El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control a l'executiu aquest dimecres (EFE/Chema Moya)

Sánchez proposa ara revisar l'estat d'alarma d'aquí 4 mesos per obtenir el vot del PP

El PSOE accepta l'esmena d'ERC perquè Sánchez reti comptes cada dos mesos tot i que l'estat d'alarma es mantindrà almenys fins al 9 de març
Redacció/Agències Actualitzat
TEMA:
Estat d'alarma

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha ofert a l'oposició una pròrroga de l'estat d'alarma més curta, fins al 9 de març, i que sigui el Consell Interterritorial el que decideixi si cal estendre'l fins al 9 maig.

Ho ha fet durant la sessió de control al Congrés, en què ha demanat al líder del Partit Popular, Pablo Casado, el seu suport a l'estat d'alarma. Però la proposta no convenç als populars, i insisteixen en què només duri dos mesos i així controlar la mobilitat els ponts festius que venen.

Durant el matí, el PSOE ha fet un nou pas enrere en la seva proposta inicial d'estat d'alarma, i ha acceptat l'esmena d'ERC perquè Sánchez reti comptes cada dos mesos i que la Conferència de Presidents pugui aixecar l'alarma al març.

ERC proposa que sigui la Conferència de Presidents, previ acord favorable del Consell Interterritorial de Sanitat, que aixequi la vigència del decret al cap de quatre mesos de la seva aprovació.

El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, proposa que Sánchez comparegui cada dos mesos mentre duri l'estat d'alarma (EFE/Chema Moya)

Seria el 9 de març, de manera que no s'hauria d'allargar obligatòriament fins que expiri el termini de sis mesos aprovat pel govern espanyol, el 9 de maig.

La proposta dels republicans contempla que Sánchez hagi de retre comptes cada dos mesos al Congrés i que el ministre de Sanitat ho faci en comissió cada mes.

La proposta es votarà aquest dijous al Congrés.


Convèncer el PP

En resposta a la proposta inicial de Sánchez, Casado ha dit que els ciutadans "no volen més batzegades" i ha dit que el president espanyol pretén "eludir el Parlament". També ha assegurat que per ell no quedarà si es vol arribar a un acord.

El secretari general del PP, Teo García-Egea, ha etzibat a Sánchez que la democràcia "no és un basar, no es regateja".

"Vostè proposa una alarma de sis mesos i substituir el Parlament per a què les decisions les prenguin els consellers de Sanitat de les comunitats autònomes al Consell Interterritorial, un òrgan en què el PSOE té la majoria. Que les prengui Ferraz, ja directament", ha ironitzat el diputat del PP.

Segons la proposta que Sánchez ha dut aquest dimecres a la sessió de control, seria el Consell Interterritorial –i, per tant, el govern espanyol, en consens amb les autonomies– el que decidiria el 9 de març si l'estat d'alarma ha de continuar o no.

"D'aquí quatre mesos, si el Consell de Política Interterritorial estipula que ja no cal l'estat d'alarma, el govern espanyol revisarà la decisió i l'aixecarà, i, si no, el mantindrà fins al 9 de maig", ha dit Sánchez.

Si aquest òrgan decideix que ja no és necessari l'estat d'alarma, el govern espanyol revisarà la decisió. En cas que el Consell Interterritorial estipuli que calen dos mesos més, el govern espanyol mantindria l'alarma fins al 9 de maig, com va marcar diumenge passat.

Però el PSOE ha acceptat que després de l'acord del Consell Interterritorial passi per la Conferència de Presidents.

Pablo Casado durant la sessió de control al govern espanyol per la gestió de la pandèmia (EFE/Chema Moya)

Prèviament, Casado li ha retret que hagi aprovat un estat d'alarma de sis mesos "que desborda l'estat de dret" espanyol i europeu. Ho ha qualificat de "cacicada" i ha proposat un estat d'alarma de dos mesos que "salvaria el Nadal".

Sánchez ha defensat que el govern espanyol està lluitant "de manera contundent" amb el virus amb les "armes constitucionals" i amb cogovernança amb les comunitats, "oferint-los mesures legals per aconseguir salvar vides". I ha afegit: "Hi ha una oposició que ha optat pel diàleg, i vostès, des del principi de la pandèmia, estan cometent error rere error."

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma Pedro Sánchez Pablo Casado
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut