Sant Jordi 2024: 15 llibres sense ficció (i molta veritat)
- TEMA:
- Literatura
Quan entres en una llibreria, la taula de novetats principal està dedicada a la narrativa de ficció. Al marge de les novel·les, però, hi ha un munt més de títols emmarcats en aquest immens calaix de sastre que és la no-ficció.
Una etiqueta que admet llibres de tota mena, des de l'assaig més erudit als llibres de cuina (un menú inacabable) o als volums d'autoajuda que prometen que viurem una mica millor.
Tothom té un llibre de no-ficció fet a mida dels seus gustos o la seva personalitat. Ara que s'acosta la gran festa del llibre, hem fet una tria de 15 títols agrupats per petits blocs.
Que ho llegiu de gust!
De vides il·lustres...
Un cor furtiu. Vida de Josep Pla
Xavier Pla (Destino)
Un dels llibres de la temporada. Xavier Pla -res a veure familiarment amb l'autor d'"El quadern gris"- ha dedicat deu anys de feina per fer "la biografia més completa i panoràmica sobre Josep Pla que podria escriure". Un volum documentadíssim per explicar una de les personalitats més complexes i intenses de la cultura catalana.
Vicent Andrés Estellés. La veu d'un poble
Pau Alabajos (Sembra Llibres)
El jove cantautor Pau Alabajos s'ha endinsat en la vida d'un dels poetes valencians més populars ("No hi havia a València dos amants com nosaltres..."). Una lectura imperdible ara que fa cent anys del naixement d'un poeta que l'actual govern valencià de dretes ha pretès ignorar.
Armand Obiols, d'una fredor que crema
Quim Torra (Empúries)
La biografia d'un dels personatges culturals més enigmàtics i controvertits del segle XX. Armand Obiols, pseudònim de Joan Prat, és un dels grans interrogants de les lletres catalanes. Si heu llegit sobre la vida de Mercè Rodoreda, segur que el seu nom us resulta familiar. L'expresident de la Generalitat Quim Torra fa anys que estudia la figura d'Obiols. Deixant la carrera política de banda, ens explica la seva vida en una lectura carregada d'interès.
De la guerra i altres ferides...
El silencio de la guerra
Antonio Monegal (Acantilado)
Els aires de guerra actual fan més oportuna que mai la lectura d'aquest assaig d'un autor savi com el barceloní Antonio Monegal. Com representem la guerra a través dels mitjans de comunicació i les diferents expressions culturals? Hem de mostrar els horrors de la guerra o els hem de silenciar? També us recomanem el llibre anterior de Monegal, a la mateixa editorial: "Como el aire que respiramos. El sentido de la cultura".
Solito
Javier Zamora (Periscopi)
Escrit originalment en anglès, Periscopi ha publicat en català, amb traducció de Marta Marfany, aquest èxit internacional. El testimoni del salvadorenc Javier Zamora que, a "Solito", recorda el seu viatge cap als Estats Units, amb només nou anys. Una peripècia narrada en primera persona però compartida per milers de nens a tot el món. Un llibre de memòries que ben bé també es pot llegir com una novel·la.
Hem hagut de marxar
Laia de Ahumada/Cinta Bosch (Akiara Books)
Akiara Books cuida cada llibre amb delicadesa. I aquest no ha estat una excepció. Connectat temàticament amb "Solito", i amb il·lustracions brillants, "Hem hagut de marxar" recull sis testimonis de vida de migrants que han arribat a Catalunya. Coneixerem el senegalès Soly, la boliviana Helena, el sirià Saïd, els marroquins Meriem i Ossama i la salvadorenca Ruth. Un llibre que posa nom i rostre a vides, tot sovint, invisibles.
De l'ànima humana...
L'escola de l'ànima: de la forma d'educar a la manera de viure
Josep Maria Esquirol (Quaderns Crema)
Josep Maria Esquirol és un dels filòsofs de capçalera per a centenars de lectors que també van gaudir de llibres com "La resistència íntima" o "Humà, més humà". Un autor de lectura pausada i reflexiva que va a l'essència de les coses. El seu últim llibre és una invitació per descobrir, partint dels fonaments de l'educació, l'horitzó d'una vida madura i fecunda.
Medianenas & milhombres
Eloy Fernández Porta (editorial Anagrama)
En aquests temps de contínues relectures sobre gènere i identitat, l'assagista barceloní Eloy Fernández Porta ha recollit en un sol volum escrits seus dels últims dotze anys en què parla de noves i velles masculinitats. Ho fa, a més, en un estil propi que no defuig l'humor i certa transgressió formal.
Màtria o barbàrie
Júlia Ojeda, Anna Punsoda i Marta Roqueta-Fernández (eds.) (Angle Editorial)
Trenta veus del feminisme català. Trenta dones nascudes entre el 1980 i el 2000 de geografies, condicions i professions diverses de Catalunya exposen les seves reflexions en un context de col·lapse ecològic, democràtic i socioeconòmic global. I si les escoltem?
De la feina i la taula...
Tres mesos de vacances
Neus Rossell (Rosa dels Vents)
La feina a les aules ara en el punt de mira de tota la societat amb els ulls d'una mestra que té experiència i la virtut del sentit de l'humor. La Neus compagina l'ensenyament amb la seva participació a "El búnquer" de 3Cat amb en Peyu i Jair Domínguez. Aquest vídeo sobre l'ofici d'ensenyar parla de coses molt serioses sota l'aparença d'un llibre d'humor.
Estuve aquí y me acordé de vosotros
Anna Pacheco (Anagrama)
Periodista i escriptora compromesa amb temes socials, l'autora de "Listas, guapas, limpias", la barcelonina Anna Pacheco, publica aquest assaig breu a l'estimulant col·lecció "Nuevos cuadernos Anagrama" de l'editorial catalana. En aquest nou treball, Pacheco dibuixa un sector complex com el turisme retratant alguna realitat incòmoda: el contrast entre els hotels de luxe i les condicions dels professionals que hi treballen.
Cremo!
Maria Nicolau (Columna)
Després del celebrat "Cuina o barbàrie", Maria Nicolau torna amb tota la seva energia desbordant a la taula de novetats per Sant Jordi. Ho fa amb un llibre més personal, "Cremo!", on es barregen, com en una bona recepta, passió, memòries, personatges estrambòtics, bons àpats i reflexions. Un més dels molts llibres de cuina que, tot sovint, dominen les llistes dels títols més venuts en l'apartat de la no-ficció.
De la vida, la mort i el cine...
La societat de la neu
Pablo Vierci (Alrevés)
La pel·lícula de J. A. Bayona ha tornat a l'actualitat una de les tragèdies aèries més corprenedores de la història. Un relat de mort i de vida. Aquest és el relat definitiu, així s'anuncia, sobre un accident on el lideratge i la capacitat de superació van ser decisius. Han passat 50 anys de tot plegat, però la memòria dels supervivents reals segueix ben viva. Si aquesta història fos ficció, seria inversemblant. Però va ser real i aquí està tot explicat.
Tor, foc encès
Carles Porta (La Campana)
L'artífex del fenomen "Crims", Carles Porta, recupera un paisatge i una tragèdia que coneix bé i que té l'epicentre al petit poble de Tor. Tots els detalls d'un episodi cruel, una història aparentment petita, però que, segons Porta, també funciona com a metàfora de tota la humanitat.
La imatge incessant
Jordi Balló/Mercè Oliva (Anagrama)
En aquesta selecció hem parlat de vida, mort, guerra i supervivència. Arguments, tots ells, que han omplert sèries i pel·lícules al llarg dels temps. Jordi Balló i Mercè Oliva, dos grans experts en el camp audiovisual, acaben de publicar el llibre "La imatge incessant", on analitzen formats televisius i diferents continguts de les xarxes per explicar-nos quins discursos amaguen. Un treball acadèmicament rigorós a partir d'elements de la cultura pop.
- ARXIVAT A:
- Literatura Sant Jordi Recomanacions Sant Jordi