Oriol Junqueras saludant Pedro Sánchez, en una imatge del 2019 al Congrés dels Diputats (CCMA)

Sánchez truca a Junqueras per la investidura, que ERC vol desvincular dels pressupostos

En plena ronda de converses, s'han sabut detalls de l'informe per a l'acord de claredat, en què es plantegen 5 fórmules de referèndum

RedaccióActualitzat

Gest de Pedro Sánchez cap a Oriol Junqueras, a qui ha trucat aquest matí abans de la reunió que el candidat a la presidència ha mantingut aquest migdia amb el portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián.

Després de la trobada, Rufián ha emmarcat en la normalitat la trucada entre el màxim responsable del PSOE i el d'ERC, i ha afegit que el que era "anormal" era el silenci entre tots dos.

A més, ha volgut desvincular un possible acord d'investidura d'un pacte pels pressupostos o del suport d'ERC durant tota la legislatura, i ha avisat que el vot d'ERC "se sua partit a partit".


Tres condicions "exigents però raonables"

Rufián ha explicat en roda de premsa que ha plantejat a Sánchez tres condicions per la seva investidura "exigents, però raonables".

La primera és l'amnistia, un punt que ha assegurat que "cau pel seu propi pes" i que ha vinculat amb un esperit reparador i de solució dels efectes del conflicte.

La segona exigència és poder votar. Rufián ha dit que la solució d'ERC és un referèndum i ha apuntat a la taula de diàleg perquè s'hi pugui parlar de votar.

La tercera carpeta parla del dèficit fiscal, que el portaveu d'ERC al Congrés ha definit de "mal endèmic", i ha assegurat que el seu partit vol millorar el dia a dia de la gent. En concret, ha dit que els catalans es troben amb una "problemàtica" a l'hora de fer servir un tren de Rodalies.

Rufián ha manifestat que aquestes condicions són "igual d'importants" entre si, tot i que immediatament després el portaveu del PSOE al Congrés, Patxi López, ha rebaixat les pretensions republicanes assegurant que els socialistes no transitaran "per camins que portin a la divisió".

Abans de trobar-se amb Rufián, Sánchez ha trucat a Junqueras (Europa Press/Eduardo Parra)

ERC reivindica els avenços per l'amnistia

D'altra banda, Rufián ha volgut treure pit del paper d'ERC en els avenços per l'amnistia i ha celebrat que "ja no es reparteixin carnets de puresa" per negociar.

En aquest sentit, ha afegit que "fa quatre anys parlar d'amnistia era una quimera" i ha assegurat que "d'aquí un temps pot deixar de ser-ho parlar de referèndum".

A més, ha volgut deslluir el paper de Sumar en les negociacions i ha assegurat que ERC "no necessita intermediaris per parlar amb el PSOE".

Així i tot, ha qualificat de "bona notícia" que el partit de Yolanda Díaz parli de la resolució del conflicte i ha dit que li recorda la proposta d'ERC del 2021.


"Parlar menys i negociar més"

Rufián no ha volgut detallar si avui ERC està més a prop del sí o del no a la investidura de Sánchez i ha insistit en la necessitat de negociar sense fer soroll. La recepta del portaveu d'ERC passa per "parlar menys i negociar més".

A més, Rufián ha deixat molt clar que els republicans no tenen cap mena de pressa per definir el seu vot. "Podem ser aquí fins a l'últim dia", ha afegit, tot i que al mateix temps ha declarat que "ERC mai allarga artificialment una negociació".


Asens diu que l'acord està ben encaminat

Després que els juristes de Sumar presentessin públicament aquest dimarts la seva proposta d'amnistia, Jaume Asens, negociador de la formació, ha explicat al programa "Tot es mou" que les negociacions per la investidura estan ben encaminades.

Asens avança que serà el secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, qui es reunirà amb l'expresident Carles Puigdemont al Parlament Europeu.


La negociació pel referèndum

Fa mig any la Generalitat va crear un Consell Acadèmic que havia d'elaborar una proposta d'acord de claredat per resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat. Doncs bé, segons publica avui El Periódico, els experts ja haurien acabat la feina i una de les coses que plantegen és que hi ha vies alternatives al referèndum d'autodeterminació.

En aquest sentit, el govern ha avançat que presentarà la seva pròpia proposta, després d'haver analitzat aquest informe. Ho han dit fonts del govern mentre el president de la Generalitat fa, avui, una visita oficial a Bolonya.

El document recull totes les sensibilitats polítiques i no prioritza cap de les possibilitats que plantegen els acadèmics. L'haurà d'aprovar el consell de govern abans de fer-se públic oficialment.

L'informe posa sobre la taula cinc propostes, que poden ser complementàries entre elles, per celebrar un referèndum pactat sobre la independència de Catalunya.

  • La primera és consultar a Catalunya sobre si el Parlament ha d'iniciar el procés per demanar una reforma de la Constitució, que s'hauria de votar a tot Espanya.
     
  • Una segona proposta fa referència al fet que només els catalans votin un acord polític que podria ser per la independència o bé per la reforma de l'Estatut.
     
  • La tercera possibilitat, a diferència de les dues anteriors, implica tot l'Estat. Planteja que es convoqui una consulta a tot Espanya sobre l'autorització d'una consulta sobre la independència de Catalunya.
     
  • Quarta opció: que el conjunt de l'Estat ratifiqui en quins paràmetres s'hauria de fer la desconnexió.
     
  • I finalment, la cinquena opció preveu fer un referèndum doble. Un a Catalunya i un altre a la resta de l'Estat.

Els nou membres que formen aquest consell acadèmic van ser designats l'abril passat per assessorar el govern Aragonès i han debatut i elaborat aquest encàrrec durant pràcticament mig any.

ARXIVAT A:
InvestiduraPedro SánchezOriol JunquerasERCGabriel RufiánPSOE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut