Sant Jordi històric: carrers plens de gom a gom i més roses i llibres venuts que mai
El Gremi de Llibreters diu que ha estat la jornada "més participativa" i amb les vendes de llibres més altes de la història i el de Floristes, que s'han venut més de sis milions de roses en un Sant Jordi en diumenge de rècord
Llibres i roses han omplert, des d'abans de sortir el sol i durant tota la jornada d'aquest diumenge, carrers i places de tot el país en un Sant Jordi de rècord que ha desbordat les previsions més optimistes, tant d'afluència de públic com de venda de llibres i roses. Milers de persones han sortit de casa per gaudir d'una diada que ha tingut més parades i més signatures d'autores i autors que mai.
"Les nostres mares", de Gemma Ruiz Palà, i "Gran Enciclopèdia del Barça", de La Sotana, han estat els llibres més venuts en ficció i no-ficció en català en una jornada que, segons el Gremi d'Editors, ha estat la "més participativa" de la història i amb les vendes més altes, amb un creixement global superior al 5%.
En castellà, els més venuts han estat "El ángel de la ciudad", d'Eva García Sáenz de Urturi, en ficció i "Cómo hacer que te pasen cosas buenas", de Marian Rojas Estapé, en no-ficció. I en literatura infantil i juvenil, el més venut en català ha estat "Les excursions d'en Titó".
Pel que fa a la venda de roses, el Gremi de Floristes de Catalunya ha estimat, aquesta tarda, que aquest també serà el millor Sant Jordi en diumenge de la història, i que s'han superat els sis milions d'unitats venudes, un 40% en establiments professionals i el 60% restant en les múltiples parades muntades als carrers per particulars i entitats.
Un Sant Jordi lluent i de rècord
Aquest diumenge el sol i el bon temps han acompanyat i Sant Jordi ha estat una jornada per caminar i cremar sabates a la recerca del llibre desitjat per a un mateix o per regalar i per gaudir dels pobles i ciutats engalanats amb roses de tots colors. I la coincidència en diumenge ha animat encara més a fer-ho.
Des de bon matí, la Cambra de Comerç s'ha mostrat confiada que aquest any se superarien les xifres de l'any passat, en què es van vendre 1,7 milions de llibres amb una facturació de 22 milions d'euros. També que es mantindria la tendència a seguir guanyant terreny al comerç electrònic perdut els últims anys, sobretot per la pandèmia: el 70% de les vendes de llibres es fan en llibreries, i no per internet.
Barcelona
A Barcelona la diada ha sigut multitudinària, i ha recuperat tota la força dels millors anys, amb riuades de persones a tots els indrets de la ciutat preparats per a la festa del llibre i la rosa. S'hi han instal·lat 320 parades de llibres repartides per set districtes de la ciutat, des de Gràcia fins al mar.
El punt de la ciutat amb més riuades de gent ha sigut la superilla literària entre la Diagonal, la Gran Via, el carrer Balmes i el de Pau Claris. Un espai tancat al trànsit per facilitar que els vianants poguessin gaudir sense presses ni perills de l'oferta literària. El passeig de Gràcia i la Rambla de Catalunya han tornat a ser punts clau, amb la concentració de 180 parades de llibres.
Com a novetat, enguany s'ha recuperat la Rambla com a lloc on anar a buscar el llibre i la rosa de Sant Jordi, després de tres anys. I, com la superilla, ha estat pleníssima de persones amunt i avall durant tota la jornada.
També s'ha repetit l'espai del passeig de Sant Joan, dedicat al còmic i a la literatura infantil i juvenil, que ha connectat amb el passeig Lluís Companys i que també ha atret moltes persones interessades en aquest gènere. Un sector, l'infantil i juvenil, que també va guanyant adeptes, i que ha passat del 15% al 40% de vendes en els últims anys.
A més, la capital catalana ha incorporat un nou espai: el carrer Gran de Gràcia, des dels jardins de Salvador Espriu fins a la Travessera de Gràcia.
Tampoc ha estat difícil trobar un rosa per regalar a Barcelona: hi havia més de 4.000 punts de venda de roses repartits per la ciutat. El sector assegura que se n'han venut més de sis milions d'unitats. I això que molts paradistes, sobretot del sector de la flor, temien que el fet que caigués en diumenge, fos un desavantatge i fes caure les vendes. Tot al contrari, el dia ha estat molt animat arreu, ja des de primera hora.
En les 213 parades instal·lades de Barcelona, autors i autores de les novetats literàries del 2023 han fet torns per signar exemplars dels seus llibres, un 25% més que l'any passat. L'eix literari d'enguany ha sumat fins a tres quilòmetres de llargada.
Els tradicionals esmorzars d'escriptors han obert la jornada
La jornada "oficial" ha començat amb el tradicional esmorzar que ofereix l'Ajuntament de Barcelona al Palau de la Virreina a escriptores, escriptors i editorials, on s'han aplegat més de 400 persones, que s'han fet la clàssica foto de família i han intercanviat les primeres impressions de la jornada, i on la periodista i escriptora Gemma Ruiz, premi Sant Jordi d'enguany, ha fet palès com n'és de difícil, viure de la literatura en aquest país. Només el 10% dels escriptors i escriptores catalans poden viure d'aquesta feina.
Molts d'ells s'han reunit, a més, en el també tradicional esmorzar del grup 62. A quarts de nou del matí, Gemma Ruiz Palà, premi Sant Jordi per "Les nostres mares"; Gemma Ventura, guanyadora del Josep Pla per la "Llei d'hivern", i Andreu Claret, guardonat amb el premi Ramon Llull pel llibre "París érem nosaltres", han protagonitzat la trobada literària més matinera amb els mitjans de comunicació, abans del tradicional esmorzar literari que organitza l'Ajuntament de Barcelona al Palau de la Virreina.
Gemma Ventura, per a qui aquest era el seu primer Sant Jordi com a escriptora, ha reconegut que estava tan nerviosa com la nit abans de Reis:
"Tot el que estic vivint és nou. Avui gairebé no he dormit dels nervis, gairebé com quan esperes els Reis l'endemà."
Les cues per aconseguir la firma d'escriptors com Maria Barbal, Marta Orriols, Dolores Redondo, Enrique Vila-Matas o Javier Cercas han estat una constant, al costat de personalitats mediàtiques com Joel Díaz o Carles Porta.
Entre els que més seguidors han acumulat, també hi havia Alfred Bosch, Alice Kellen o l'autora multivendes Eva García Sáenz de Urturi, que s'ha sorprès no només del poder de convocatòria de la jornada sinó també de trobar, a la cua, gent vinguda de tot arreu.
El Sant Jordi més polític, en ambient preelectoral
Com cada any, també hi ha hagut jornada de portes obertes a Palau amb diferents actes i recepció d'entitats. El president Aragonès ha convidat els polítics espanyols a escoltar els catalans a través de les urnes i ha defensat l'acord de claredat en una jornada en què han passejat per Barcelona, entre d'altres, el ministre Félix Bolaños, la vicepresidenta Yolanda Díaz, de Sumar, i el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, que han donat suport als seus candidats a les municipals del 28 de maig.
A Barcelona s'hi han instal·lat un 11,5% més de parades, distribuïdes per tota la ciutat, i hi ha hagut un 25% més d'escriptors. Aquest és el mapa de carrers de la ciutat tancats al trànsit i reservats durant tota la jornada per passejar amb tranquil·litat:
Tarragona
A Tarragona, les parades de llibres s'han concentrat en un tram de la Rambla Nova, també plena a vessar des de primera hora del matí. També ha ampliat l'espai dedicat a la venda de llibres i roses. En els darrers mesos, una llibreria que havia tancat ha reobert i n'han obert dues de noves, per tant, aquesta jornada ha estat, per a alguns llibreters, una estrena estressant però molt il·lusionant, com ha explicat Ariadna Martínez, de la llibreria l'Hamaca:
"Està sent molt mogut, està sent bastant estressant, la veritat, perquè és el nostre primer Sant Jordi, ens ha faltat de tot, les previsions han sigut el que han sigut, però bé, contents."
Entre altres activitats, la ciutat ha repetit l'Espai de lectura tranquil al Quiosquet de la Rambla Nova, reservat per a la lectura en família per als més petits, enmig del batibull de la diada.
Lleida
L'èxit d'aquesta diada també s'ha respirat a la ciutat de Lleida. Aquí, la festa del llibre s'ha situat a l'avinguda Francesc Macià i a la rambla de Ferran, l'epicentre on s'han instal·lat més d'una vintena de parades de llibres i roses i també mig centenar d'institucions. També s'hi han fet activitats lúdiques, culturals i concerts tot el cap de setmana.
Els carrers s'han omplert de milers de lleidatans que, a poc a poc, han aconseguit recorre l'estret trajecte arbrat que passa entre les desenes de parades de llibres i roses que s'han instal·lat a la zona.
El Sant Jordi d'enguany a Lleida ha tingut la mirada posada en el centenari de dos personatges il·lustres lleidatans: el científic Joan Oró, en el centenari del seu naixement, i del qual s'ha editat un còmic infantil en el seu honor; i l'escriptor Josep Vallverdú, que aquest estiu complirà 100 anys i que porta més de 300 títols escrits. Alguns d'aquests llibres s'han reeditat aquest Sant Jordi, en què també s'ha presentat un nou poemari seu, que porta per nom "Aragall".
Entre els llibres més venuts durant la jornada a Lleida, segons Jordi Casellas, president del Gremi de Llibreters lleidatà hi ha hagut "La llarga migdiada de Déu", de Pep Coll, o "Sabó de casa", de Montse Vendrell, que, assegura, ha estat "una sorpresa".
Girona
A Girona, les parades de llibres han tornat a l'esplanada de la Copa de la Devesa, que ha estat un anar i venir de persones constant, amb més d'un centenar de parades: 31 de llibres i roses i 88 d'associacions.
Després que l'any passat s'optés per un espai cobert a causa del mal temps i la previsió de pluges fortes, el Sant Jordi gironí ha tornat a gaudir del sol i ha estat el primer cop que s'ha fet sense restriccions en aquest indret, molt més gran que la Rambla, on es feia abans, i que havia quedat petit. S'hi ha habilitat un escenari, on s'hi han fet recitals de poesia i concerts, i on els escriptors han pogut trobar-se amb els seus lectors i firmar-los els llibres.
La delegació del govern a Girona ha homenatjat la literatura infantil i juvenil aquesta diada de Sant Jordi en l'esmorzar amb escriptors. A primera hora del matí diversos autors gironins s'han reunit a la casa de Solterra, als Serveis Territorials de Cultura, per donar el tret de sortida a la diada.
A Calonge, que s'ha convertit en vila de llibres amb més de vuit llibreries, el cap de setmana també està sent tot un èxit. Els llibreters gironins han comentat que el ritme no ha baixat en tot el dia i que hi ha hagut molts lectors que han buscat llibres de proximitat.
A Manresa, el gruix de parades per Sant Jordi s'ha concentrat al passeig davant del Casino, on s'han vist moltes novetats locals. Entre els títols que més han sorprès a Manresa, hi ha "A tres de quatre", un llibre inèdit de Jordi Cussà.
També han estat epicentres d'aquesta jornada la fira del llibre de Badalona; la plaça Major de Vic o la plaça Major de Banyoles. A Amposta, s'ha repartit entre la plaça de l'Ajuntament i el carrer Major; i a Terrassa, el punt neuràlgic de la diada és la plaça Vella.
A Torelló, a Osona, s'està celebrant la jornada amb una il·lusió especial, perquè després de quatre anys sense tenir-ne cap, hi ha, per fi, dues llibreries a la ciutat.
A Mataró, la plaça Santa Anna ha estat durant tot el dia un anar i venir de gent. La diada, de fet, és una jornada molt llarga a Mataró, on s'ha presentat un llibre gegant de contes que escriuen els infants mataronins i dibuixen diversos il·lustradors, i hi ha hagut, a més, castells, pilars i torres que han aixecat els Capgrossos de Mataró i els Castellers de Mollet. Els més petits han seguit també la cercavila del Dragalió, molt estimat a Mataró.
A la tarda hi ha hagut trobada gegantera i a la nit la jornada es clou amb la Fogonada, una adaptació mataronina de la llegenda de Sant Jordi amb foc de poca intensitat.
A Amposta, a les Terres de l'Ebre, les parades s'han muntat al carrer Major i a la plaça de l'Ajuntament, i s'hi han pogut trobar moltes obres d'autors ebrencs. De fet, enguany hi ha més de 50 novetats editorials en ebrenc, i molts d'aquests autors han firmat llibres aquest diumenge, en què també s'han celebrat moltes activitats lúdiques i culturals.
A la Terra Alta han conviscut llibres, roses, vi i música, perquè la jornada ha coincidit amb la celebració dels 40 anys de la Denominació d'Origen Terra Alta i amb el festival Cruïlla.
A Puigcerdà molts veïns s'han aplegat als carrers al matí, però les parades han començat a plegar al migdia, davant l'amenaça de pluja.
I a Madrid també hi ha hagut molta afluència de públic a la Blanquerna, on cada any se celebra també el Sant Jordi. A més de vendre-hi llibres i regalar roses, s'hi han fet classes de català, concursos de relats, activitats infantils i degustacions gastronòmiques.
Les llibreries es reivindiquen
Per a les llibreries petites, Sant Jordi fa una mica de vertigen, però també és una jornada de molts nervis per a les més experimentades. Totes reivindiquen l'ofici, el seu paper com a eix vertebrador de la vida social i cultural dels barris, com es pot veure en aquest vídeo:
Sant Jordi a l'estranger
Les delegacions del govern i entitats locals porten cada any la festivitat de Sant Jordi a l'estranger. Aquest 2023 s'han organitzat més de 350 actes a 36 països. Gairebé 200 ciutats han celebrat activitats sobretot literàries i culturals, concerts o exposicions. També s'han organitzat tallers de traducció i d'il·lustració, activitats infantils, tastos gastronòmics o actuacions castelleres.
A punts tan allunyats com Reykjavík, a Islàndia, el Japó, Costa Rica, Corea del Sud, Veneçuela o el Canadà s'hi han fet avui actes commemoratius.
Sense por de la competència del futbol
Llibreters i floristes confiaven des del primer moment que seria un Sant Jordi de rècord. En cap moment s'han mostrat preocupats pel fet que la diada hagi coincidit amb el partit de futbol que han disputat a primera hora de la tarda al Camp Nou el Barça i l'Atlètic de Madrid: "Sant Jordi és molt fort. Hi haurà qui anirà al partit del Barça, però no deixarà de comprar un llibre."
La majoria de roses venen de fora
Tot i que el sector de la flor patia perquè la jornada caigués en diumenge, han reconegut que la venda de roses ha estat tot un èxit i que s'han superat els sis milions d'unitats. La vermella segueix sent la més popular. Però només el 5% provenen de Catalunya, la majoria, el 80%, s'han conreat a l'Amèrica Llatina.
Aquest és l'ambient que s'ha respirat aquest diumenge de Sant Jordi, un dia màgic a tot Catalunya:
- ARXIVAT A:
- Sant Jordi