Una dona fa servir el telèfon mòbil amb guants a Teheran
Una dona fa servir el telèfon mòbil amb guants a Teheran (Reuters/Wana)

Sanitat amplia les zones de risc pel coronavirus i recomana no viatjar-hi

El ministeri recorda que cal contactar els serveis de salut si s'ha estat recentment en algun d'aquests països i es tenen símptomes com els de la grip

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han acordat ampliar les zones de risc pel coronavirus que provoca el Covid-19.
 

Països on s'aconsella no viatjar

A més de la Xina, ara hi engloba el Japó, Corea del Sud, Singapur, l'Iran i quatre regions del nord d'Itàlia (la Llombardia, el Vèneto, el Piemont i l'Emília-Romanya). 

Sanitat recomana no viatjar a aquestes països o àrees "si no és imprescindible", malgrat que recorda que l'OMS no ha prohibit els desplaçaments ni de persones ni de mercaderies. A les persones que ja hi siguin, els insta a seguir les recomanacions de les autoritats de cada lloc. 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat que, tot i no haver-hi cap ordre de restricció, "considerem més convenient que, en cas que no sigui imprescindible, és millor no viatjar-hi". 
 

A qui es faran les proves del coronavirus?

Després de la reunió del Consell Interterritorial de Salut, amb Ministeri, autonomies i tècnics, Illa ha informat que s'ha decidit canviar la definició de cas sospitós de coronavirus. Això vol dir que, des d'ara, el protocol considera possibles casos totes les persones que tinguin una malaltia respiratòria greu i en els 14 dies previs als símptomes hagin estat en alguna de les zones de risc. 

"Les persones que presentin símptomes habituals d'una grip, com febre, tos o mal de coll, i que en els 14 dies anteriors hagin estat en alguna d'aquestes zones, han de ser considerades un cas. Han de contactar amb els serveis de salut i fer-se la prova per confirmar o descartar el coronvirus." 

A més, totes les persones que estiguin ingressades amb patologies respiratòries greus, com una pneumònia, i que no se'n sàpiga la causa, també s'hauran de sotmetre a les proves. 

"Hem ampliat la definició de cas. Tothom que estigui ingressat a l'hospital i tingui un quadre de malaltia respiratòria amb causa desconeguda, per precaució també es considerarà un cas i se li farà la prova." 


Més informació a ports i aeroports

Illa ha explicat que es refoçaran els cartells informatius en ports i aeroports i en avions que viatgin cap a Espanya, procedents de les zones on s'han declarat focus de l'epidèmia.  

Sanitat ha acordat duplicar la reunions del comitè de seguiment, que a partir d'ara tindran una sessió matinal i una de vespertina. 

El Ministeri i les autonomies han recomanat telefonar al 061 en cas de dubte, per no saturar els hospitals. Aquest servei permet fer un primer cribratge. 
 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutMobilitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut