Sant Joan de Déu cura el nadó més petit del món a qui s'ha fet una ablació cardíaca
- TEMA:
- Ciència
Un nadó prematur de només 1,310 quilos de pes s'ha convertit en el pacient més petit a qui s'ha practicat una ablació cardíaca. La intervenció es va fer el 4 de gener a l'Hospital Sant Joan de Déu.
Durant l'embaràs i en la setmana 20 de gestació, l'equip mèdic que seguia la mare, que viu a Saragossa, va detectar que el fetus tenia una important taquicàrdia. El seu cor bategava a 300 pulsacions per minut, quan l'habitual són 150.
Els metges van subministrant diversos fàrmacs contra l'arrítmia a la gestant. El fetus els va rebre a través de la placenta i això va permetre allargar l'embaràs fins a les 30 setmanes, quan el nadó ja era viable. Però no va curar la malaltia.
Deu dies després del part, el nadó -una nena- va ser traslladada a l'Hospital Sant Joan de Déu. Allà, l'equip de la Unitat d'Arrítmies, que lideren Josep Brugada i Geòrgia Sarquella, li van practicar una ablació cardíaca. En aquest procediment es destrueix el teixit elèctric del cor responsable del ritme cardíac anormal.
Un cor de dos centímetres
Per fer-ho, s'introdueix un catèter per l'engonal del pacient i es condueix a través de la vena femoral fins al cor. Allà, s'apliquen radiofreqüències a la zona causant de la taquicàrdia.
En el cas d'un nadó, la tècnica requereix una gran precisió. El diàmetre de la vena per la qual els cardiòlegs han d'introduir el catèter és de menys d'un mil·límetre i el cor on han de fer l'ablació mesura només dos centímetres.
La intervenció va ser un èxit i la nena es va convertir en el nadó més petit del món a qui se li ha practicat una ablació cardíaca.
La Unitat d'Arrítmies de Sant Joan de Déu és l'únic centre de referència a Espanya designat pel Ministeri de Sanitat per al tractament de les arrítmies pediàtriques. El procediment es va dur a terme en una sala dotada amb tecnologia d'última generació que permet realitzar cateterismes cardíacs a nens prematurs i fins i tot a fetus que pateixen una cardiopatia congènita.
En aquesta sala es duen a terme cada any al voltant de 550 procediments electrofisiològics, com ablacions cardíaques, col·locació de marcapassos, desfibril·ladors, etc. Un terç dels pacients que els reben tenen menys d'un any i la taxa d'efectivitat és d'un 96%.