Sánchez, sobre el Sàhara: "Volem obrir una nova etapa de relacions amb el Marroc"
- TEMA:
- Sàhara Occidental
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha explicat al Congrés la seva postura en relació amb el conflicte al Sàhara Occidental. Assegura que "no es tracta d'un gir", sinó d'un "pas més per resoldre el conflicte" i que vol "obrir una nova etapa de relacions amb el Marroc".
Espanya ha passat de la neutralitat dels últims 46 anys a reconèixer la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental. Es tracta d'un canvi històric.
"El govern té dos objectius: defensar els interessos d'Espanya, ajustant-nos sempre, a les coordenades de la UE i a l'ordre multilateral expressat en el Consell de Seguretat de l'ONU."
Sánchez assegura que "no hi ha desatenció o desinterès cap al poble saharaui", a qui diu que seguirà donant suport humanitari. Tot i això, reivindica "el paper que hem pres, el de la política real".
La defensa d'aquest canvi sobtat de posició de l'executiu sobre el referèndum d'autodeterminació del Sàhara li ha costat una allau de crítiques, com les dels seus aliats de Podem, de la mà de Pablo Echenique:
"La posició que el Sàhara sigui una província més del règim marroquí amb algun nivell d'autonomia per definir és la posició de Trump i ara, lamentablement, des del nostre punt de vista, és la posició del govern d'Espanya."
De fet, Echenique li ha qüestionat que quan una decisió del govern té "tan poca comprensió per part de la ciutadania, el govern té el deure d'escoltar i reflexionar". Ha matisat que l'hi ha dit "amb tota la lleialtat".
La portaveu parlamentària del PP, Cuca Gamarra, s'ha afegit a les crítiques:
"Per sortir de l'atzucac amb Rabat, ha provocat una crisi amb Algèria, una crisi amb el seu govern, i una crisi amb tots els grups parlamentaris. Intentant tancar una crisi, n'ha provocat tres. Això, senyor Sánchez, és molt difícil de superar. La veritat és que qui va tenir l'ocurrència, és un autèntic fenomen que ja hauria d'estar fora del Consell de Ministres, si és que hi és."
El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, s'ha centrat en la figura de Mohamed VI, rei del Marroc, per sumar-se a la crítica a Sánchez:
"Mentre que Putin té la clau del gas per a mig Europa, Mohamed VI té la clau que tanca la gana i la desesperació d'Àfrica i que truca a les portes del sud d'Europa."
Aquest divendres 1 d'abril està previst que el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, visiti Rabat. Serà el primer viatge després de la polèmica sobre el Sàhara Occidental.
La resposta d'Algèria: suspenen les repatriacions de migrants
Mentre aquest debat tenia lloc al Congrés dels Diputats, Algèria ha anunciat que suspèn les repatriacions de migrants des d'Espanya, segons ha avançat el digital El Confidencial.
Es tracta d'una decisió que arriba com a conseqüència al canvi de posició del govern espanyol respecte al Sàhara Occidental, que consideren una traïció. Fa uns dies Algèria ja va avisar que revisaria tots els acords amb Espanya per aquest gir històric.
De fet, per Algèria, es tracta de "segona traïció històrica de Madrid" al poble saharaui, segons el portal de notícies TSA. La primera traïció és el "funest acord del 1975", quan Espanya va cedir l'antiga colònia, sense tenir en compte la voluntat de la població. "Finalment, el Marroc ha aconseguit el que volia d'Espanya", segons les mateixes fonts diplomàtiques.
Algèria és el principal subministrador de gas a Espanya, només superat al gener pel gas natural liquat transportat per vaixells procedents dels Estats Units. Espanya no depèn així tan directament del gas rus com altres països europeus, un dels problemes derivats de la guerra a Ucraïna.
Les autoritats d'Alger han mostrat la seva "sorpresa", després del "brusc gir" d'Espanya, referint-s'hi com "l'antiga potència administradora del Sàhara Occidental", en un comunicat del Ministeri d'Afers Estrangers.
Marroc s'annexiona Ceuta i Melilla, segons un mapa oficial
Des de fa uns dies, l'ambaixada del Marroc inclou, a la seva web, un mapa on es mostren Ceuta i Melilla com a territori marroquí -i no espanyol-. De fet, apareixen amb el mateix color que la resta del Marroc i, també, que el Sàhara Occidental.
El canvi s'hauria fet, segons ha avançat Onda Cero, el mateix dia que es va donar a conèixer el contingut íntegre de la carta que Pedro Sánchez va enviar al rei Mohamed VI i on mostrava el seu suport al pla marroquí pel Sàhara.
El Comitè contra la Tortura de l'ONU estudia l'entrega d'Espanya a Algèria d'un exmilitar dissident
En ple debat sobre el gir d'Espanya sobre el Sàhara, i en el que seria un intent de satisfer Algèria, la setmana passada Espanya va anunciar que havia fet entrega a Algèria de Mohamed Benhalima, un exmilitar acusat pel govern algerià de terrorisme. Benhalima havia denunciat la corrupció a l'exèrcit del seu país, a través del seu canal de Youtube. Per això, el 2019 es va exiliar a Espanya, on va demanar asil.
Benhalima va ser detingut a mitjans de març i el van tancar al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors, a València.
Amnistia Internacional havia demanat que s'aturés l'expulsió d'aquest exmilitar pel risc a ser torturat. Per Amnistia, deportar Benhalima representa una "greu violació de les obligacions d'Espanya en virtut del dret internacional dels drets humans", que remarquen que ningú ha de ser retornat a un país en el qual corri perill de patir tortura o maltractaments, cruels, inhumans o degradants.
- ARXIVAT A:
- Pedro Sánchez Marroc Sàhara Occidental Govern espanyol