Els governs català i espanyol demanen limitar al màxim la interacció social per Nadal (EFE / Elvira Urquijo A.)

Sense mobilitat entre autonomies per Nadal excepte per visitar familiars

Illa i els consellers de Salut acorden reunions de fins a 10 persones per Nadal i retardar el toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any, però no la de Reis
Redacció Actualitzat
TEMA:
Desescalada

Reunions d'un màxim de 10 persones -més si són convivents, i, com a molt, de dos grups bombolla- els dies 24, 25 i 31 de desembre i 1 de gener. I desplaçaments entre comunitats només per causes justificades o per reagrupament familiar -anar a veure parents o persones "pròximes"- entre el 23 de desembre i el 6 de gener. 

Aquests són els principals punts del Pla de Nadal que el Ministeri de Sanitat i els governs autonòmics han acordat en el Consell Interterritoiral de Salut d'aquest dimecres, amb l'abstenció de Catalunya -tot i no rebutjar les mesures- i l'oposició de la Comunitat de Madrid. El conjunt de les mesures es pot consultar en aquest enllaç.

 

La restricció en la mobilitat, una mesura "contundent" en opinió del Ministeri, afectarà, per tant, els desplaçaments a les segons residències i el turisme.

"Hem de restringir al màxim la mobilitat. Només pels casos de l'estat d'alarma i per veure familiars pròxims podem fer el desplaçament", ha manifestat el ministre, Salvador Illa. "La no mobilitat és el que millor contindrà el virus", ha justificat la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, que ha comparegut juntament amb Illa. 

La situació actual de la pandèmia no porta a l'optimisme, "sinó a la prudència", ha dit el titular de Sanitat, que ha resumit l'acord amb aquesta frase: 

"Per Nadal ens quedem a casa. Evitem tots els moviments que siguin prescindibles i ens quedem a casa a celebrar les festes amb els nostres." 

Segons les dades d'aquest dimecres, Espanya registra ara 251 casos per cada 100.000 habitants en 14 dies, una xifra que ha anat disminuint, però queda lluny de l'objectiu, que és 25. 
 

Illa: L'acord és "d'obligat compliment"

El ministre ha afirmat que les mesures són d'"obligat compliment" i que no cal que es publiquin al BOE, sinó que s'han de comunicar als respectius governs. N'han quedat fora les Balears i les Canàries, que busquen un altre acord. 

 

'Ens hi juguem molt aquest desembre', ha afirmat Illa, en defensa del Pla de Nadal (EFE/Kiko Huesca)


Les autonomies tenen marge per decidir, per exemple, si estenen a altres dies les limitacions. El que no faran, ha afirmat Illa, és rebaixar més el màxim de persons permeses en les trobades familiars, perquè hi havia consens que era millor donar un "missatge únic" a la ciutadania. 

De fet, quan ha fet públic el seu Pla de Nadal aquest dimecres matí, la Generalitat ha volgut deixar clar que l'aplicaria al marge del que decidís el Consell Interterritorial. 

La proposta del govern espanyol, que s'ha difós al migdia, també preveu retardar el començament del toc de queda fins a dos quarts de dues de la matinada la nit de Nadal i també la del 25, així com la de Cap d'Any. 

Sanitat, doncs, ha rebaixat el seu plantejament inicial de limitar les reunions familiars pròpies d'aquestes festes a 6 persones, que havia estat contestat per diversos territoris, entre els quals Catalunya.

 

Com es controlarà?

Illa ha hagut de respondre reiteradament com es controlarà que la mobilitat nadalenca estigui motivada pel reagrupament familiar, i ho ha fet apel·lant a l'autoresponsabilitat:

"Tenim plena confiança en l'actitud responsable, àmpliament acreditada, de la ciutadania. I es posaran els controls que facin falta." 

El ministre ha admès que, si es requereix alguna documentació acreditativa, "s'haurà de proporcionar", però ha afegit que no s'ha pactat cap model de justificant específic. 

 

Llums de Nadal i vehicles a la Via Laietana de Barcelona, aquest 2020 (ACN/Cillian Shields)

 

La Generalitat diu que no sent interpel·lada per l'acord

Des de la Conselleria de Salut han justificat l'abstenció en el Consell Interterritorial amb l'argument que la decisió, a Catalunya, pertoca "al Procicat i al govern de Catalunya" i, per tant, no se senten "interpel·lats" pel pacte.

I es remeten al mateix argument que se'ls pregunta pel fet que sigui d'obligat compliment la restricció de la mobilitat en el període nadalenc, amb l'excepció de les visites a familiars i els motius previstos en el decret d'estat d'alarma. 

En els àmbits que la Generalitat pot regular, la proposta de Sanitat és prou semblant a la catalana.

La diferència bàsica entre totes dues és que la Generalitat també vol retardar el començament del toc de queda la Nit de Reis, però no tant, només fins a les onze.
 

Empitjoren les dades de la pandèmia

Les mesures s'han anunciat poc abans del pont de la Puríssima, unes dates en què el conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha donat per fet que hi haurà força mobilitat malgrat el confinament municipal dels caps de setmana.

També aquest dimecres ha estat el segon dia consecutiu d'empitjorament dels indicadors epidemiològics de Catalunya, quan fa tot just deu dies de l'inici de la desescalada de la segona onada. 

El govern i els experts coincideixen a fer una crida a reduir la mobilitat i evitar els contactes socials fora de la bombolla de convivència.

Des de la Generalitat s'ha advertit que, si les dades epidemiològiques empitjoren, podria retardar-se el pas a la fase 2 de la desescalada i, de retruc, es veuria afectat l'aixecament de restriccions per Nadal, tret de les excepcions en les dates assenyalades.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19 Desescalada
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut