Sánchez i Díaz s'enganxen amb Abascal per les lleis d'igualtat en un debat sense Feijóo

Els líders del PSOE i Sumar mostren complicitat i es defensen de les crítiques del líder d'extrema dreta en àmbits com la llei del només sí és sí

Redacció/EFEActualitzat

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz han unit les veus per defensar la gestió del seu govern de coalició en l'últim debat de RTVE abans del 23J i han evidenciat la seva unitat davant del líder de l'extrema dreta.

Al debat no hi era el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que considera que s'ha "vetat" els socis de Sánchez: PNB, ERC i Bildu.

Justament, la carpeta catalana ha estat una de les grans absents de la trobada: Sánchez s'hi ha referit, però Abascal --que hi fa referència constant en els mítings-- ha optat per canviar de tema.

El programa ha transcorregut en un to menys aspre que el primer cara a cara entre Sánchez i Feijóo, i ha mostrat la complicitat entre el candidat socialista i la cap de llista de Sumar.

Com a exemple, quan els tres candidats han començat a contraposar propostes en matèria d'ocupació, reforma laboral o canvi climàtic, Sánchez ha justificat davant d'Abascal les bones dades econòmiques amb comentaris com ara "oi, Yolanda?" o "com diu la vicepresidenta".

"Si fos per vostès, haurien arruïnat els treballadors. No han votat a favor de cap ERTE, com diu Pedro Sánchez, que han permès que acabem amb la precarietat", ha assegurat per la seva banda la líder de Sumar.

Tot i això, a l'inici del debat Díaz ha volgut marcar perfil assenyalant que davant la dreta i la ultradreta que, al seu parer, volen fer retrocedir Espanya, "hi ha una proposta que és conformar-se amb el que tenim", en referència al PSOE.

Quan s'ha esmentat la llei del només sí és sí, que Abascal ha aprofitat per recriminar-los a tots dos els agressors que han estat excarcerats, tant Sánchez com Díaz han tornat a fer pinça en contra de la violència masclista.

"Nosaltres, la Yolanda i jo, vam defensar aquest camí", ha puntualitzat Sánchez després que el líder de Vox hagi acusat aquest govern de posar "en perill la llibertat i la seguretat de les dones".

L'absència de Feijóo només s'ha comentat a l'inici del debat, quan Díaz ha identificat Abascal i Feijóo com el mateix i Sánchez s'ha referit a la dreta com "els altres", evitant pronunciar ni tan sols el cognom del candidat del PP.


La campanya a Catalunya

Mentre la campanya a Madrid es paralitzava pel debat, a Catalunya els partits han continuat llançant missatges per mirar de convèncer els indecisos.

Des de l'Hospitalet de Llobregat, ERC ha posat preu a una hipotètica investidura de Pedro Sánchez: posar fi al dèficit fiscal, el traspàs de Rodalies i continuar la negociació amb Catalunya.

Pere Aragonès i Gabriel Rufián han tret pit de la feina feta els últims anys a Madrid i han advertit que la dreta i l'extrema dreta no defensaran Catalunya, sinó al contrari.

Mentrestant, els socialistes catalans estan convençuts de la remuntada de Sánchez i que poden guanyar les eleccions aquest diumenge.

Salvador Illa ha acusat Feijóo d'amagar-se per no voler anar als debats televisius i ha fet una crida a optimitzar, ha dit, el vot útil progressista. I és que a Lleida, amb 4 diputats en joc, el PSC creu que pot aconseguir-ne 2 i evitar que el PP entri.

Els socialistes han penjat precisament a les xarxes un vídeo en forma de videojoc en què tant Pedro Sánchez com Alberto Núñez Feijóo competeixen en polítiques socials. "Que els drets guanyin les dretes", diu el vídeo.

També s'ha centrat en aquest àmbit Sumar En Comú Podem, que ha organitzat un acte a favor dels feminismes. La candidata Aina Vidal ha tingut el suport d'Ada Colau, que ha afirmat que més enllà de debats interns el feminisme està unit i ha fet una defensa encesa d'Irene Montero.

Ada Colau ha fet una defensa aferrissada de l'obra de govern d'Irene Montero (ACN/Gerard Artigas)

Aina Vidal ha reivindicat com a feministes la llei trans i la del només sí és sí. També ha dit que ni el feminisme ni Sumar En Comú Podem faran passos enrere davant l'extrema dreta.

Junts ha fet l'acte final de campanya a les comarques de Girona, en què Carles Puigdemont ha fet una crida a omplir les urnes per fer nosa a Madrid i que Catalunya no sigui una província espanyola més tenyida de blau i vermell.

Junts diu que ERC continua fent autonomisme davant la proposta de preu a la investidura que han fet els republicans. Justament el PDeCAT ha acusat Artur Mas de voler fer una política com la de la CUP pel seu suport a la formació de Puigdemont.

Artur Mas s'ha sumat a la campanya de Junts i ha rebut crítiques del partit en què encara milita, el PDeCAT (Europa Press)

El candidat Roger Montañola ho ha dit després que l'expresident --encara amb carnet del PDeCAT-- hagi participat en un acte electoral al costat de Miriam Nogueras.

"La campanya i la política de Junts a Madrid està basada a fer el mateix que la CUP. És la seva opció... No deixa de sorprendre que alguns actors polítics participin d'això, però estan en la seva llibertat i en la seva llibertat de cometre un error garrafal com el que estan cometent", ha dit Montañola.

Des del barri de Sants de Barcelona, la CUP ha reivindicat la importància de la salut mental, i ha recordat que el suïcidi és la primera causa de mort no natural entre els joves.

La CUP ha parlat de salut mental i política migratòria (ACN/Laura Fíguls)

També han carregat contra la gestió de les fronteres que ha fet el govern de Pedro Sanchez i Yolanda Diaz i els recents casos d'espionatge als moviments socials i a l'independentisme".

ARXIVAT A:
TelevisióEleccions Generals 2023 - 23J
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut