Un pacient del nou hospital madrileny Isabel Zendal (EFE/Ballesteros)

Sanitaris de Madrid denuncien represàlies per negar-se a treballar a l'hospital Zendal

Una instrucció de Sanitat ordena no contractar els professionals que es neguin a ser traslladats a l'equipament estrella de Díaz Ayuso
Redacció
TEMA:
Comunitat de Madrid

Metges i infermeres de la Comunitat de Madrid estan en peu de guerra contra una instrucció de la Conselleria de Sanitat que ordena no contractar els professionals sanitaris que no acceptin ser traslladats al nou hospital madrileny Isabel Zendal, equipament estrella de la presidenta Isabel Díaz Ayuso.

La xarxa s'ha fet ressò del malestar dels sanitaris amb etiquetes com #Zendal o #ZendalNegocioCriminal.

Nombrosos missatges denuncien amenaces com perdre la feina durant un any, i també expliquen les conseqüències de desmuntar equips que ja estan treballant en altres centres sanitaris per dotar de personal un hospital de nova planta.

 

 

L'origen de l'última protesta relacionada amb el Zendal és l'ordre de la Conselleria de Sanitat madrilenya d'acomiadar els professionals sanitaris que es neguin a ser traslladats al nou hospital i de no contractar-ne de nous si no accepten treballar primer en aquest equipament promogut per Isabel Díaz Ayuso com a exemple de bona gestió de la pandèmia.

Segons ha avançat el diari El País, les instruccions en aquest sentit s'han enviat tres vegades, el 30 de desembre, el 5 de gener i la setmana passada, i especifiquen que "cap professional podrà ser contractat novament per un altre motiu si prèviament ha renunciat al seu nomenament Covid".

I també que "els professionals que renunciïn per la seva adscripció a l'Hospital d'Emergències Infermera Isabel Zendal no podran continuar prestant servei en el centre d'origen".

A més, exigeix un "informe justificatiu" si s'incompleix aquesta instrucció.

L'Hospital de Pandèmies i d'Urgències Infermera Isabel Zendal és un projecte estrella de la presidenta madrilenya, que va inaugurar-lo enmig de la polèmica pel sobrecost i pel fet que no estava acabat, no tenia pacients i no té plantilla pròpia.

 

La presidenta madrilenya, Díaz Ayuso, el dia de la inauguració del Zendal (EFE/Comunidad de Madrid)


Des del primer moment va quedar clar que els professionals sanitaris del Zendal sortirien de la resta d'hospitals madrilenys, un dels aspectes que es van retreure a Díaz Ayuso, juntament amb el sobrecost: ha costat 100 milions, el doble del previst inicialment.

El mateix dia de la inauguració els sanitaris i els sindicats ja van exhibir pancartes de protesta amb lemes com "Sense personal no hi ha hospital" o un altre que s'ha convertit en profètic: "La vocació no justifica l'explotació".

Aquest dilluns, el sindicat de metges Amyts ha reaccionat a l'ordre de la Sanitat madrilenya argumentant que "la millor política de recursos humans no és la del càstig", i ha demanat que el Zendal tingui "una plantilla nova".

Coincideix amb el sindicat UGT, que també defensa que "la solució, des de l'inici, hauria estat tenir plantilla pròpia".

Els sindicats amb presència a la Taula de Sanitat de Madrid han denunciat el "trasllat forçós" de professionals i ha demanat una reunió per aturar el que qualifiquen de "política nefasta".

 

 

Campanya a les xarxes

Aquest diumenge, una infermera directament afectada per aquesta ordre l'ha denunciada obertament i ha posat en marxa una campanya de suport als sanitaris madrilenys, al portal Change.org, contra les "amenaces" i els "trasllats forçosos" al Zendal.

 

 

 

Explica que el 8 de gener al vespre va rebre una trucada des d'un número ocult en què una dona que es va identificar com a administrativa de l'hospital on treballa li va dir que l'endemà al matí havia d'anar a treballar a l'Isabel Zendal i que negar-s'hi suposava perdre la feina i no ser contractada en cap hospital madrileny durant un any.

L'objectiu d'aquesta professional és aconseguir 150.000 firmes de suport. Aquest dilluns, en menys de vint-i-quatre hores en va aconseguir 65.000. L'endemà ja ha superat les 80.000 signatures.

Altres denúncies que també circulen per la xarxa, relacionades amb el Zendal, fan referència a la manca d'intimitat dels pacients, el menjar en mal estat o la manca de material sanitari.

 

 

"No és cap represàlia"

Des de la Conselleria de Sanitat madrilenya, en canvi, es defensa que la mesura està justificada, perquè és un "mecanisme necessari per respondre a la situació d'emergència sanitària" i "garantir el correcte funcionament de l'hospital i la qualitat de l'assistència sanitària".

S'argumenta, a més, que la Comunitat de Madrid ha fet "més d'11.000 contractes de reforç per Covid-19" i que el Zendal és "el centre de referència per al trasllat i l'ingrés dels pacients afectats pel virus".

El vicepresident de Madrid, Ignacio Aguado, de Cs, ha donat suport a la decisió de no contractar sanitaris si no volen anar al Zendal i ha negat que l'ordre de Sanitat sigui cap "represàlia".

"En situacions com les actuals necessitem la màxima mobilitat del personal sanitari", ha dit, abans d'explicitar que hi dona suport.

Des de l'oposició, en canvi, es denuncia que el govern madrileny fa "xantatge i intimidació" als professionals sanitaris de la comunitat per tapar la seva "incompetència" a l'hora de gestionar la pandèmia.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Comunitat de Madrid
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut