El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte al Palau de La Moncloa

Sánchez: estat d'alarma fins al 9 de maig i nens al carrer a partir del 27 d'abril

El president del govern espanyol diu que el maig no hi haurà "un estat d'alarma" sinó diversos, amb "marcadors" i mesures diferenciades per territoris
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que demanarà al Congrés allargar 15 dies més l'estat d'alarma quan s'acabi la quinzena actual, el 27 d'abril, fins al 9 de maig.

Ho ha dit en una compareixença similar a la d'anteriors dissabtes, i ha afegit que a partir del 27, però, també proposarà que els nens puguin començar a sortir al carrer:

"Els anuncio que, després de consultar especialistes en psicologia infantil i pediatria, a més del comitè científic i als experts, demà comunicaré als presidents autonòmics el meu parer favorable, a partir del 27 d'abril, amb l'entrada en vigor del nou període d'estat d'alarma, a alleujar la situació dels més petits."

El president del govern espanyol ha dit que les sortides dels nens al carrer seran "limitades" i sempre s'hauran de fer en les condicions necessàries per evitar contagis.

Aquesta mesura que ha anunciat coincideix amb la intenció del govern de la Generalitat d'oferir a les famílies de baixar al carrer amb els nens seguint unes pautes força rigoroses.

"Diferents estats d'alarma"

Sánchez ha afegit que un cop hagi començat el mes de maig, no hi haurà "un estat d'alarma" sinó "diferents estats d'alarma".

En aquest sentit, ha dit que hi haurà un "sistema de marcadors" establerts que serviran de guia per alleujar el confinament en els diferents territoris de l'estat en funció de com estigui l'epidèmia a cada lloc.

Sánchez ha admès que Espanya encara està lluny de poder complir amb els sis criteris marcats per l'Organització Mundial de la Salut, l'OMS, per poder iniciar el desconfinament de la població, i ha dit que espera que hi arribi durant el maig.


Ordre per "controlar i fixar" el preu de les mascaretes

Durant la compareixença, Sánchez ha anunciat també que el Ministeri de Sanitat aprovarà una ordre per "controlar i fixar" els preus de les mascaretes.

El president del govern espanyol ho ha argumentat dient que l'objectiu és que els preus "siguin assumibles pel conjunt de la ciutadania".

Segons ha dit Sánchez, serà aquest mateix diumenge que Sanitat emetrà aquesta ordre, de manera que el dilluns ja estigui en vigor.

 

"Consens, diàleg i unió"

Pel que fa als pactes que ha proposat a la resta de forces polítiques, el president del govern espanyol ha assegurat que ha "trobat una resposta receptiva en els primers contactes".

També que els ajuntaments i les administracions locals en general també seran actors clau en el desconfinament, i que està convençut que hi haurà "consens, diàleg i unió".

Segons ha dit, els acords haurien de contemplar els aspectes relacionats amb la crisi: la reconstrucció del sistema de salut, accions financeres per ajudar les empreses i l'ocupació, i mesures de protecció social per a les persones vulnerables.

També ha assegurat que les negociacions a la Unió Europea per trobar una solució financera a la crisi "estan avançant".

 

La resposta homogènia

Un cop ha acabat el seu discurs, en el torn de preguntes, Sánchez ha defensat que la desescalada no sigui homogènia, però també ha dit que la uniformitat fins ara ha estat "beneficiosa":

"Ha estat un encert que el confinament fos una mesura uniforme a tot Espanya. Territoris que no tenien tant virus s'han vist beneficiats perquè hem donat una resposta homogènia."

Pel que fa a la "desescalada asimètrica", ha dit que no té per què ser a nivell de tota una autonomia o una província, sinó que pot ser "molt diferent", perquè "les realitats són molt diferents".

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut