Sánchez estudia canviar el format de compareixences amb l'exèrcit i cossos policials

El comentari polèmic del general Santiago podria ser el detonant del possible replantejament de l'escenari
Fàtima Llambrich Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La Moncloa estudia la possibilitat de canviar el format de la compareixença diària del comitè de crisi pel coronavirus. De moment, aquest dilluns no ho ha fet, tot i la polèmica oberta pel cap d'Estat Major de la Guàrdia Civil, el general José Manuel Santiago, quan va assegurar que treballen per "minimitzar el clima contrari a la gestió de la crisi per part del govern". Ho va dir aquest diumenge després de respondre una pregunta sobre notícies falses.

La frase ha aixecat polseguera a nivell polític i mediàtic. L'oposició carrega amb contundència contra l'executiu espanyol per la suposada utilització de l'institut armat. Però el govern de Pedro Sánchez ho atribueix a un lapsus.

A la roda de premsa d'aquest dilluns, el general Santiago s'han defensat:

"En els meus 40 anys de professió, de servei, si hi ha una cosa que he après, és que el primer són les persones. No hi ha ideologies. El primer, les persones, i tots els que estem aquí, tots vostès, som un equip"


Unes paraules rebudes amb aplaudiments per part de la resta del comitè tècnic que participa en aquestes compareixences.
 

Tres dels cinc membres del comitè tècnic són portaveus de l'Exèrcit i dels cossos policials


Un comitè tècnic amb l'Exèrcit i la Policia

En aquesta polèmica en la qual un guàrdia civil és protagonista s'ha generat un debat polític i social. És necessari que hi hagi tants portaveus militars i uniformats en una crisi sanitària?

Els responsables de l'Exèrcit, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional compareixen cada dia des de la Moncloa, al costat del doctor Fernando Simón i la secretària general de Transports, per informar sobre la gestió d'aquesta crisi. Formen part del comitè tècnic del coronavirus, un comitè en què participen els ministeris de Sanitat, Transports, Interior i Defensa. Però quin és el paper dels cossos policials i de l'Exèrcit en la gestió d'aquesta crisi? I com expliquen la feina que fan?
 

Juan Fernández, portaveu de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils


A l'escenari, que també serveix de projecció d'uniformes, medalles i galons, aquest diumenge es va arribar al pic amb el comentari del general de la Guàrdia Civil. Aquesta és la valoració que fa Juan Fernández, portaveu de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils:

"Unes paraules desencertades que no es corresponen amb la realitat. La Guàrdia Civil el que ha de fer, i així ens costa que fa, és garantir el dret a la informació i a la llibertat d'expressió"


Ja feia dies que el general Santiago donava pistes d'alerta, pel to, i també pel contingut.

"... va imputar un delicte de furt a dos individus perquè aquests es van apropiar indegudament de més de 30 quilos de taronges i llimones que van ser tornats, gràcies a Déu, al seu amo"


"Més enllà del quart o cinquè dia, qui ha de donar explicacions són els polítics, -assenyala Juan Fernández-, i en el nostre cas, els polítics que estan al capdavant de la institució. Parlem de la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, del secretari d'estat de Seguretat o del ministre de l'Interior, i no sobreposar el personal uniformat", assegura el portaveu de l'Associació Unificada del cos.
 

L'Exèrcit, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil estan representats al comitè


La competència entre la Guàrdia Civil i la Policia Nacional ja fa temps que és evident, i de vegades, els cops de colze també. Fins al 24 de març, quan apareix el general Santiago en escena, els únics que s'havien erigit com a perseguidors de les farses i de les notícies falses eren la Policia Nacional. I el general ha acabat fent un "i nosaltres més" que ha alertat la mateixa institució.

Espanya és l'únic país que ha posat els militars i els policies, dia a dia, en primera línia comunicativa. Però el govern espanyol ja s'està replantejant el format. De fet, el vocabulari també ha canviat: avui som "un equip", però fins ara érem "soldats": "Un dia menys, i moltes gràcies". Les paraules del general Santiago prenen ara un nou significat.


Simón defensa el general

No se sap si, finalment, el govern central modificarà o no el format de les pròximes rodes de premsa del comitè tècnic, però, aquest dilluns, el mateix Fernando Simón ha sortit en defensa de l'equip que l'integra. Simón ha ssegurat que no li sembla "decent" criticar al cap d'Estat Major de la Guàrdia Civil per una errada:

"Com més es parla, més risc hi ha que les coses no surtin com un vol. Aquest és un equip tècnic que treballa des de la més gran honestedat possible. No crec que utilitzar errades en els discursos que podem tenir, o terminologia o frases de persones que estem al límit de la nostra resistència, per fer-nos mal com a equip sigui decent. És una cosa que crec que havia de dir i sempre hi haurà a qui no li agradi, però espero que la majoria dels espanyols ho entenguin"

 

Fernando Simón: "No crec que utilitzar errades en els discursos sigui decent" (EFE/EFE/José Maria Cuadrado Jiménez)


L'oposició, encesa

Sigui com sigui, l'afirmació de Santiago que la Guàrdia Civil estigués treballant per "minimitzar" les crítiques al govern ha encès l'oposició al govern del PSOE i Unides Podem.

Vox demana "la dimissió del govern" perquè vol "matar la llibertat d'expressió fent servir una institució estimada pels espanyols, la Benemèrita". El líder de la formació d'extrema dreta, Santiago Abascal, parla directament de "cop d'estat", i assegura que el govern Sánchez ha "ordenat" a la Guàrdia Civil que "vulneri la Constitució":

Des del PP, el seu president, Pablo Casado, diu que "la Guàrdia Civil no està 'per minimitzar el clima contrari a la gestió de crisi per part del govern'". I afirma que "Pedro Sánchez ha d'explicar si ha ordenat als cossos de seguretat coartar la llibertat d'expressió dels ciutadans a les xarxes socials per tapar els seus errors. Seria gravíssim", remarca el líder del PP.

En tot cas, Pedro Sánchez i Pablo Casado han acordat aquest dilluns que el pacte per a la reconstrucció econòmica després del coronavirus es negociï en una comissió parlamentària.
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut Policial Exèrcit espanyol
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut