Gabriel Rufián passa per davant de Pedro Sánchez, al Congrés (Europa Press)

Sánchez salva la pròrroga de l'estat d'alarma, però s'esquerda el bloc de la investidura

El Congrés dels Diputats aprova la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma amb el suport de Ciutadans i el PNB en una sessió en què Esquerra adverteix Sánchez que s'està acabant l'"esperit de la investidura"
Redacció Actualitzat
TEMA:
Estat d'alarma

Amb penes i treballs, Pedro Sánchez ha aconseguit tirar endavant la pròrroga de l'estat d'alarma, però pel camí s'ha esquerdat el bloc de forces que el van fer president. El Congrés dels Diputats ha validat aquest dimecres a la tarda la cinquena pròrroga demanada pel govern espanyol per una diferència de només 15 vots entre els favorables i els contraris.

La pròrroga de l'estat d'alarma s'ha aprovat amb 177 vots a favor, 162 en contra i 11 abstencions, el marge més estret de totes les que s'han votata fins ara. A més dels dos partits que formen el govern de coalició, PSOE i Unides Podem, han votat a favor de la pròrroga Ciutadans, PNB, Més País, Coalició Canària, el Partit Regionalista de Cantàbria i Terol Existeix.

Entre aquests 177 vots a favor també hi ha els de dos diputats de Vox, que per error han donat suport a la pròrroga.

Els vots en contra han crescut molt amb el pas del PP de l'abstenció al vot contrari. També hi han votat en contra Vox, Esquerra, Junts per Catalunya, la CUP, Compromís i Foro Astúries.

Els partits que s'han abstingut han estat Bildu, UPN, el BNG, Nova Canàries i el diputat de Sobiranistes Joan Josep Nuet, integrat en el grup d'Esquerra.

 

El resultat de la votació sobre la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma

 

El suport del PNB ha permès a Sánchez salvar la cinquena pròrroga, juntament amb els vots de Ciutadans, que ja s'havien anunciat ahir. A canvi del suport del grup d'Inés Arrimadas, l'estat d'alarma s'allarga només per 15 dies, fins al 7 de juny, i no de cinc setmanes, fins al final de la desescalada, com volia l'executiu.

Es repeteix, per tant, la mateixa fórmula de la pròrroga anterior, en un canvi d'aliances que ERC ha criticat durament en aquesta sessió al Congrés. Però Sánchez ha anat perdent suports cada vegada.

La primera pròrroga, el 25 de març, es va aprovar amb 321 vots a favor, cap en contra i 28 abstencions. El 9 d'abril, el Congrés va validar la segona pròrroga amb 270 vots a favor, 54 en contra i 25 abstencions. La tercera pròrroga va tirar endavant el 22 d'abril amb 269 vots a favor, 60 en contra i 16 abstencions. Fa quinze dies, la cambra baixa va donar el vistiplau a la quarta pròrroga amb 178 vots a favor, 75 en contra i 97 abstencions.

 

Bildu s'absté a canvi de la derogació de la reforma laboral

EH-Bildu s'ha abstingut en la votació de la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma després de pactar amb el govern espanyol la derogació "íntegra" de la reforma laboral aprovada pel PP el 2012.

Aquesta derogació, segons el document de l'acord que ha difós la formació "abertzale", s'haurà de dur a terme abans que acabin les mesures econòmiques extraordinàries que ha posat en marxa l'executiu espanyol per pal·liar els efectes del coronavirus.

 

 

Posteriorment, el PSOE ha assegurat que el primer punt de l'acord s'havia modificat i, en el nou text, ja no hi figura la derogació "íntegra" ni tampoc l'horitzó temporal de fer-ho mentre les mesures econòmiques contra la Covid-19 estiguin en vigor.

L'acord també recull la flexibilització del límit de despesa per a entitats locals, forals i autonòmiques, de manera que tinguin "més capacitat de despesa per a polítiques públiques destinades a pal·liar els efectes socials originats per la crisi de la Covid-19".

A més, s'estableix que la capacitat d'endeutament del País Basc i Navarra dependrà "exclusivament" de les seves respectives situacions financeres.


 

Sánchez demana disculpes pels errors

Pedro Sánchez ha acabat la seva primera intervenció a la cambra baixa demanant disculpes pels errors comesos durant la gestió de la crisi del coronavirus i demanant unitat per "culminar la victòria" contra la malaltia:

"Hem aturat junts el virus, hem de culminar amb unitat aquesta victòria i hem d'emprendre també units la reconstrucció social i econòmica del país"

El president del govern espanyol ha enviat un missatge de reconeixement i agraïment als seus rivals polítics i també als responsables d'altres administracions. Ha apuntat que, "més enllà" de les diferències o del "soroll de fons", han treballat tots amb el desig de salvar vides i servir el país en la situació "més adversa" que es podia imaginar.

Després de manifestar la "comprensió" pels errors que hagin pogut cometre els altres polítics "a causa de la complexitat i el dramatisme de els decisions", Sánchez també ha demanat disculpes pels "errors propis", que ha subratllat que han estat causats per la "urgència dels temps, la penúria dels recursos i l'excepcionalitat i l'absència de precedents".

 

Sánchez, durant la sessió del Congrés que ha aprovat la cinquena pròrroga de l'estat d'alarma (EFE / Kiko Huesca)


Perilla "l'esperit de la investidura"

Esquerra hi ha votat en contra, com fa dues setmanes, i ha lamentat que el govern de Pedro Sánchez hagi "escollit la dreta" en comptes de la majoria progressista i d'esquerres de la investidura, segons ha dit el portaveu al Congrés, Gabriel Rufián, que ha advertit que això pot portar conseqüències:

"Ens estem carregant, potser sense remei, l'esperit de la investidura, que era dic de contenció per al feixisme."

 

El PNB ha justificat el seu vot a favor, que no s'ha sabut fins a última hora, per un diàleg que veu suficient, segons ha dit el portaveu, Aitor Esteban:

"El seu plantejament va en la línia del que nosaltrem apuntem, i en la mesura que s'avanci a través del diàleg és positiu."

 

Els vots del PNB han estat imprescindibles per a la pròrroga (EFE)

 

Ciutadans ofereix pactes futurs

El portaveu de Ciutadans, Edmundo Val, ha obert la porta a altres pactes durant la legislatura, tot i advertir Pedro Sánchez que no es confïï:

"No s'equivoqui. No té un nou soci. Els seus socis són els que l'han deixat a l'estacada. El que té és un partit d'estat que, si fa propostes moderades, que siguin bones per als espanyols, i abandona l'arrogància i va per la via del consens, pot comptar amb el nostre suport"

 

El PP ha acusat Sánchez de no tenir cap pla B i de portar Espanya a la ruïna. Pablo Casado ha parlat de "despotisme administratiu" i ha utilitzat paraules dures contra Pedro Sánchez i la seva concepció de les autonomies, quan ha justificat el seu vot en contra.

"Ara van com un pollastre sense cap canviant de socis. Han convertit una excepcionalitat constitucional en una subhasta. Han imposat un marc legal a la seva mida. El mateix fa amb les comunitats, a les quals informa de les seves decisions arbitràries per la premsa i amaga les raons per les quals les canvia o no de fase."

 

Pedro Sánchez ha pogut aconseguir els vots que necessitava (EFE)

 

El president del govern espanyol ha retret al PP la seva actitud en una situació "amb 27.000 morts" i s'ha preguntat què hauria de passar perquè ho consideressin una emergència sanitària:

"Amb el vot en contra, el que fa és dimitir de la principal responsabilitat com a líder de l'oposició, que és una responsabilitat d'estat, de defensar la salut pública i salvar vides d'espanyols."

 

Després d'aquesta sessió difícil al Congrés, el president espanyol ja ha anunciat que a partir d'ara s'obriran també a negociar l'adaptació de lleis com la de sanitat pública o la de seguretat nacional per fer front a la fase final de la desescalada amb les garanties jurídiques necessàries, que és el que demana l'oposició.

 

Reaccions a Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït en una piulada la negativa dels partits independentistes a donar suport a la nova pròrroga de l'estat d'alarma i ha dit que cal seguir treballant junts:

 

 

També s'hi ha referit el vicepresident, Pere Aragonès, que ha insistit en la necessitat de reprendre la taula de negociació entre els governs català i espanyol, un compromís de l'acord d'investidura entre Esquerra i el PSOE.

"Considerem que els compromisos d'investidura, que són compromisos a favor d'una solució política a Catalunya, s'han de mantenir, i no ho entendríem de cap altra manera. Sobre les propostes que hem plantejat, no hem trobat concreció definitiva en cap."

Fins ara, aquesta taula de diàleg només s'ha reunit una vegada, el 26 de febrer a La Moncloa.

Aragonès també ha dit que "és més barat políticament si mires a la dreta", en referència a l'acord del PSOE amb Ciutadans, que fer "un acord de compromís social i sortida dels problemes, que seria el que plantejava ERC".

ARXIVAT A:
Estat d'alarma Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut