Sànchez tem que el TS aprofiti el recurs per l'indult per influir en el debat de l'amnistia

Aquest dijous, el Tribunal estudia els recursos contra els indults de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart
Deidré Dalmau Actualitzat
TEMA:
Indults

Tot i que l'experiència, diu, li ha ensenyat que la justícia i el Tribunal Suprem són imprevisibles, Jordi Sànchez està tranquil davant la revisió, dijous, del seu indult. En declaracions a TV3, Sànchez afirma que seria "enormement estrany" que la sala tirés enrere la decisió de l'executiu sobre el seu indult per un defecte de forma i revoqués els indults.

L'expresident de l'ANC, a més, no contempla que, en cas que revoquin el seu indult, això suposi un reingrés a la presó; defensa que la condemna pel nou delicte de desordres agreujats, que ara se li ha aplicat en desaparèixer la sedició, la pena ja hauria estat exhaurida.

Un segon factor que Jordi Sànchez considera transcendent és que la revisió es produeix mentre el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) té la lupa posada en la seva sentència. "El TEDH estarà estudiant les al·legacions presentades per Espanya un cop han acceptat les nostres demandes per vulneració de drets polítics", diu l'expresident de l'ANC.

Amb tot, no descarta cap escenari degut al context polític actual.

"Un actor polític de primer nivell"

Jordi Sànchez assegura que el Tribunal Suprem ha estat "un actor polític de primer nivell i ha pres decisions que han dificultat la vida política i la normalitat" i posa com a exemple que no permetés que ell sortís de la presó per presentar-se a un debat d'investidura a la presidència de la Generalitat.

Sànchez defensa que en aquest moment hi ha un malestar en la judicatura sobre l'amnistia i no descarta que el Tribunal vulgui "aprofitar" l'oportunitat per prendre una decisió que tingui conseqüències polítiques.

El seu, i el de Jordi Cuixart, són els recursos que estudiarà aquest dijous la Secció Cinquena de la Sala del Contenciós Administratiu. Segons els experts consultats, els recursos tenen poc recorregut.


Què hi diuen els experts

El catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo assegura que és "delirant" que s'hagin admès a tràmit i espera que el Tribunal "no faci una barbaritat" perquè, diu, establiria un "precedent nefast". Pérez Royo defensa que els indults s'ajusten a la llei, que estan motivats i no posen en qüestió la decisió judicial.

En la mateixa línia, el catedràtic de Dret Constitucional de la UB Xavier Arbós diu que el sorprendria que hi hagués una revocació dels indults, no perquè a nivell polític li puguin semblar bé, regular o malament, afegeix, sinó perquè la concessió --recorda-- és una atribució del govern i només entendria la revocació en el cas que la justificació dels indults fos absent o incoherent amb l'objectiu proposat. 

Però, abans d'entrar a estudiar si hi ha algun defecte de forma en els indults, la sala haurà de decidir si els partits estan legitimats per presentar els recursos, és a dir, si poden demostrar que hi tenen un interès legítim o que són part afectada.

En el cas de Ciutadans, el recurs el van presentar a títol individual Inés Arrimadas, Carlos Carrizosa i José María Espejo-Saavedra, que eren diputats al Parlament el 2017, i van argumentar que van veure vulnerats els seus drets polítics quan es van aprovar les lleis de desconnexió. 

També ho va fer l'extrema dreta de Vox, que va ser acusació popular durant el judici del procés, i el PP, llavors liderat per Pablo Casado, s'hi va acabar sumant poc després.

 

ARXIVAT A:
Indults Jordi Sànchez Jordi Cuixart Procés català Judici procés
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut