Sánchez planteja reformar la Constitució per limitar la inviolabilitat del rei
El president del govern espanyol qualifica d'"inquietants" i "pertorbadores" les informacions sobre la suposada corrupció de Joan Carles I
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es confessa "pertorbat" per les informacions "inquietants" sobre el patrimoni de Joan Carles I, pare del rei Felip VI.
Durant la roda de premsa conjunta amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte, i en una entrevista publicada pels digitals ElDiario.es i Infolibre, Sánchez, de tota manera, assegura que aquest afer demostra que la democràcia espanyola "funciona".
"Estem sent testimonis d'informacions inquietants que són pertorbadores per a milions d'espanyols, també per a mi."
"Una democràcia sana té uns mitjans de comunicació que no miren cap a un altre costat. En aquest cas no ho estan fent, s'estan fent ressò d'aquestes informacions. En segon lloc, hi ha un poder judicial que està actuant. A Espanya, també."
Sánchez opta per defensar Felip VI, i no posa mai en dubte les informacions periodístiques publicades. A més, remarca que l'actual rei d'Espanya "clarament s'està distanciant d'aquestes suposades pràctiques reprobables" i li expressa el seu agraiment per fer-ho.
Aquesta és, com a mínim, la tercera vegada en dos dies que el govern espanyol és interrogat sobre els suposats delictes comesos per l'anterior cap de l'Estat.
Dimarts, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu, María Jesús Montero, va haver de respondre més d'una pregunta sobre informacions recents relatives a la investigació en marxa a Suïssa sobre el patrimoni milionari de Joan Carles I a l'estranger.
Montero també va insistir a marcar distàncies entre l'actual cap de l'Estat i el seu pare:
"Les actuacions judicials per part de tribunals de justícia d'altres països s'estan dirigint a l'antic cap de l'Estat, no tenen cap repercussió ni impacte en l'actual cap de l'Estat, que, a més, quan es van començar a saber alguns extrems d'aquesta qüestió va renunciar de manera explícita a l'herència que li pogués correspondre."
Tant Montero com el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, van defensar que "tots som iguals davant la llei" i que "hi ha presumpció d'innocència mentre no es demostri el contrari".
Sánchez va una mica més enllà que els seus ministres, en els seus esforços per desvincular l'actual rei del que hagi pogut fer el seu pare: durant l'entrevista diu dues vegades que "no hi ha espai per a la impunitat al nostre país".
En aquest mateix sentit, quan li pregunten si Felip VI es juga el futur de la monarquia en funció de com reaccioni a les informacions sobre el seu pare, Sánchez respon que "és la pròpia Casa del Rei qui està marcant distàncies amb aquesta suposada pràctica reprobable"; i hi afegeix: "Deixem treballar la justícia."
Sánchez, fins i tot, assegura que caldria "reflexionar" sobre la inviolabilitat del rei i apunta a una reforma constitucional:
"La Constitució espanyola ha d'evolucionar d'acord amb les exigències d'exemplaritat i conducta política de les societats."
Un document amb la signatura de Joan Carles
Aquestes declaracions del president del govern espanyol sobre la monarquia arriben després que s'hagin publicat diverses informacions periodístiques relatives als diners -100 milions de dòlars- que Joan Carles de Borbó podria haver cobrat de l'Aràbia Saudita el 2008, quan era rei d'Espanya, i mantingut a l'estranger, lluny de la mirada de l'Agència Tributària espanyola.
Els diners s'haurien transferit primer a la Fundació Lucum, creada a Panamà expressament amb aquesta finalitat, i quatre anys més tard a un compte de Corinna Larsen, amiga i amant.
El diari El Español ha publicat aquest dimecres detalls de l'interrogatori del fiscal suïs Yves Bertossa a l'advocat Dante Canonica i al gestor d'actius Arturo Fassana, creadors de l'entramat que es materialitza amb la Fundació Lucum, i a Luc Thévenoz, administrador de la banca Mirabaud, on Lucum va obrir un compte amb els diners de l'actual rei emèrit.
Segons la transcripció, el fiscal se sorprèn del fet que Joan Carles no deixés al seu fill els diners que tenia a Suïssa, a nom de la Fundació Lucum.
Aquest dijous, El Español aporta més dades, d'entre les quals la clàusula per la qual els més de 65 milions es tranfereixen de manera "irrevocable" a Larsen i queden expressament fora de l'herència de Joan Carles I als seus fills. El document porta la signatura de Larsen i de l'aleshores rei d'Espanya.
D'altra banda, mentre diverses veus donen per fet que els diners pagats a Joan Carles I des de l'Aràbia Saudita són comissions pel contracte de l'AVE a la Meca, aquest dijous el diari El Mundo assegura que fonts de l'entorn de l'actual rei emèrit ho neguen i parlen d'un "agraïment saudita per la seva amistat pública".
Joan Carles I, a l'exili?
Un altre digital que ha anat publicant informacions sobre l'actual rei emèrit, El Confidencial, assegurava aquest dimecres que la Fiscalia del Tribunal Suprem podria emprendre accions legals contra Joan Carles I per la gestió dels seus diners a l'estranger després d'haver cedit el tron al seu fill.
I aquest dijous assegura que la Casa del Rei i el govern espanyol estan estudiant possibles sortides a la crisi institucional que pugi generar aquest afer.
Una de les sortides passaria per la sortida de Joan Carles I del palau de la Zarzuela o, fins i tot, per l'exili, la sortida d'Espanya.
- ARXIVAT A:
- Casa Reial espanyola