit Sánchez a l'inici de la seva intervenció.
Sánchez ha defensat que "el govern espanyol va complir des del primer moment amb les seves responsabilitats", que són, assegura, "generar la informació sobre meteorologia i cabals hidràulics i dotar a la comunitat de tots els mitjans per donar resposta a la crisi".
Poden seguir la compareixença del president espanyol aquí.
Sánchez ha defensat que no hi va "apagada informativa". "Els avisos es van emetre. Cosa diferent és que van fer les institucions amb aquella informació", ha dit, en referència al govern valencià.
"Que no s'enganyi a la gent. Demano que no s'assenyali als servidors públics, que van complir amb el seu deure. L'AEMET va actuar amb rapidesa i transparència. Moltes institucions sí que van prendre decisions d'acord amb aquells avisos. 68 municipis van suspendre les classes i van tancar accessos a zones inundables. Com pot dir el PP que no es va informar?"
En canvi, el PP vol apuntar-lo amb el dit i fer responsable el seu govern de la falta de previsió abans de les riuades mortals.
Però no només això. De segur que els populars, sigui durant la compareixença o a la posterior sessió de control a l'executiu, tornaran a buscar l'oportunitat d'alimentar el relat que el govern Sánchez està assetjat per la corrupció.
Serà un nou capítol en una seqüència que aquest dimarts passava també pel Senat. La vicepresidenta primera, María Jesús Montero, ha comparegut a la comissió del cas Koldo i s'ha defensat de les acusacions llançades per Víctor de Aldama.
En la seva confessió davant el jutge dijous, l'empresari clau de la trama de les mascaretes assegurava haver tingut contactes amb membres del govern que Montero ha tornat a negar.
A la Moncloa insisteixen, des de divendres i amb contundència, que no hi haurà cap prova que pugui relacionar Aldama amb cap membre de l'actual executiu espanyol.
Guerra interna socialista
Els maldecaps dels socialistes venen també per la investigació judicial al fiscal general de l'Estat. Ara s'ha obert una guerra interna a les files socialistes. El president de la federació madrilenya, Juan Lobato, ha denunciat aquest dimarts el "linxament" des del seu propi partit.
L'origen de tot plegat està en el correu electrònic que Lobato va exhibir a l'Assemblea de Madrid el 14 de març, en què l'advocat d'Alberto González Amador, parella d'Isabel Díaz Ayuso, hi reconeixia diversos delictes fiscals per part del seu client.
El document va arribar a mans de Lobato a través de Pilar Sánchez Acera, mà dreta d'Óscar López, actual ministre de Sánchez i abans cap del gabinet del president.
Quan Lobato va demanar per l'origen de la documentació, des de La Moncloa li van dir que eren els mitjans de comunicació. Lobato, per cobrir-se les espatlles, va registrar davant de notari les comunicacions que va mantenir amb La Moncloa, cosa que ha molestat, i molt, dins el PSOE.
El cas no s'acaba aquí. L'OCU, la unitat d'investigació de la Guàrdia Civil, ha fet un informe que deixa més a prop de la imputació al Suprem el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, en la filtració del nom de la parella d'Ayuso. Els investigadors li atorguen un "paper preeminent". La imputació del fiscal general de l'Estat és un fet inèdit en la democràcia espanyola.
Davant la possibilitat que tot plegat mini els ànims dels progressistes, Pedro Sánchez ha volgut fer una arenga, aquest dimarts, des del Congrés de la UGT a Barcelona.
Sánchez busca conjurar les esquerres contra els atacs de la dreta i de l'extrema dreta contra una pressió cada cop més gran. El president intenta convèncer que la legislatura serà llarga i que el 2027 les esquerres poden tornar a governar.