Sanitaris i altres col·lectius alerten de falta de material de protecció pel coronavirus

Trilla admet que en falta, i diu que els laboratoris de les universitats estan donant el seu material al sistema sanitari
Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

Col·lectius molt diversos com professionals de la salut, agents de seguretat privada o cuidadors de persones dependents denuncien que no tenen prou material per protegir-se del coronavirus. I molts estan en contacte amb persones de risc. CCOO demana que el govern de l'Estat garanteixi aquest material.

El sindicat ha denunciat l'escassedat d'aquest material entre els treballadors de diversos col·lectius més enllà del sanitari, com ara personal de neteja, de seguretat, d'emergències, de serveis bàsics i de centres de treball a Catalunya per protegir-se del contagi del coronavirus.

"Hi ha escassedat d'equips de protecció individual adequats a cada cas.  El govern de l'Estat té la capacitat de moure recursos públics i privats per aconseguir aquest material."


El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha reconegut a "El Matí de Catalunya Ràdio" la manca d'equips de protecció en professionals sanitaris.

"Els laboratoris de recerca de totes les universitats que també fan servir part d'aquest material --els científics també utilitzen mascaretes, ulleres de protecció i guants-- estan recollint tot aquest material que tenen als laboratoris per poder-lo donar al sistema sanitari."

També ha admès que no hi ha prou material per proves de detecció del coronavirus, i per això es restringeix al personal sanitari i als casos més sensibles.

 

Sanitaris

El president del comitè d'empresa de l'Hospital Moisès Broggi, Christian Munné, explica que els han demanat allargar la vida d'aquest material rebutjable, com ara les mascaretes, fins a 3 setmanes, perquè, si no, acabarien amb l'estoc ràpidament.

"És del tot insuficient, necessitem que ens ajudin a nivell extern."

Munné afegeix que els sanitaris assumeixen el risc que comporta la seva professió, però no volen "sobreexposar-se al virus".

Cuidadors

Un col·lectiu molt exposat és el dels cuidadors de persones amb dependència, que també denuncien que en la seva feina no poden establir distàncies de seguretat. Cristina Vargas, tècnica d'atenció a persones amb dependència, denuncia que tampoc tenen accés a mascaretes homologades.

"Treballem amb persones a les quals fem higienes, els donem medicació, els alimentem, els vestim. La distància de protecció no hi és. Tampoc tenim mascaretes homologades. Què hem de fer?"

A més, s'exposen també en els trasllats, per això Vargas compta que els familiars que ara seran a casa podran cuidar algunes d'aquestes persones dependents.

"Si un usuari té família i es confinen a casa seva, no tenim la necessitat de desplaçar-nos, perquè utilitzem transport públic i també ens la juguem amb el risc de contacte."


Seguretat

Els agents de seguretat privada que són en llocs públics, com ara estacions de metro, tren, la Ciutat de la Justícia o grans supermercats que poden estar oberts reclamen que les empreses esl facilitin material de protecció als contagis. Nacho Arroyo, secretari d'organització del Sindicat de Professionals de la Seguretat Privada, explica que encara que les mascaretes només es recomanen per a persones infectades, consideren que el seu col·lectiu està molt exposat.

"Al metro, encara que hi hagi menys volum d'usuaris, no saps si la gent està infectada o no."

 

Personal de presons

Els treballadors de presons també reclamen aquest material de protecció al Departament de Justícia. L'Agrupació de Personal Penitenciari de CCOO ha fet un comunicat en el qual considera que no s'estan complint "les mesures de seguretat indispensables" per garantir la salut als centres. A més, han denunciat que els darrers dies s'han detectat "diferents situacions en què s'ha posat en perill".

Exigeixen que arribin immediatament mascaretes adequades i guants per protegir els treballadors i els interns de les presons del coronavirus. I també demanen una "revisió dels protocols".

"És obligació ineludible de l'administració donar una protecció adequada en tot moment per a tots els treballadors penitenciaris"

El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha dit que l'ús de mascaretes a les presons catalanes segueix les directrius del protocol de Sanitat en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", i trasllada la responsabilitat al govern espanyol.

"Jo crec que el govern espanyol, que ha pres el control de la situació unilateralment, s'hauria de preocupar per proveir de material els centres penitenciaris en el supòsit que la situació s'agreugi."

Calderó ha explicat que els permisos pel tercer grau i en aplicació al 100.2 del règim penitenciari es mantenen. Ha afegit que s'han suspès les activitats en grup i els contactes vis-a-vis entre els presos i els seus familiars. El secretari de Mesures Penals ha confirmat que, de moment, s'ha detectat només un cas positiu a Brians2 i 5 interns estan en aïllament preventiu.

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut