Encaixada de Sánchez i Feijóo, davant les càmeres, abans de començar la reunió (EFE/Chema Moya)

Sánchez i Feijóo pacten que la Comissió Europea faci de mediadora en la negociació pel CGPJ

La primera reunió entre el president del govern i el líder del PP d'aquesta legislatura, que ha costat molt de pactar, ha durat gairebé dues hores
Virgínia Arqué Nueno Actualitzat
TEMA:
Pedro Sánchez

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, s'han reunit durant gairebé dues hores al Congrés dels Diputats, aquest divendres, en una trobada que ha costat molt de pactar.

El primer balanç de la trobada l'ha fet el Partit Popular, amb una roda de premsa del mateix Núñez Feijóo, que ha repassat tots els "no" que ha rebut de Sánchez, ha dit, a la majoria de les seves propostes.

Han estat d'acord, bàsicament, en dos temes: la reforma de l'article 49 de la Constitució per eliminar la paraula "disminuït" i que la Comissió Europea actuï com a mediadora en les negociacions i l'acord per renovar el CGPJ amb perfils independents, i per canviar la llei que regula el sistema d'elecció dels integrants de l'òrgan de govern dels jutges.

El Consell General del Poder Judicial porta cinc anys amb el mandat caducat

Tant el PP com el govern espanyol ja estan mantenint reunions regulars, per separat, amb els comissaris europeus responsables d'aquest àmbit. Es tractaria, doncs, que les reunions que es facin a partir d'ara siguin a Espanya, amb les tres parts presents alhora, segons fonts del Partit Popular.

Feijóo també ha qüestionat que Félix Bolaños pugui continuar sent interlocutor entre tots dos partits perquè, ha dit, "ens ha mentit".

"És una evidència que el poder judicial viu una crisi, que no ens refiem d'un govern que pacta l'amnistia amb condemnats i que permet que els jutges hagin de comparèixer en comissions d'investigació i que la Unió Europea ha mostrat la seva preocupació per l'estat de Dret a Espanya, però cal una renovació del CGPJ i una nova llei amb totes les garanties d'independència."


"Li he demanat que retiri la llei d'amnistia i m'ha dit que no"

La sortida de Feijóo al faristol de la sala de premsa del Congrés ha coincidit amb l'anunci de la grossa de Nadal, una coincidència que el líder dels populars ha aprofitat per obrir la seva compareixença dient que a "Espanya no li ha tocat" aquest premi perquè "la grossa només està reservada pels socis de govern i els independentistes".

Feijóo ha dit que la trobada amb Sánchez ha estat "oportuna i celebrada de forma adequada per respecte i responsabilitat institucional" però que ha respost a les expectatives que tenia, que "eren poques", ha afegit:

"Es podia esperar poc i hem aconseguit poc."

Per Feijóo, Sánchez no ha mostrat cap "voluntat de rectificació" i ha demostrat tenir "poc marge de maniobra, només el que li permeten els independentistes". Així i tot, ha dit que li ha plantejat "uns mínims democràtics" que fassin possible "la interlocució normal amb el govern", entre els quals, que retiri el projecte de llei d'amnistia:

"Li he demanat que retiri la llei d'amnistia i torni al camí del constitucionalisme, li he pregat que no continuï endavant, i m'ha dit que no, que continuarà amb la llei d'amnistia fora de la Constitució."

Feijóo també ha demanat a Sánchez informació de "totes les reunions que es fan fora d'Espanya, qui hi participa i què costen", però que no l'ha rebut.

Feijóo ha dit que la reunió ha complert les expectatives: "Es podia esperar poc i hem aconseguit poc"(EFE/Chema Moya)

Feijóo exigeix que es retiri la moció de censura a Pamplona

Núñez Feijóo ha demanat a Pedro Sánchez que "faci marxa enrere" en la moció de censura contra el govern de Pamplona, que ha dit que era "una amoralitat i un error històric"

El líder dels populars ha demanat al president del govern que truqui avui mateix al president d'UPN, Javier Esparza, per acordar amb ell com evitar la moció de censura prevista per al pròxim 28 desembre a Pamplona, i que, si el problema són els pressupostos, s'asseguin a negociar i busquin una sortida.

Feijóo li ha recordat a Sánchez que el PP ha evitat que diverses alcaldies, com la de Barcelona, caiguessin en mans d'independentistes, però que Sánchez li ha confirmat "que facilitarà la investidura d'un alcalde de Bildu a la capital de Navarra".

Si res no canvia, el dia dels Sants Innocents hi haurà un canvi a l'alcaldia de Pamplona. La capital navarresa està ara regida per Cristina Ibarrola, d'Unió del Poble Navarrès, gràcies a una coalició entre UPN i el PP, però a partir del dia 28 el govern de la ciutat passarà a mans de Joseba Asiron, d'EH Bildu, gràcies a una moció de censura que té el suport del PSOE; de Geroa Bai, la marca navarresa del PNB, i de Podem.,

El líder dels populars també ha preguntat a Sánchez si pensa "frenar la reforma del Codi Penal que despenalitza l'enaltiment del terrorisme", permetre homenatges a bandes terroristes i "indultar presos etarres".

Feijóo també ha demanat al president del govern espanyol que respecti la neutralitat i professionalitat a les institucions i "de jutges, magistrats i servidors públics" i que "no permeti que se'ls insulti, se'ls amenaci o es qüestioni els delictes que els jutges atribueixen als espanyols en les seves sentències judicials".

El líders del Partit Popular ha assegurat que Sánchez s'ha negat a aturar les comissions d'investigació sobre les actuacions judicials vinculades al procés.

 

Es podria revisar l'IVA d'alguns aliments bàsics

A l'ordre del dia de Feijóo també hi havia, entre altres punts, demanar informació precisa en matèria de política exterior i de defensa, com els plans que té el govern espanyol de fer servir fons públics per controlar grans empreses espanyoles.

Feijóo ha demanat a Sánchez que reconsideri fer servir aquests fons per comprar multinacionals. La petició arriba després que aquest dimarts s'anunciés que l'Estat comprarà el 10% de Telefónica i es convertirà en accionista majoritari de la companyia, una decisió que Sánchez mantindrà.

En l'àmbit econòmic, l'únic punt de les propostes del Partit Popular sobre el qual Feijóo ha dit que hi podria haver un acord és en rebaixar l'IVA de més aliments bàsics. Feijóo s'ha mostrat preocupat perquè, "si no ho ha entès malament", ha dit, el president del govern no s'ha tancat a la possibilitat de cedir el 100% dels tributs a una comunitat autònoma.


El PP no vol cap referèndum per ratificar la reforma de l'article 49 de la Constitució

Feijóo també hauria testat "la capacitat de comandament del president per sotmetre Sumar" als acords als quals es va arribar per reformar l'article 49 de la Constitució (que vol treure el  terme "disminuït" i canviar-lo pel de "discapacitat"). El PP vol garanties per escrit que Yolanda Díaz o els partits independentistes no aprofitaran aquesta reforma per fer altres esmenes a la Constitució.

El PP també ha demanat que el gener sigui un mes hàbil al Congrés dels Diputats, a través d'un tràmit d'urgència amb lectura única que permeti que la modificació de l'article 49, si està tancada abans del 31 de desembre, pugui ser aprovada i entrar en vigor el mes vinent.

Feijóo també ha exigit que la modificació d'aquest article "no requereixi, en cap cas, la celebració d'un referèndum per a la seva aprovació", un altre punt en el qual Sánchez també s'hi hauria avingut.

Ambient ha estat distès amb els periodistes, abans de l'inici de la trobada (EFE/Chema Moya)


Feijóo rebutja participar en la taula de negociació sobre finançament autonòmic

La reunió entre Sánchez i Feijóo ha començat a quarts d'onze, després d'un llarg estira-i-arronsa. Abans de la trobada, que ha començat amb un ambient distès, el president del govern espanyol ha regalat a Núñez Feijóo un exemplar del llibre "Volver a dónde", el diari personal i íntim que l'escriptor Antonio Muñoz Molina va escriure durant el confinament per la pandèmia de covid-19.

L'interès del PSOE era, sobretot, la renovació del Consell General del Poder Judicial --bloquejat des de fa cinc anys--, el finançament autonòmic i la reforma de l'article 49 de la Constitució per suprimir-ne el terme "disminuït".

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha explicat que tots dos partits presentaran una proposició de llei conjunta abans del 31 de desembre i es farà un ple monogràfic al gener perquè el canvi d'aquest article es pugui aprovar al més aviat possible. "És un deute que tenim amb la societat i especialment amb les persones amb discapacitat", ha dit.

També ha considerat "urgent" la renovació del CGPJ, "amb un mandat caducat des de fa més de 1.800 dies pel bloqueig del Partit Popular". Per això, ha dit, "hem trobat una fórmula perquè la Comissió Europea mediï i verifiqui" per recuperar la normalitat institucional i "que el PP compleixi amb la Constitució."

Pel què fa al finançament autonòmic, Sánchez ha ofert a Feijóo afegir-se a una taula de negociacions, una oferta que, ha explicat Alegría, Feijóo ha rebutjat.

 

 

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez Alberto Núñez Feijóo
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut