Un laboratori on fan un experiment amb cànnabis, amb un microscopi, una mà amb un guant blau que agafa unes fulles amb una pinça
La proposta del Ministeri de Sanitat estableix que només es podrà prescriure per metges especialistes (iStock)

Sanitat proposa l'ús terapèutic del cànnabis en casos de dolor crònic o per quimioteràpia

L'esborrany que ha presentat el ministeri estableix que només es podrà dispensar en farmàcies hospitalàries

RedaccióActualitzat

El Ministeri de Sanitat ha presentat l'esborrany per regular l'ús terapèutic del cànnabis. Un reial decret per establir les condicions en què, si tira endavant, es permetrà dispensar fórmules magistrals perquè es puguin fer servir quan els tractaments farmacològics convencionals no serveixen o no s'ajusten a les necessitats del pacient.

Està restringit a casos específics, com en malalts d'esclerosi múltiple per pal·liar la tensió muscular o les nàusees i vòmits en quimioteràpia, així com per a pacients amb dolor crònic o certs tipus d'epilèpsies greus.

Es planteja que només els podran prescriure metges especialistes, que hauran de justificar el tractament en la història clínica i informar el pacient sobre l'evidència clínica, els beneficis i els riscos de prendre'n. 

A més, hauran d'avaluar periòdicament la utilitat i seguretat del tractament, i considerar retirar-lo si no dona els resultats desitjats. 
 

Control en la distribució

L'esborrany del decret també estableix que els laboratoris que produeixin les fórmules amb cànnabis, a més de complir les normes de fabricació de medicaments de la UE, hauran d'auditar els proveïdors que els distribueixin i documentar la cadena de subministrament. 

A més, aquests preparats només podran subministrar-se a serveis de farmàcia hospitalària --l'únic lloc on es dispensaran-- o per a exportació.

Per garantir la qualitat dels preparats, caldrà que estiguin inscrits en un registre específic.

L'Agència Espanyola de Medicaments publicarà la monografia --que inclou la composició, les dosis o els efectes secundaris, entre altres-- dels preparats estandarditzats de cànnabis al Formulari Nacional --que és la publicació que conté les fórmules magistrals tipificades i els preparats oficinals coneguts com a medicaments. 

Aquesta publicació inclourà la llista d'indicacions de cadascun, que, segons destaca l'esborrany, es podria ampliar o modificar en funció de l'evidència científica i les decisions reguladores futures.

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut