El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en un acte la setmana passada a Madrid (EFE / Javier Lizón)

Sánchez, disposat a assumir "el cost" dels indults

El govern espanyol vol activar la reforma del delicte de sedició per apuntalar jurídicament els indults als condemnats per l'1-O
Actualitzat
TEMA:
Sedició

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha insistit en els indults als líders independentistes condemnats per l'organització de l'1-O com a mesura per obrir "una nova etapa" a Catalunya. Sánchez ha tret importància al possible "cost" polític que poden tenir els indults en un moment en què el govern espanyol ha reactivat la reforma del delicte de sedició.

Davant les crítiques de diversos dirigents i antics líders del PSOE, Sánchez ha assegurat que l'executiu prendrà la decisió "en consciència" i no pensant en els efectes negatius que pugui tenir, sinó en "els milions de catalans que volen viure en pau i que volen superar el trencament emocional" de la tardor del 2017:

"Ajudar a resoldre problemes no suposa un cost, el cost seria deixar les coses com estan, enquistades des del 2017, i això no s'ho mereix ni Catalunya ni el conjunt del país."

 

Els dotze acusats en el judici del procés, en la primera vista que es va celebrar al Suprem (ACN)

 

En la roda de premsa al costat del primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, el president del govern espanyol ha assegurat que el seu objectiu és "obrir un futur de convivència" i "reprendre la via política", com es va comprometre en la investidura del gener de 2019:

"Serà una decisió que ens permeti transitar d'un mal passat cap a un futur millor, que lògicament s'ha d'escriure amb les paraules de concòrdia, convivència, conciliació, cohesió entre catalans i entre catalans i el conjunt del país."

Sánchez no ha avançat cap data sobre els indults perquè el Ministeri de Justícia ha d'estudiar els informes de totes les parts i elaborar un expedient per cada un dels condemnats.

 

 

 

Sánchez, durant la roda de premsa d'aquest dilluns després de la cimera hispanopolonesa (EFE / Fernando Villar)

 

La reforma de la sedició acompanyarà els indults

El president del govern espanyol també ha reafirmat el compromís de reformar el Codi Penal per "actualitzar" el delicte de sedició, després que l'any 2017 Espanya "va aprendre una lliçó", ha dit, sobre "com de desacoblat estava" respecte a altres països europeus.

Sánchez ha reiterat que el tipus penal de la sedició que hi ha a Espanya no encaixa amb la legislació dels països de l'entorn, per la qual cosa s'ha mostrat partidari d'"homologar-la amb els països més avançats".

La reforma s'havia d'aprovar abans d'acabar el 2020, tal com havia apuntat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. Després d'uns mesos al calaix, ara el govern espanyol l'ha reactivat i hi està treballant en paral·lel a la qüestió dels indults. Segons publica el diari "El País", la reforma sobre el delicte de sedició acompanyarà jurídicament la decisió sobre la mesura de gràcia.

 

 

Des d'Unides Podem, Jaume Asens considera "una bona notícia" que es reactivi la reforma de la sedició. "Nosaltres fa més d'un any que diem que la reforma penal i els indults són dues vies que es retroalimenten, que han d'anar de forma paral·lela", ha assegurat el president del grup al Congrés.

El PP, en canvi, alerta que Sánchez només buscar garantir-se el suport dels independentistes. El número dos dels populars, Teodoro García Egea, ha acusat el president del govern espanyols de voler-se fer "un vestit a mida" amb la llei per continuar a La Moncloa.

La situació dels presos independentistes també ha marcat les valoracions dels partits polítics catalans després de les executives d'aquest dilluns:

 

 

"Pas a pas" amb la taula de diàleg

Sánchez també ha parlat de la recuperació de la taula de diàleg entre els governs català i espanyol, que el nou president de la Generalitat, Pere Aragonès, vol que es torni a reunir abans de les vacances d'estiu. El president del govern espanyol ha assenyalat que La Moncloa sempre ha estat disposada a reprendre-la, però ha demanat anar "pas a pas".

El president del govern espanyol considera que, abans de reprendre l'activitat de la taula de diàleg cal reunir-se amb el nou president de la Generalitat, com és habitual quan s'investeix un president autonòmic. "Primer una reunió amb el president de la Generalitat a La Moncloa, com correspon, i després ja hi haurà temps per reunir-nos, no una, sinó moltes vegades", ha afirmat.

Sobre els participants en la taula diàleg, Esquerra ha dit que desitjaria incloure-hi el president del partit, Oriol Junqueras, un dels condemnats en el judici al Suprem. La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha respost que el més "lògic" és que a la taula entre els dos governs hi participin únicament membres dels dos executius.

 

 

ARXIVAT A:
Indults Pedro Sánchez Procés català Govern empresonat Judici procés Sedició
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut