Pedro Sánchez: "Es va decretar l'estat d'alarma quan vam veure que era imprescindible"

El president del govern espanyol anuncia al Congrés que, un cop passi l'emergència pel coronavirus, presentarà uns pressupostos generals de l'Estat centrats en la reconstrucció social i econòmica

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, reclama suport als grups polítics per aprovar uns pressupostos generals de l'Estat destinats a la reconstrucció social i econòmica. Uns comptes que l'executiu espanyol presentaria un cop hagi passat l'emergència sanitària, ha assegurat.

Tot plegat en un Congrés pràcticament buit, on només han assistit una vintena de diputats dels diferents grups i una representació dels membres del govern.

En la seva intervenció davant de l'hemicicle, Pedro Sánchez ha assegurat que la decisió de l'executiu de declarar l'estat d'alarma, quan la pandèmia ja s'havia estès a Espanya, es va prendre "un cop es va tenir la certesa que era imprescindible". El cap de l'executiu ha dit que quan l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar la crisi ja era una pandèmia mundial.

Ha recordat, en aquest sentit, que l'OMS va enviar un missatge clar al conjunt dels estats: que tots els països havien de mantenir un equilibri entre protegir la salut, minimitzar els costos socials i econòmics i respectar els drets humans.

"I així ha estat com he actuat, des d'aquest principi de ponderació entre l'exquisit compliment de les indicacions científiques, la prevenció de l'alarma socioeconòmica i la màxima garantia de compliment del nostre estat social i econòmic de dret."

"Si la Xina hagués conegut les conseqüències del brot, hauria actuat diferent, i França no hauria mantingut la primera volta de les locals si hagués sabut que no podria fer la segona dies després."

"Es va decretar l'estat d'alarma quan es va tenir la certesa que resultava imprescindible, perquè els drets que restringeix i els béns que posa en joc són prou valuosos com per ser preservats fins a l'últim instant."

 

"Unitat i sacrifici"

Sánchez ha reclamat "unitat" de totes les forces polítiques i també dels ciutadans per superar la pandèmia i els seus efectes, i ha reclamat també "sacrifici":

"Encara queda el pitjor per passar. Estic demanant sacrifici i unió. Això és el que s'ha de fer per salvar vides, les empreses i l'economia."

 

Sánchez demana
Imatge desoladora del Congrés (Reuters)


El cap de l'executiu espanyol ha remarcat que "l'enemic comú és el virus" i ha afegit que se l'està combatent "amb tot el pes de l'Estat i els serveis públics. Cadascú de nosaltres és el tallafoc".

Sánchez ha reconegut que aquesta crisi provocarà la caiguda del PIB i ha donat per perduda l'activitat durant tres mesos:

"El 2020 no tindrà 12 mesos, sinó 10 o fins i tot 9. Però la bona notícia, moderada, és que aquesta emergència depèn de la paralització de la situació. Si podem aconseguir, en el temps que durarà la crisi, mantenir els nivells de llocs de treball i l'estructura productiva sense danys irreparables, al final d'aquesta crisi hi pot haver una recuperació ràpida, amb un possible efecte rebot que accelerarà l'activitat."


Casado demana un pla de xoc amb rebaixes fiscals

Pedro Sánchez:
Pablo Casado: "Li demanem que desplegui l'exèrcit per tot el territori sense cedir a pressions nacionalistes" (EFE/Mariscal)


El president del PP, Pablo Casado, ha reclamat al govern estendre la moratòria de les hipoteques al pagament dels lloguers de les persones més vulnerables, un suport més gran als treballadors autònoms i un "pla de xoc fiscal". Considera que es tracta d'una "guerra".

S'ha compromès a donar suport a les mesures econòmiques aprovades per l'executiu per lluitar contra la Covid-19.

"Només li demanem que no li tremoli el pols i que actuï amb fermesa contra la pandèmia i contra qui posa impediments per lluitar contra ella. A nosaltres, Espanya no ens importa un rave, com vam sentir ahir que deia un dels seus socis. Li donarem suport perquè garanteixi l'ordre públic i les restriccions dictades sense límits territorials o competencials. I li demanem que desplegui l'exèrcit per tot el territori nacional sense cedir a pressions nacionalistes."


Rufián retreu a Sánchez que no confinés Madrid

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, ha carregat contra la gestió que ha fet el govern espanyol de la crisi per la propagació del coronavirus. Rufián ha assegurat que s'havien d'haver confinat certs territoris com van fer a la Xina i a Itàlia. I ha posat els casos de Madrid i Catalunya. Li ha recordat que la falta de previsió sobre els efectes del coronavirus ha derivat ja en 500 morts.

"Menys unitat patriotera de cartró pedra i més sanitat pública. Els hospitals no necessiten militars, sinó més mitjans i personal sanitari."

 

Pedro Sánchez:
Gabriel Rufián: "Menys unitat patriotera de cartró pedra i més sanitat pública" (EFE/Mariscal)


Gabriel Rufián ha demanat que s'ampliïn les mesures adoptades amb una moratòria als lloguers, la suspensió del pagament dels serveis bàsics i que es destini el 40% del pressupost militar a la sanitat pública.

En la rèplica, Sánchez ha dit que la solució a l'extensió del coronavirus no vindrà per "la clausura dels territoris" o comunitats autònomes per separat, sinó que s'han de prendre mesures per a tot l'estat "des de la unitat i treballant en conjunt". I ha afegit que "si es restringeix la mobilització en el territori, es restringeix en tot el territori. Això no és una competició per veure qui assumeix i qui pren les mesures més extremes, es tracta de ser el més eficaç possible."

Pablo Echenique, per part d'Unides Podem, ha dit que també creu que la societat espanyola està "lliurant una guerra contra el coronavirus", i ha demanat mesures adequades a la situació.

"En temps de guerra, economia de guerra (...) Si en el 2008 es va rescatar la banca i es va deixar caure els treballadors, aquesta vegada s'ha elegit un altre camí."

S'ha mostrat satisfet amb les mesures socials que s'han anunciat, com la moratòria de les hipoteques, i ha plantejat impulsar un "ingrés mínim" per a qui no té rendes o les té "molt reduïdes", i estendre la moratòria al pagament de lloguer.

ARXIVAT A:
Coronavirus Pedro SánchezPablo Casado
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut