L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ensenyant la ubicació on es vol aixecar el nou asil Surís
L'alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas, ensenyant la ubicació on es vol aixecar el nou asil Surís

Sant Feliu de Guíxols encara la regeneració urbana de l'antiga fàbrica surera Buscarons i hi trasllada el nou asil Surís

Actualitzat

ACN Sant Feliu de Guíxols - Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) encara la regeneració urbana de l'antiga fàbrica surera Buscarons i proposa que el nou asil Surís es construeixi dins aquesta parcel·la. La residència, que es preveu que costi entre 8 i 10 milions d'euros (MEUR) tindrà capacitat per a 120 places. Fins ara es preveia aixecar just davant de l'actual, als jardins que té adjacents. Amb aquesta nova ubicació, que ja ha rebut l'aval de la Generalitat, l'alcalde Carles Motas destaca que no tan sols es preserven els jardins sinó que s'engeguen els tràmits per "regenerar un espai del barri, el de l'antiga fàbrica, amb espais degradats". De retruc, això permetrà crear també un gran parc urbà discontinu de més de 6.000 metres quadrats a la zona.

Carles Motas explica que el projecte per regenerar urbanísticament tot aquest sector és "el més ambiciós que s'ha fet a Sant Feliu de Guíxols d'ençà del Pla de Barris". Inclou revitalitzar tota la zona que fins ara ocupen fàbriques abandonades, que antigament es trobaven fora de la ciutat, però que amb el creixement urbanístic han passat a formar part de la trama urbana.

Fa uns mesos, l'ajuntament ja va adquirir l'antiga fàbrica Trachsler, a la part alta de la carretera de Girona, per construir-hi habitatges públics de lloguer i crear-hi una nova zona verda de 1.066 metres quadrats. La parcel·la on hi havia l'antiga fàbrica surera Buscarons se situa, precisament, just al costat d'aquesta, i ocupa tota una illa que suma uns 9.500 metres quadrats.

És de propietat privada (repartida entre dos grans propietaris i tres més de menors). Ara, l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha acordat amb els primers de quina manera es regenerarà tot el sector de l'antiga fàbrica. Serà a través d'un Pla de Millora Urbana, que permetrà aixecar-hi pisos -entre els quals, de protecció oficial-, crear-hi una zona verda de 1.938 metres quadrats i fer-hi 250 places d'aparcament (tant privat com públic).

Amb el pla de millora urbana, l'Ajuntament rebrà en cessió 1.313,15 metres quadrats de la parcel·la. I és aquí on el consistori proposa que s'hi aixequi el nou asil Surís, que substituirà l'actual edifici que data de principis del segle XX. Fa anys que Sant Feliu de Guíxols treballa en aquest projecte i, fins ara, la proposta que hi havia sobre la taula preveia que la nova residència es fes als jardins que hi ha adjacents a l'asil.

La proximitat de l'antiga fàbrica Buscarons -situada a escassos 15 metres de l'actual asil- i el nou pla de millora urbana ha permès que el consistori pugui descartar aquella opció. L'alcalde, Carles Motas, ha explicat que la nova ubicació de la residència permetrà "no tan sols preservar els jardins" sinó també "revitalitzar un barri que des de fa temps té fàbriques abandonades".

De retruc, un cop tot el sector s'hagi desenvolupat, en tota aquesta zona hi haurà un gran parc urbà discontinu que sumarà més de 6.000 metres quadrats (comptant les noves zones verdes a la Trachsler, a la Buscarons i els jardins de l'actual asil, que es preservaran).

Aval de la Generalitat

La nova ubicació per a la residència Surís ja ha rebut l'aval de la Generalitat. L'alcalde Carles Motas i el primer tinent d'alcalde, Josep Melcior Muñoz, es van reunir amb el secretari de Drets Socials, Raúl Moreno, que la va veure amb bons ulls. "És un projecte interessant perquè no és tan sols la construcció d'una residència, sinó també la rehabilitació d'un barri central de la ciutat", va concretar Muñoz durant la trobada.

A partir d'ara, els propers passos seran concretar els detalls de desenvolupament del sector amb la resta de propietaris, constituir la junta de compensació i portar a ple el pla de millora urbana. El regidor d'Urbanisme, Josep Saballs, ha explicat que la intenció és que el pla sigui una realitat al llarg del 2025, cosa que permetrà cedir a la Generalitat els terrenys per aixecar-hi la nova residència.

Doblar les places

El nou asil Surís, que haurà de construir la Generalitat, es preveu que tingui una superfície de 3.500 metres quadrats i 120 places per a residents. Això suposarà doblar les actuals (actualment, són unes 68). A més, totes seran públiques (a diferència d'ara, en què la meitat són privades).

L'alcalde de Sant Feliu, Carles Motas, diu que encara és aviat per posar terminis a l'obra, tot i que sí que situa la inversió per la futura residència entre els 8 i els 10 MEUR. Motas ha explicat que és el Govern qui haurà d'assumir-la, però que des del consistori també estan disposats a participar-hi.

En els darrers anys, de fet, l'Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols ha anat augmentant les aportacions a la Fundació Surís, que és qui gestiona l'asil-residència. Dels 388.230 euros que s'hi aportaven el 2015, l'any passat es va passar als 910.230. A més, en paral·lel a aquestes aportacions per al funcionament del dia a dia, el consistori també destinarà aquest any 270.000 euros més per a fer millores a l'edifici (entre d'altres, canviar finestres i reformar els banys).

Un cop s'hagi construït el nou asil Surís a la parcel·la de l'antiga fàbrica Buscarons, el consistori també preservarà l'edifici patrimonial actual. La intenció és fer-hi un centre cívic o destinar-lo a d'altres serveis per a la ciutadania.

Anar al contingut