Preparació d'una vacuna en una residència de Sabadell, aquest dijous (EFE/Quique Garcia)

Darias manté que el 70% de la població estarà vacunada de la Covid a l'estiu

Sanitat descarta sancionar les persones que s'hagin colat en les vacunacions i no preveu més mesures tot i l'avenç de la variant britànica
Irene Vaqué Reig Actualitzat
TEMA:
Coronavirus

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha descartat sancionar aquelles persones que es vacunin de la Covid sense que els pertoqui. El Consell Interterritorial de Salut d'aquest dijous ha abordat "mesures correctives", però Darias ha remarcat que no es tracta de sancionar ningú, sinó de seguir el protocol establert.

Tampoc veu clar que es negui la segona dosi a aquestes persones, com ha plantejat la consellera de Sanitat valenciana. Per la ministra, ha de prevaldre el criteri mèdic:

"Les mesures correctives no es refereixen a sancions. (...) Les persones que se salten el protocol han de tenir el rebuig social, però, sobre posar-los la segona dosi o no, han de ser els criteris mèdics els que s'imposin."


La d'aquesta tarda ha estat la primera reunió amb Carolina Darias al capdavant del Ministeri de Sanitat, que fins ara havia comandat Salvador Illa. L'ha acompanyat el nou ministre de de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, i tots dos han comparegut acompanyats del director del CCAES, Fernando Simón.

Els últims dies, diversos polítics, militars, directius de centres sanitaris i algun bisbe s'han vacunat irregularment valent-se dels seus càrrecs. Això, en un context en què arriben menys vacunes del que s'esperava.

 

En el document aprovat pel govern espanyol i les autonomies, hi consta l'objectiu de detectar "l'ús indegut" de les vacunes, aplicant "les mesures preventives i correctives" que siguin necessàries, i recull que no s'hi val fer drecera, sense concretar què es farà si es detecten irregularitats.

Personal sanitari vacunant-se de la Covid-19 a l'Hospital de Sant Pau, aquest 28 de gener (Reuters/Nacho Doce)

 

Darias preveu "un nombre important de dosis el segon trimestre"

Malgrat els retards en els subministraments de vacunes, la ministra Darias està convençuda que s'assolirà l'objectiu que la major part de la població estigui immunitzada a l'estiu:

"Mantenim el compromís que, a l'estiu, el 70% de la població estarà vacunada. Sabíem que el primer trimestre l'arribada de vacunes seria limitada, per això s'han prioritzat. Sabem que les dues vacunes autoritzades arriben amb periodicitat. Tenim el compromís de Pfizer que tindrem 4,5 milions de dosis. (...)

L'escenari és que, a partir del segon trimestre, pugui arribar un nombre important de dosis i puguem complir aquest objectiu del 70%."


Descarten més mesures en ple avenç de la variant britànica

En la reunió el Consell, el govern espanyol ha rebutjat novament avançar el toc de queda, malgrat la petició d'algunes comunitats.

El Ministeri de Sanitat considera que hi ha executius que encara tenen "cert marge" per aplicar les mesures previstes en el vigent decret d'estat d'alarma.

 

Darias ha comparegut després de la Interterritorial per primer cop com a ministra de Sanitat (EFE/Kiko Huesca)


A més, han rebutjat les comparacions amb el Regne Unit, França o Alemanya, on les mesures són més restrictives que aquí. Fernando Simón ha explicat que Espanya no ha arribat als nivells d'incidència britànics i que la transmissió no passa a les escoles, com sí que han observat al Regne Unit.

Simón ha indicat que la variant britànica del virus, B117, no arriba al 8% de casos en la mitjana estatal, però ronda el 20% en determinats territoris. Tot i els efectes que s'han vist en altres països, Simón no és partidari de més mesures, sinó d"'aplicar molt bé" les que ja hi ha, encara que ha admès que costa d'aconseguir.

 

Caldria "baixar en ràpel"

La incidència mitjana acumulada a Espanya és ara de gairebé 900 casos, i hi ha sis comunitats que superen el miler. El País Valencià és el que té ara les pitjors dades, amb una incidència acumulada de 1.459,82 en 14 dies per cada 100.000 habitants. A Catalunya és de 589,70 i només hi ha quatre autonomies per sota: Navarra, el País Basc, Cantàbria i les Canàries, que té la més baixa, 187,24.

Els últims dies, la UE ha recomanat aïllar les zones amb una incidència acumulada superior als 500 casos per 100.000 habitants en 14 dies.

El govern espanyol ha destacat, però, que els números dels últims set dies mostren una davallada important de la incidència -dels 420 casos de dimarts a 397 aquest dijous-, i això els fa pensar que comença una fase de "descens suau", quan el que convindria és "baixar en ràpel".

El que continua pujant és l'ocupació de llits d'hospitals i a les UCI, una tendència que preveuen que es mantingui a curt termini. En l'última setmana hi hagut 1.783 defuncions per Covid, cosa que eleva el total de víctimes a 57.806.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Vacunes Miquel Iceta
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut