Sànchez porta la sentència del procés al Tribunal de Drets Humans en l'aniversari del 20S

L'expresident de l'ANC vol "un correctiu inequívoc" a Espanya per "una vulneració continuada de drets humans"

RedaccióActualitzat

El secretari general de Junts i expresident de l'ANC, Jordi Sànchez, ha presentat aquest 20 de setembre una demanda davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) contra la sentència del procés.

Sànchez ho ha anunciat en una roda de premsa, al costat de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

L'actual polític de Junts ha fet coincidir la presentació amb l'aniversari del 20-S, un dels principals arguments de la sentència per mantenir-lo a la presó durant més de tres anys.

Segons Sànchez, el recurs vol obtenir "un correctiu al regne d'Espanya" als tribunals. Afegeix que espera que es restitueixin les "garanties democràtiques" que li han "negat".

"Espero que Espanya rebi un correctiu inequívoc per part de la màxima instància europea en l'àmbit de la justícia i els drets humans."

Jordi Sànchez al·lega que ha patit una "vulneració continuada de drets humans", entre els quals hi ha el dret a reunió i la llibertat d'expressió.

Segons ha dit, vol que "mai més cap ciutadà de Catalunya tingui la sensació d'inseguretat i incertesa que exercir els drets de reunió, manifestació, llibertat d'expressió i llibertat ideològica pot ser motiu de condemna".

Quart aniversari del 20-S

Aquest dilluns fa 4 anys de la massiva concentració davant de la seu de la Conselleria d'Economia a la rambla de Catalunya de Barcelona per protestar pels escorcolls que hi estava fent la Guàrdia Civil. Aquells fets van ser la base per a la condemna a la presó de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, ara indultats, per part del Tribunal Suprem.

Aquell 20 de setembre va començar amb irrupcions de la Guàrdia Civil a diversos departaments de la Generalitat, que van acabar amb la detenció de 14 de persones. Un dels punts neuràlgics va ser el Departament d'Economia, encapçalat per Oriol Junqueras, que tenia l'encàrrec de preparar el referèndum de l'1 d'octubre. Quan va córrer la veu de les detencions, unes 40.000 persones es van aplegar davant la conselleria.

L'ANC i Òmnium van establir un passadís perquè els agents i la comitiva judicial es poguessin moure. Però la imatge que ha passat a la història és la de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart drets damunt d'un vehicle de la Guàrdia Civil, ja a la nit, demanant als concentrats que tornessin a casa. Un dels factors més polèmics va ser el de les armes que havien deixat els agents dins d'un dels seus cotxes.

Els cotxes de la Guàrdia Civil van quedar malmesos i van servir d'argument en el judici
Els cotxes de la Guàrdia Civil van quedar malmesos i van servir d'argument en el judici

En aquest aniversari, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha recordat el dia amb el missatge: "Orgull, autoestima i dignitat col·lectiva."

 

Si els Jordis, empresonats durant més de tres anys, han estat indultats, encara estan pendents de judici una desena més dels detinguts aquell 20 de setembre. Com ara Josep Maria Jové, aleshores secretari general d'Economia, a qui s'atribueix la preparació del referèndum, o Lluís Salvadó, llavors secretari d'Hisenda, a qui es fa responsable de preparar l'agència tributària per a una Catalunya independent.

ARXIVAT A:
Jordi SànchezJudici procésJuntsDrets humans
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut