Un tècnic de laboratori mostra una capsa de remdesivir a El Caire, a Egipte (Reuters)

Sanitat avisa que s'estan acabant les reserves de l'antiviral remdesivir

És l'únic medicament antiviral autoritzat contra la Covid-19 i encara no es comercialitza normalment, només per a assajos clínics
Redacció Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris, l'AEMPS, ha alertat aquest divendres que l'estoc centralitzat de remdesivir s'acabarà "en les pròximes hores".

En un comunicat aquesta agència, que depèn del Ministeri de Sanitat, diu que això passa per l'augment de casos de Covid-19 hospitalitzats, i que redistribuiran les dosis que tenen els hospitals:

"A causa de la situació actual, és necessari mobilitzar la medicació sobrant d'assajos clínics, disponible als hospitals que hi participen, per atendre pacients de tot el territori nacional que ho necessitin."

"Aquesta mesura serà necessària fins que es produeixi un nou enviament de remdesivir al llarg de la setmana que ve."

Tres ampolles de remdesivir per a assajos clínics

L'únic antiviral autoritzat

El remdesivir, un fàrmac desenvolupat en la lluita contra l'Ebola, és l'únic antiviral autoritzat per la Comissió Europea per tractar la Covid-19, autorització que es va concretar el 9 de juliol.

Segons l'AEMPS, la farmacèutica que el fabrica, Gilead, s'ha compromès a subministrar el medicament a Espanya en tres entregues per tractar 30.000 pacients.

La primera és la que està a punt d'acabar-se i que va arribar la setmana passada, i la segona és la que està previst que arribi la setmana que ve.

Comercialització normal a l'octubre

Aquest medicament es començarà a comercialitzar normalment a l'octubre, i de moment la farmacèutica l'està subministrant per via extraordinària per als assajos clínics.

Gilead ha arribat a acords amb farmacèutiques d'Egipte, l'Índia i Pakistan per fabricar i distribuir el remdesivir a 127 països de renda baixa i mitja d'arreu del món.


5 dies de tractament

L'AEMPS recomana el remdesivir en tractaments d'un màxim de 5 dies per als malalts no greus que necessiten oxigen suplementari, però no per als greus a qui els cal respirador.

Precisament aquest divendres s'ha publicat una recerca al Journal of the American Medical Association que limita a 5 dies el tractament òptim amb aquest antiviral. 

Exterior de la seu de la farmacèutica nord-americana Gilead a Oceanside, Califòrnia (Reuters)


No hi ha millora més enllà de 5 dies

Segons aquesta recerca, els tractaments més llargs, de fins a 10 dies, no han mostrat que beneficiïn els pacients més que els de 5, cosa que permet estalviar dosis.

El percentatge de pacients que van rebre l'alta 11 dies després de l'inici del tractament de 5 dies va ser del 70%, mentre que els del tractament de 10 dies va ser del 65%.

En els pacients que no van rebre l'antiviral aquest percentatge va baixar una mica més, un 60%, cosa que provaria que el remdesivir aporta una millora relativament petita al tractament de la Covid-19.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut