Sanitat estudia possibles efectes adversos d'AstraZeneca en dues persones més, una de morta
La vacunació amb Oxford/AstraZeneca s'ha aturat a Espanya almenys durant 15 dies (Reuters)

Sanitat estudia possibles efectes adversos d'AstraZeneca en dues persones més, una de morta

Són tres els casos de trombosi detectats a l'estat espanyol en persones que han rebut aquesta vacuna

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquest dimarts, el Ministeri de Sanitat ha rebut informació de dos casos més de trombosi en persones a qui havien administrat la vacuna d'Oxford-AstraZeneca contra la Covid-19.

Un dels casos ha estat "un ictus isquèmic amb transformació hemorràgica" que ha acabat amb la mort de la persona afectada.

Tots dos casos s'afegeixen al que es va registrar aquest dilluns, també en una persona vacunada amb AstraZeneca, que ja s'ha administrat a 975.000 persones a Espanya.


Menys plaquetes

Segons un comunicat del ministeri, són casos que poden passar "en la població en general", però que tots tres han anat acompanyats d'un dèficit de plaquetes:

"De tota manera, els tres casos compten amb la particularitat que s'han associat a una disminució del nombre de plaquetes a la sang. Això pot suggerir una activació anormal del sistema de la coagulació que s'associaria a aquesta formació de coàguls en localitzacions que no són les més habituals."

AstraZeneca incomplirà amb els terminis pactats amb la UE en l'entrega de vacunes
La vacunació amb Oxford/AstraZeneca s'ha aturat a Espanya almenys durant 15 dies (Reuters)

Una professora de Marbella

La persona morta és una professora d'institut de 43 anys de Marbella que va rebre la primera dosi de la vacuna el 3 de març. Segons han explicat fonts sanitàries, no va anar a treballar els 2 dies següents perquè es va trobar malament.

Després de tornar a la feina el dia 8, dissabte 13 va anar a l'hospital perquè tenia mal de cap i febre, i li van fer dos TAC. Li van detectar una hemorràgia cerebral, la van operar aquest dilluns i aquest dimarts ha mort.


Relació causa-efecte?

El comunicat de Sanitat diu que les agències del medicament espanyola, l'AEMPS, i europea, l'EMA, estan analitzant els detalls dels tres casos per esbrinar si hi ha hagut relació causa-efecte entre la vacuna i les trombosis:

"L'avaluació d'aquest tipus de senyals pot acabar trobant una causa alternativa a l'administració de la vacuna o, en el cas que sigui atribuïble a la vacuna, amb mesures que tractin de minimitzar el risc."

Aquestes mesures passen per identificar els factors de risc i no fer servir aquesta vacuna amb les persones que els tinguin.

El ministeri no ha informat sobre si hi ha casos similars entre les persones que han rebut la vacuna de Pfizer-BioNTech.

Al Regne Unit, on només es fan servir aquestes dues vacunes, Pfizer i AstraZeneca, les dades fetes públiques aquest dilluns relacionen més casos de coàguls amb la primera, 38, que amb la segona, 30.


Alerta aixecada per un tipus de trombosi poc freqüent

Segons el president de la Societat Espanyola de Trombosi i Hemostàsia, el doctor Joan Carles Reverter, la mort de la dona de Marbella ha estat per una trombosi arterial molt freqüent.

Entrevistat al programa Planta Baixa, Reverter ha dit que l'alarma l'han provocat els casos de vacunats amb trombosis venoses cerebrals, que són menys del 5% del total:

"Les que són trombosis atípiques són les trombosis venoses cerebrals, que són molt infreqüents i aquestes són les que han cridat l'atenció, perquè se n'han reportat 11 casos en els 17 milions de persones vacunades."

Reverter ha afegit que s'han aturat les vacunacions per poder esbrinar si hi ha relació causa-efecte i que, en tot cas, els beneficis sempre són molt més alts que els riscos.

Vacunació suspesa a bona part de la UE

Aquest dilluns Espanya es va afegir als altres països que han aturat durant 15 dies l'administració d'aquesta vacuna per les sospites que té efectes secundaris que poden ser molt greus.

El mateix dia van prendre la mateixa mesura els 3 països més grans de la Unió Europea: Alemanya, França i Itàlia.

La setmana passada van decidir el mateix Dinamarca, Noruega, Bulgària, Islàndia i Irlanda, de manera que ara mateix la majoria de població de la UE no s'està vacunant amb AstraZeneca.

L'Agència Europea del Medicament té previst prendre una decisió aquest dijous sobre si és una vacuna prou segura com per continuar fent-la servir, o si cal limitar-ne el seu ús.

Una infermera prepara una vacuna d'AstraZeneca, aquest dimarts a Tbilisi, a Geòrgia (Reuters)

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Vacunes
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut