La Moncloa ha insistit que Núñez Feijóo ha de fer un pas endavant per desbloquejar la situació ( Eduardo Parra/Europa Press)

Sánchez i Feijóo avancen, "ara seriosament", per renovar la cúpula del poder judicial

El president del govern espanyol i el líder de l'oposició s'han reunit d'urgència després de la dimissió de Carlos Lesmes

RedaccióActualitzat

El president del govern, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, s'han reunit durant tres hores aquest dilluns per abordar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de l'anunci de dimissió del president d'aquesta institució, Carlos Lesmes.

Segons Feijóo, la trobada ha servit per avançar en la renovació del màxim òrgan del poder judicial i del Tribunal Constitucional "amb un nou marc que aprofundeixi en els criteris d'independència".

Durant tota la negociació el PP ha demanat que siguin els vocals del nou CGPJ els que elegeixin el seu president "sense pactes previs ni indicació de cap mena".

La trobada l'han valorat davant la premsa tant el ministre Félix Bolaños com el dirigent del PP Esteban González Pons, que han estat a l'última part de la reunió perquè són els responsables designats pels seus partits per negociar la renovació del Consell.

El ministre socialista ha destacat que en la trobada s'han compromès "ara sí, seriosament, a negociar", i a fer-ho "amb rapidesa i urgència", malgrat que no s'han fixat un termini concret.

Bolaños i González Pons han coincidit a assenyalar la gravetat de la situació. Pel polític del PP, la proposta s'hauria d'haver negociat abans, amb un altre "ambient". Tot i això, ha insistit que el partit mantindrà la mateixa proposta que ha fet fins ara.


Crisi institucional

La trobada s'ha fet a La Moncloa enmig de la crisi institucional d'una de les tres potes de l'Estat, el poder judicial.

Malgrat l'escepticisme de molts, Carlos Lesmes ha decidit finalment dimitir com a president del CGPJ i del Suprem. Ho fa ara malgrat que el conjunt de la cúpula del poder judicial i ell mateix estan en funcions des del 2018.

El seu pas s'ha d'entendre com un element més de pressió perquè diu que no vol ser còmplice d'un bloqueig que, d'entrada, tampoc no s'ha resolt en la reunió entre els màxims dirigents del PSOE i del PP, una imatge que no es veia des del 7 d'abril.

Han estat molts mesos sense comunicació, que han desembocat en una reunió precipitada pel pas de Lesmes.

La decisió ha sorprès perquè ell mateix deia que volia presidir el pròxim ple del consell judicial, però finalment ha decidit marxar tenint en compte que el dia 12 és la Hispanitat i el rei farà una recepció oficial en què Lesmes hauria hagut de participar. S'hauria tornat a evidenciar així el bloqueig del consell, personificat en el seu president.


Un bloqueig etern?

En les hores prèvies a la reunió, La Moncloa ha insistit que Núñez Feijóo ha de fer un pas endavant per desbloquejar la situació, mentre que el líder del PP assegura que, abans d'accedir a la renovació del Poder Judicial, el que ha de fer el govern espanyol és acceptar una modificació del sistema que s'utilitza per renovar aquest òrgan: el PP proposa que siguin els vocals del nou CGPJ els que elegeixin el seu president "sense pactes previs ni indicació de cap mena".

Això malgrat que fa tot just una setmana el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, va avisar Espanya que renovar el Consell General del Poder Judicial és "prioritari i urgent".

Només unes hores abans de la trobada entre Feijóo i Sánchez, la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha criticat l'"equidistància" de Carlos Lesmes posant "en igualtat de condicions" el PP i el PSOE respecte al bloqueig, i ha defensat que els populars són els únics culpables que la renovació no sigui possible.

"És terrible el que viu aquest país des del punt de vista constitucional", ha lamentat Robles en una entrevista a Antena 3.

Per contra, el president del Partit Popular ha avisat que no acceptarà un simple canvi de cromos per renovar el Consell General del Poder Judicial "sense canviar res" en el sistema d'elecció de l'òrgan de govern dels jutges.

Ho ha afirmat en una entrevista a Telecinco en què ha precisat que no hi haurà acord si el president pretén "un canvi de cromos".

El president del grup parlamentari d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, ha emplaçat el PSOE a "deixar de confiar" en el PP, ha reclamat al seu soci que impulsi una reforma que permeti la renovació del Consell sense els populars, i ha tornat a reivindicar un canvi legislatiu que permeti nomenar nous vocals a l'òrgan de govern dels jutges mitjançant majoria absoluta en cas de no ser possible la via dels dos terços.

ARXIVAT A:
JudicialTribunal Suprem CGPJMoncloaPedro SánchezAlberto Núñez FeijóoPSOEPPTribunal Constitucional
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut