Investiguen com s'han infectat pel coronavirus tres ciutadans espanyols

No se sap com s'han contagiat un pacient de Sevilla i dos de Madrid, mentre que hi ha sis casos més confirmats, tots lleus, al País Valencià, i dos més a Castella i Lleó

Actualitzat

Dos nous casos de coronavirus a Madrid, de persones que no haurien viatjat a cap zona de risc ni haurien estat en contacte amb ningú contagiat. Aquests dos s'afegeixen al de Sevilla, que també s'investiga d'on ve. 

Un dels casos de Madrid és un home de 77 anys, amb patologies prèvies, que es troba en estat greu a l'UCI de l'Hospital de Torrejón de Ardoz.  El segon, de 50 anys, està estable. 

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha dit que, com en el cas de Sevilla, s'està estudiant com s'han encomanat els dos pacients de Madrid.

Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes Sanitàries (EFE/David Fernández)

El pacient de Sevilla és un home de 62 anys que va ingressar fa deu dies amb un quadre de pneumònia a l'Hospital Virgen del Rocío. Simón ha explicat que, donat el període d'incubació, aquest pacient s'hauria encomanat d'una altra persona que podria haver estat en una zona de risc, perquè a partir d'ell no hi ha cap més cas conegut.

"No s'han identificat a la comunitat altres casos a part d'aquest. No vol dir que no n'hi hagi, però si n'hi ha hagut, han estat molt lleus o molt pocs. No en tenim la seguretat.

S'esta intentant identificar els punts on aquesta persona s'ha pogut infectar i a partir de qui. I llavors, poder controlar i valorar si a més d'aquest cas n'hi ha hagut d'altres a partir d'aquest focus. Són investigacions que necessiten temps."

En total, aquest dijous s'han confirmat 8 casos nous, de caràcter lleu. Sis són al País Valencià i dos a Castella i Lleó. 


Sis contagiats més al País Valencià, lleus 

La Conselleria de Sanitat valenciana ha anunciat 6 nous casos d'infecció per coronavirus, tots de caràcter lleu. Dos pacients estan ingressats a l'Hospital General de València, dos més al Clínic, un al Doctor Peset i un altre a Sagunt.

En total, són 8 les persones que han donat positiu del Covid-19 al País Valencià, ja que als casos d'aquest dijous cal sumar-hi el pacient ingressat a Vila-real i el primer que ha sortit a València. 

Quatre dels casos nous són de l'entorn d'aquest pacient, un periodista de 44 anys ingressat al Clínic des d'aques dijous a la matinada. Dos d'aquests, a més, van ser a Itàlia amb ell, segons ha explicat la consellera, Ana Barceló: 

"Dos homes estan ingressats a l'Hospital General de València i se'ls ha diagnostic la presència de coronavirus per contacte amb el pacient ingressat al Clínic. No van viatjar a Milà. Dos casos més són al Clínic, també són de l'entorn del periodista i sí que van viatjar a Milà." 

Hospital Clínic de València, on hi ha ingressat dos dels pacients (EFE/Kai Försterling)

Els altres dos són persones que van viatjar a Itàlia fa poc: una dona que va viatjar fa poc a Milà i està ingressada a l'Hospital de Sagunt, i un  italià que estudia a València i que va estar recentment a les zones de risc del nord d'Itàlia. Per la responsable de Salut, ha quedat clar que "les vies de detecció i protecció funcionen". 

La consellera valenciana ha remarcat que tots els afectats tenen símptomes lleus i no es descarta que siguin tractats a casa

"Aquesta tarda el ministeri de Sanitat ha aprovat un protocol per als pacients que han donat positiu i presenten una simptomatologia lleu, que puguin ser atesos al seu domicili, perquè és preferible que l'aïllament sigui en l'entorn més favorable per al malalt. Per tant, no es descata que en els pròxims dies o hores pugin ser traslladats a casa seva amb totes les garanties de seguretat i d'atenció, d'acord amb el protocol."


Dos nois contagiats a Castella i Lleó 

Els altres dos casos confirmats aquest dijous són a Castella i Lleó, els primers d'aquest comunitat. Són un noi italià de 18 anys ingressat a Segovia, amb símptomes "bastant lleus", i un iranià de 28 anys, hospitalitzat a Valladolid. 

El primer va ser a Milà fa uns dies i, com que viu en una residència d'estudiants, s'analitza els contactes que hagi tingut amb els companys d'allotjament i de classe.

Pel que fa al segon pacient, és un iranià que estava de visita al parc tecnològic de Boecillo, a Valladolid, i s'analitza elss enginyers que l'acompanyaven. Ja s'ha aïllat una dotzena de persones de l'empresa on havia anat, per precaució. 

Més de 20 hospitalitzats

Ara hi ha 23 persones hospitalitzades a tot l'Estat per positiu del Covid-19. Una dels casos nous ha estat a Catalunya, una noia de 22 anys que va ser a Milà. 


Mantenir els protocols de prevenció

Abans de saber-se els últims casos, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat, en una entrevista a "Els matins" de TV3, que no farà canviar, de moment, els protocols de prevenció.

Illa ha dit que els protocols de prevenció que s'apliquen són la detecció precoç, l'aïllament i el tractament dels casos, i que segueixen estrictament les mesures que els indiquen els experts i que, per ara, no cal prendre'n de noves.

"De moment, les mesures que hem pres, que consisteixen bàsicament en la detecció precoç dels possibles casos, i en l'aïllament i tractament d'aquests casos que detectem precoçment, creiem que de moment són les necessàries."

 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, en l'entrevista a "Els matins" de TV3 (CCMA)


Illa ha dit que els experts no recomanen ni portar mascaretes pel carrer, ni prendre la temperatura als aeroports, perquè pot ser fins i tot contraproduent, ja que aquest control pot generar un relaxament. El ministre insisteix a seguir les recomanacions per fer una detecció precoç dels possibles casos.

"A Itàlia tenien controls de temperatura i no han demostrat eficàcia. Només un 50% de les persones que tenen coronavirus presenten com a primer símptoma la febre, un 45% restant presenten com a primer símptoma la tos o mal de coll o algun altre símptoma." 

"El que és important és que les persones que vinguin de les zones que hem qualificat de risc i es trobin amb algun dels símptomes que hem explicat, símptomes -per dir-ho ras i curt- d'una grip normal, truquin, es posin en contacte amb les autoritats sanitàries, vagin a casa seva, es quedi aïllades a casa. Hi aniran a fer la mostra i veuran si tenen o no tenen la malaltia."

El ministre ha qualificat la situació de preocupant, sense alarmismes, i ha dit que es treballa amb les autoritats sanitàries territorials i autonòmiques "per preparar escenaris de futur en el cas que s'haguessin d'activar".

"Amb els casos que hi ha avui no fa falta, però no podem descartar que s'hagi de fer."

 

Vigilància activa a Tenerife

Illa ha afegit que 2 dels 4 casos de l'hotel de Tenerife on hi ha quarantena es van encomanar en el mateix grup de turistes provinents d'Itàlia, durant el trajecte o a l'hotel en arribar a l'illa.

Aquest dijous han autoritzat la soritda de 130 turistes dels prop de mil que s'hi van aïllar. Aquests clients van arribar a l'hotel dilluns i no han tingut contacte amb el primer turista contagiat. De tota manera, hauran d'estar en "vigilància activa, els pròxims 14 dies. S'han de prendre la temperatura dos cops al dia i s'ha de saber on són.

El govern canari ha informat que cap dels clients de l'hotel presenta símptomes que facin pensar que estiguin contagiats. 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut