Sanitaris amb Covid persistent reivindiquen que se'ls compti i visualitzi
Fa vuit mesos que arrosseguen símptomes del coronavirus i volen que se'ls reconegui com a malaltia laboral
Una quarantena de metges i altres professionals sanitaris que han passat la Covid-19 i han quedat amb símptomes persistents han constituït una plataforma per reclamar que el seu cas sigui considerat una malaltia laboral.
Pepa Bertran, portaveu de la plataforma Sanitaris amb Covid-19 persistent, ho ha explicat a Catalunya Ràdio.
"En un temps curt no se'ns ha curat la malaltia. Molts som malalts de la primera onada i fa vuit mesos que presentem símptomes com el primer dia. O símptomes que han anat canviant amb el temps, però que no han desaparegut."
En conjunt, presenten fins a 200 símptomes diferents.
Es parla de Covid persistent quan persones que s'han recuperat de la fase aguda de la malaltia continuen patint-ne símptomes fins i tot mesos després.
La plataforma Sanitaris amb Covid-19 persistent ha fet arribar les seves reivindicacions al Ministeri de Sanitat.
A més, volen que s'investigui més per què la infecció pot deixar tantes seqüeles i durant tant de temps.
Aquí tenim la primera guia clínica de l'atenció a la Covid-19 persistent. Nota de premsa: CAMFiC elabora la primera Guia Clínica per al tractament de la COVID-19 persistent a l'Atenció Primària https://t.co/GykLBZfeRh
Sanitaris amb covid19 persistent (@sanitaris) November 16, 2020
També demanen que es faci un informe per saber l'afectació real entre els professionals sanitaris de l'atenció primària, que pensen que és molt alta.
"Creiem que a primària hi ha una gran afectació, però no ho sabem", diu Bertran. Per això, demanen: "Que es compti i que es visualitzi".
Entre els símptomes que tenen els integrants de Sanitaris amb Covid-19 persistent hi ha febre, cansament, dolor al pit i muscular, falta d'aire, forts mals de cap, neuràlgies i altres afectacions del sistema neurològic.
Totes són afectacions que condicionen la vida i que, en molts casos, també els impedeixen fer la seva feina.
- ARXIVAT A:
- SalutCovid-19Coronavirus