El rebut de la llum el 2018 era la meitat que ara, però suposava preus rècord (Pexels)

Sánchez promet que quan acabi el 2021 haurem pagat de llum "el mateix que el 2018"

Aleshores, el preu mitjà va ser de 57 euros el megawatt hora, menys de la meitat que ara, però un rècord en aquell moment
Redacció
TEMA:
Pedro Sánchez

Pedro Sánchez s'ha compromès a prendre mesures perquè, quan acabi l'any, l'escalada del preu de la llum no hagi fet un forat tan gran a la butxaca de la ciutadania. "Quan acabi el 2021 s'haurà pagat de llum el mateix que el 2018", ha afirmat el president espanyol en una entrevista al diari El País:

"Aquest és l'objectiu i el compromís: que tots els ciutadans amb un consum mitjà a finals del 2021 paguin una quantitat semblant i similar a la que van pagar el 2018, lògicament amb l'IPC descomptat."

El 2018 va ser un any en què la llum també va registrar preus elevats, tot i que queden per sota de les alces d'aquest 2021. El 2018, el preu mitjà va ser de 57 euros el megawatt hora, que és menys que la meitat del preu d'ara, però en aquell moment va marcar un rècord històric.

Sobre com s'aconseguirà aquesta promesa, el dirigent socialista explica que el seu executiu vol fer "reformes estructurals" per "amortitzar" l'evolució del preu majorista, amb una "aposta decidida per les energies renovables" i destinant "1.200 milions d'euros a l'autoconsum".

Sánchez ha afirmat que "als mercats de futur elèctriques ja estan dient que Espanya, el 2022 i 2023, gràcies a les renovables, tindrà uns preus inferiors a França i Alemanya".

També ha recordat que el seu govern ha rebaixat l'IVA de la tarifa del 21 al 10% i ha afegit que això beneficia 28 milions de consumidors i ha amortitzat en un 12% l'evolució del rebut.

Una altra mesura que ha esmentat és "l'escut social" per protegir els consumidors més vulnerables. Ha dit que, actualment, es beneficien d'ajudes 1.100.000 consumidors.

I en quart lloc, ha parlat dels "sobrebeneficis" de les elèctriques i ha dit que es destinaran als consumidors 650 milions que havien d'anar a parar als comptes de les companyies.

Sobre la proposta d'Unides Podem de crear una elèctrica pública, Sánchez sosté que ja es va discutir en el programa del govern de coalició i "en va quedar fora".

El diumenge amb la llum més cara de la història

Aquest 5 de setembre és el diumenge amb el preu de la llum més alt de la història d'Espanya.

Després de batre rècords diversos dies en les últimes setmanes, sobretot durant les onades de calor de l'agost, el preu mitjà al mercat majorista ha baixat per tercer dia consecutiu i ha passat de 134,89 euros MWh a 128,70.

Avui, però, la llum és 26 euros més cara que diumenge passat, quan el preu era de 100,03 euros, i triplica el de fa any, quan el preu mitjà diari no arribava als 44 euros per MWh.

Aquest diumenge, la franja més barata és entre les 12 i les 13 h, i la més cara, entre les 21 i les 22 h, quan s'enfilarà fins a 155 euros.  

ARXIVAT A:
Pedro Sánchez Economia de butxaca
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut