El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença a La Moncloa per anunciar l'acord sobre Gibraltar (EFE)
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la compareixença a La Moncloa per anunciar l'acord sobre Gibraltar (EFE)

Sánchez: "Espanya ha arribat a un acord sobre Gibraltar i votarà a favor del Brexit"

Assegura que Gibraltar és un "territori per descolonitzar" i parla de "triple blindatge històric" per negociar el futur del Penyal

RedaccióActualitzat

Espanya ha arribat a un acord amb la Unió Europea sobre Gibraltar, deixant via lliure a la cimera d'aquest diumenge sobre el Brexit on es preveu aprovar el pre-acord assolit entre Londres i Brussel·les.

Així ho ha anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez, en una compareixença a La Moncloa.

Remarcant que ja havia comunicat l'acord al rei Felip, Sánchez ha explicat que "Europa i el Regne Unit han acceptat les exigències que havia marcat Espanya".

"Acabo d'anunciar al cap de l'estat, al rei, que Espanya ha assolit un acord sobre Gibraltar. El primer que els vull dir és que el Consell Europeu, en conseqüència, se celebrarà demà. I el segon és que Europa i el Regne Unit han acceptat les exigències que havia marcat Espanya. Per tant, Espanya aixecarà el veto i votarà demà a favor del Brexit."

"El Consell Europeu i la Comissió Europea reforcen la posició d'Espanya"

A l'hora d'explicar les exigències d'Espanya, les garanties sobre Gibraltar que han estat acceptades, Sánchez ha argumentat que, "per primera vegada a la història hem aconseguit una declaració conjunta del Consell Europeu i de la Comissió Europea, en el marc de l'acord de retirada [del Regne Unit de la UE] que descarten que l'article 184 sigui aplicable al contingut de la relació futura, inclòs l'àmbit territorial".

L'article 184 és el que va aparèixer a última hora i que va fer que el govern espanyol acusés Theresa May d'actuar "amb nocturnitat i traïdoria"

Sánchez també ha destacat que "el govern britànic reconeix per escrit aquesta interpretació", fet al qual "Espanya dona un valor transcendental".

 

En tercer lloc, segons Sánchez, "el Consell Europeu i la Comissió Europea reforcen la posició d'Espanya -"com mai"- de cara a les negociacions futures, que són les més transcendentals que tindrem, perquè haurem de parlar de cosobirania i de moltes altres coses amb el Regne Unit".

"Hem obtingut una declaració política conjunta del CE i la CE que és un text històric. Estableix les bases, per escrit, d'una nova forma d'abordar la relació amb Gibraltar a nivell europeu:

- Exclou Gibraltar de la negociació general entre la UE i el Regne Unit.

- Exigeix l'acord previ d'Espanya per a la negociació de qualsevol acord de la UE que s'apliqui a Gibraltar." 

Com a conclusió, resumint les exigències aconseguides pel govern espanyol sobre Gibraltar, Sánchez ha parlat de "triple blindatge històric" i ha assegurat que la relació de Gibraltar amb la UE "passarà per Espanya":

"Espanya aconsegueix un triple blindatge històric amb el qual pot abordar definitivament amb el Regne Unit el futur de Gibraltar."

"Un cop es produeixi la retirada del Regne Unit de la Unió Europea, la relació de Gibraltar amb la UE -política, jurídica i fins i tot geogràfica- passara per Espanya."

Abans d'explicar les garanties obtingudes pel Consell Europeu i la Comissió Europea, Sánchez ha volgut remarcar que "la qüestió de Gibraltar és capital per Espanya, perquè "la integritat territorial, la sobirania nacional, són elements presents en la identitat del nostre país".

Gibraltar, "territori per descolonitzar"

També ha argumentat que el creixement econòmic de Gibraltar, des que Espanya va entrar a la UE, perjudica el Camp de Gibraltar, i s'ha mostrat determinat a posar fi a aquesta situacio: 

"Aspirem, amb els gibraltarenys, a una relació futura fructífera, estreta, ambiciosa que afavoreixi el desenvolupament equilibrat de Gibraltar i el Camp de Gibraltar. I a una prosperitat conjunta, en conseqüència." 

Sánchez ha afirmat que Gibraltar és "un territori per descolonitzar, com reconeix el dret internacional" i ha assegurat als habitants del Camp de Gibraltar que "el govern espanyol sempre vetllarà pels seus interessos econòmics i socials". 

Adreçant-se "al conjunt dels espanyols", a més, ha parlat de "pas decisiu" per resoldre un conflicte històric.

"Hem fet un pas decisiu, determinant. Un pas endavant. Hem aconseguit les garanties suficients per poder abordar la solució a un conflicte que dura més de 300 anys entre el Regne Unit i Espanya."

Sánchez també ha dit que "Espanya vol seguir mantenint les millors relacions amb el Regne Unit" i ha anunciat que la setmana que ve informarà tots els grups parlamentaris i que el 12 desembre compareixerà al Congrés dels Diputats per informar de l'acord i del Consell Europeu d'aquest diumenge.

 

Abans de la compareixença de Sánchez a La Moncloa per explicar l'acord, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, ja havia assegurat que el Consell Europeu previst per aquest diumenge a Brussel·les per ratificar-lo se celebraria.

Amb tot, Tusk, ha admès, en la carta adreçada als líders europeus i en un missatge a Twitter, que "ningú té motius per estar content".

"Recomanaré que aprovem aquest diumenge el resultat de les negociacions del Brexit. Ningú té raons per estar content. Almenys, però, en aquest moment crític els 27 han passat la prova de la unitat i la solidaritat".

 

 

Sánchez ha parlat sobre la qüestió de Gibraltar amb Tusk a les dues de la tarda, per telèfon, una hora i mitja abans de comparèixer a La Moncloa per anunciar l'acord.

ARXIVAT A:
Pedro SánchezBrexitUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut