Sánchez obre una crisi diplomàtica amb Israel en parlar del reconeixement de l'estat palestí

Israel considera que les afirmacions del president espanyol donen "suport al terrorisme" i convoca l'ambaixadora per a una "dura conversa de reprimenda"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Palestina

El president del govern espanyol ha estat contundent pel que fa al reconeixement de la sobirania d'un estat palestí. I és que Pedro Sánchez ha demanat a la comunitat internacional que reconegui Palestina i no ha tancat la porta a què Espanya ho faci de manera unilateral.

En aquest sentit, Sánchez ha reiterat la proposta espanyola de reconèixer els dos Estats: el d'Israel i el de Palestina. Ho ha fet en l'últim acte de la seva visita a l'Orient Mitjà, al pas fronterer de Rafah --que uneix Egipte amb Gaza--, i juntament amb el primer ministre belga, Alexander De Croo:

"Ha arribat el moment per a la comunitat internacional i per a la Unió Europea de reconèixer d'una vegada l'Estat de Palestina. És una cosa que val la pena, que revesteix prou importància i que la UE hem de fer de manera conjunta."

I ha afegit que, "si aquest no és el cas, per descomptat, Espanya prendrà les seves pròpies decisions". Aquest és el moment en què ho ha afirmat:


Israel convoca l'ambaixadora espanyola 

Israel ha convocat aquest divendres els ambaixadors d'Espanya i Bèlgica com a resposta per les afirmacions fetes pel president del govern espanyol i el primer ministre belga.

El ministre d'Exteriors israelià, Eli Cohen, ha assegurat a través de la xarxa social X que condemnen "les falses afirmacions" dels dirigents europeus i apunta que aquestes "donen suport al terrorisme". Per tot això, Cohen emplaça els ambaixadors "a una dura conversa de reprimenda".

El ministre de l'executiu de Netanyahu també assegura que "Israel està actuant d'acord amb el dret internacional i lluitant contra una organització terrorista assassina pitjor que ISIS que comet crims de guerra i crims contra la humanitat":

Així mateix, Cohen ha reiterat que Israel té previst reprendre els combats a la Franja de Gaza un cop s'hagi completat l'actual acord per alliberar ostatges a canvi de presos palestins. Uns bombardejos que, segons el ministre israelià, continuaran "fins a l'eliminació del règim de Hamas".

 

Albares respon a Israel 

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel Albares, ha respost a Israel assegurant que les seves acusacions al president del govern, Pedro Sánchez, són "totalment falses i inacceptables".

Així mateix, Albares ha anunciat que convoca l'ambaixadora d'Israel a Espanya perquè "doni explicacions" de les "inacceptables" acusacions contra Sánchez.

Alhora ha recordat que el govern espanyol, amb el president al capdavant, han condemnat "des del mateix 7 d'octubre" l'atemptat "terrorista" de Hamas, i ha subratllat que la postura de l'executiu és que aquesta organització "no representa el poble palestí".

A més, ha subratllat que sempre han defensat "el dret d'Israel a defensar-se d'aquest atac terrorista", però alhora, ha indicat que aquest dret s'ha d'exercir "dins l'escrupolós respecte del dret internacional humanitari":

"La nostra veu sempre s'alçarà per protegir tants civils palestins, amb un nombre insuportable de víctimes que inclouen nens i nenes."

 

El PP acusa Sánchez de crear un "problema a Espanya"

D'altra banda, el Partit Popular ha emès un comunicat en què assegura que "viatjar a Israel per ofendre'l és el contrari de la diplomàcia" i és la "pitjor carta de presentació d'Espanya".

El partit liderat per Feijóo recorda a Sánchez el que va passar amb Algèria i l'acusa de ser "un imprudent en política exterior". A més, afirma que el president espanyol "dificulta així el consens europeu" i que "ha creat un problema per a Espanya".

També retreu a Sánchez posar "l'interès de la coalició de govern per sobre del seu país". El comunicat conclou dient que el PP "dona suport a Israel i el seu dret a combatre el terrorisme, així com als drets del poble palestí":

"Exigeix respecte a la vida i la seguretat dels innocents i l'alliberament immediat dels segrestats."

Nou països de la UE ja reconeixen l'estat palestí

En total, són nou els països de la Unió Europea que ja reconeixen Palestina. La majoria, vuit d'ells, són estats que pertanyien a l'antiga Unió Soviètica i que ho van fer el 1988: Bulgària, Xipre, Eslovàquia, Hongria, Malta, Polònia, la República Txeca i Romania.

El novè és Suècia, que va reconèixer l'estat palestí el 2014.

A més d'aquests països, n'hi ha catorze de la UE que no reconeixen Palestina, però sí que compten amb una oficina diplomàtica a Jerusalem Est o a Ramal·lah: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Eslovènia, Espanya, Finlàndia, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Lituània, Països Baixos i Portugal.

Per contra, Croàcia, Estònia, Letònia i Luxemburg ni reconeixen Palestina ni tenen una oficina diplomàtica.
 

Egipte, Espanya i Bèlgica demanen una "treva sostinguda"

Aquest matí, Pedro Sánchez, juntament amb el primer ministre belga i el president egipci, Abdelfatah al-Sisi, han demanat una "treva sostinguda" en el conflicte entre Israel i Hamas.

D'esquerra a dreta, el president del govern espanyol, el president egipci i el primer ministre belga (EFE)

En el primer dia d'alto el foc, Al-Sisi ha confiat que "duri més" de quatre dies, tal com està previst inicialment. "La treva s'ha de mantenir", ha afegit el president espanyol, i De Croo ha remarcat que aquest alto el foc és un "primer pas".

D'altra banda, Al-Sisi ha demanat a la comunitat internacional "seriositat" per abordar la resolució del conflicte a través de l'establiment de dos estats independents. Per aconseguir-ho, el president egipci ha plantejat la intervenció de l'ONU.

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza Palestina
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut