Juan Carlos Campo va ser ministre de Justícia fins al juliol de l'any passat (EFE)

Sánchez tria l'exministre Juan Carlos Campo i la magistrada catalana Laura Díez per al TC

El govern espanyol tira pel dret i designa els seus dos membres sense esperar que el CGPJ designi els que li pertoquen
Redacció Actualitzat
TEMA:
Tribunal Constitucional

El Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts els nomenaments de l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i de l'exdirectora general del Ministeri de Presidència Laura Díez com a nous magistrats del Tribunal Constitucional, segons ha avançat El País i ha confirmat TV3.

El govern espanyol havia manifestat en nombroses ocasions la seva intenció de nomenar els dos candidats al TC que li corresponen sense esperar que el Consell General del Poder Judicial designi els altres dos, que per llei ha de triar. En total, quatre magistrats que completen el terç pendent de renovació.

Són els noms que han de substituir els quatre membres que tenen el mandat caducat des del juny: el president, Pedro González-Trevijano; el vicepresident, Juan Antonio Xiol, i els magistrats Antonio Narváez i Santiago Martínez-Vares.

Laura Díez és membre del Consell de Garanties Estatutàries (Consell de Garanties Estatutàries)

El Tribunal Constitucional està format per dotze magistrats designats per a un període de nou anys, que es renoven cada tres anys, de quatre en quatre. L'executiu espanyol proposa dos noms i el CGPJ en decideix dos més. La resta de candidats els plantegen el Congrés, que decideix quatre noms, i el Senat, quatre més.

L'any passat, el govern espanyol va aprovar una reforma de la llei orgànica del poder judicial (LOPJ) que prohibia al CGPJ fer nomenaments a la cúpula judicial mentre estigués en funcions, una norma que s'ha reformat d'urgència aquest estiu, però només per poder renovar la cúpula del Constitucional.

La reforma legitima el CGPJ a aprovar només aquests dos membres en funcions -i no cap altre òrgan- i desfer el bloqueig. No obstant això, no ha servit per fer-ho i ara l'executiu de Sánchez tira pel dret amb dos perfils de tarannà progressista.
 

Canvi de majoria al TC

Campo, sevillà de 61 anys, va ser ministre de Justícia fins a l'estiu de l'any passat i, entre altres coses, va ser l'encarregat de tirar endavant els indults als líders independentistes. És doctor en Dret i magistrat, ara, a la Sala Penal de l'Audiència Nacional.

Ha ocupat diversos càrrecs públics, entre els quals hi ha la Secretaria d'Estat de Justícia entre el 2009 i el 2011, durant el govern de José Luis Rodríguez Zapatero. També va ser vocal del Consell General del Poder Judicial entre el 2001 i el 2008.

L'altra magistrada és Laura Díez, barcelonina de 52 anys. És catedràtica en Dret Constitucional per la UB i ha treballat al Ministeri de Presidència, liderat per Félix Bolaños fins fa mig any, com a directora d'Afers Constitucionals. A l'abril, el Parlament la va nomenar membre del Consell de Garanties Estatutàries.

Els nomenaments necessiten el vistiplau del ple del TC, que canviaria la majoria --de conservadora a progressista-- perquè el president González-Trevijano i el magistrat Narváez, triats pel govern de Rajoy el 2013, serien substituïts per Campos i Díez. Així doncs, la majoria passarà d'un 6-5 a favor dels conservadors a un 7-4 per als progressistes.

El canvi de majories pot ser clau en algunes de les qüestions que el tribunal té sobre la taula, com ara l'avortament, l'eutanàsia, la revisió dels indults als líders del procés o la llei del català a l'escola.

ARXIVAT A:
Tribunal Constitucional CGPJ Moncloa
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut