Sant Climent de Taül inspira i connecta amb "l'avantguarda creativa del país" amb el seu nou màping digital
ACN Taüll - Les pintures romàniques de Sant Climent de Taüll, a l'Alta Ribagorça, es poden veure al Museu Nacional d'Art de Catalunya i des de fa deu anys projectades sobre l'absis original gràcies a la creació d'un màping. Ara, en el marc de la commemoració dels 900 anys de la consagració de l'església, quatre estudis digitals han reinterpretat els frescos en un nou màping ple de llum, so i colors. 'Lux Mundi' representa un pont entre el segle XI i el present per projectar una mirada cap al futur, i connecta l'església amb "l'avantguarda creativa del país". La nova projecció reinterpreta les pintures originals des del punt de vista artístic i mitjançant la creativitat digital que permet la tecnologia actual i es podrà veure fins a finals d'octubre.
'Lux Mundi' és un projecte que combina patrimoni i innovació i alhora posa en valor la creativitat digital a Catalunya. Els treballs dels artistes Alba G.Corral, l'Estudi Hamill Industries, Desilence, MASSO han estat acompanyats, d'una banda sonora creada per Tarta Relena, que amb les seves veus actualitzen el cançoner tradicional de la Mediterrània.
La comissària de 'Lux Mundi', Antònia Folguera, ha dit que els artistes que feien els frescos i els artistes digitals tenen més coses en comú del que sembla: d'una banda, treballen" amb les eines més avançades del seu temps", i de l'altra "el medi on es crea l'obra és el mateix lloc on es comunica al públic", en el cas del fresc als murs de l'església, i en el cas de l'art digital en l'ordinador i la pantalla.
L'artista Anna Diaz, de l'estudi Hamill Industries, ha destacat d'aquest treball l'oportunitat de poder projectar en un edifici com l'església de Sant Climent de Taüll. Abans de fer les creacions digitals es van impregnar de les pintures romàniques amb visites al MNAC, analitzant els frescos amb microscopis, estudiar els seus colors, les seves formes i la seva història. Amb aquests treballs un cop més, Taüll "ha inspirat i connectat amb l'avantguarda creativa del país".
El nou màping es podrà visitar a partir del 22 de setembre durant els caps de setmana i festius. Les entrades ja es poden adquirir al portal web del Consorci de la Vall de Boí.
Commemoració Taüll 900
Des del desembre de 2023 es commemora el novè centenari de la consagració de les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, que va dur a terme Ramon Guillem, bisbe de Roda-Barbastre, els dies 10 i 11 de desembre del 1123. Aquestes esglésies són considerades com dues de les obres més emblemàtiques del romànic català, tant per l'arquitectura com per les pintures murals, actualment conservades al MNAC.
L'any 2000, les dues esglésies van ser inscrites a la Llista de Patrimoni Mundial de la Unesco, juntament amb la resta d'esglésies de la Vall de Boí. Un reconeixement que Unesco va donar per ser un exemple particularment pur i homogeni de l'art romànic en un paisatge rural mantingut pràcticament intacte.
La commemoració Taüll 900, comissariada per Eduard Riu, també coincideix amb dos aniversaris més: el centenari de l'acabament del trasllat i la instal·lació al Museu de la Ciutadella (actual MNAC) del conjunt de les pintures romàniques, i el desè aniversari del videomapatge que recrea els frescos originals dins l'absis major de Sant Climent de Taüll, una de les grans fites en la conservació i la difusió de patrimoni a Catalunya de les últimes dècades.