Sant Jordi 2024: deu llibres inclassificables

Us proposem una desena de llibres que cada llibreria classifica de manera diferent
Actualitzat
TEMA:
Sant Jordi

Hi ha novel·les, llibres d'assaig, poemaris... i després hi ha un munt de llibres sense etiqueta. Llibres que, a cada llibreria, podeu trobar classificats a prestatgeries diferents.

A tot arreu estaran ben posats perquè la seva característica principal és, justament, la singularitat. Són títols que barregen gèneres, estils, formats o que estan editats fora de tota convenció.

Són llibres, alguns, difícils de trobar, però, en general, són petites joies. Un bon regal per Sant Jordi per a aquells que vulguin anar més enllà dels grans best-sellers de la jornada.

 

El barco de Teseo

Doug Dorst, S. (Duomo Ediciones)

 

Més que un llibre, un tresor. Un projecte ideat pel cineasta J. J. Abrams, escrit per Doug Dorst, que fa protagonistes dos lectors i una novel·la de 1949 escrita per un autor fictici anomenat V. M. Straka. Un llibre preciós per poder fullejar amb cura i que amaga moltes curiositats.

El volum planteja diferents nivells de lectura i desafia el lector amb tot un seguit de claus ocultes i enigmes. La interacció que proposa "El barco de Teseo", des de la primera pàgina, és una de les claus de l'èxit internacional d'aquesta rara avis literària. 

 

Marxarons

Cristina Masanés (L'Avenç)

 

Un nou volum breu d'una col·lecció de L'Avenç excel·lent, tot i la seva edició gens grandiloqüent. Cristina Masanés ja va publicar-hi aquí mateix "Eroica", un dels dietaris més originals dels anys de pandèmia. I ara hi torna amb "Marxarons".

Aquest és un llibre sobre el misteri de la parla humana. Un viatge lingüístic a partir de la figura del pare de l'autora, persona apassionada per l'alpinisme que, després de tenir un vessament cerebral, va quedar sense parla. Una lectura apassionant i inspiradora.

 

L'acte creatiu: una manera de ser

Rick Rubin (traducció: Martí Sales) (Libros del Kultrum)

 

Celebrem la traducció al català --gràcies, Martí Sales-- d'aquest llibre de Libros del Kultrum (el seu catàleg és or pur per a melòmans) sobre l'acte de crear un obra d'art. El seu autor, Rick Rubin, és un productor musical nord-americà que la revista Time va incloure el 2007 a la llista de les persones més influents del món.

Un llibre contundent que parla de la creació artística i dels diferents camins per arribar-hi però també sobre la vida. Una de les tesis -i aquest no és un llibre autoajuda- és que, en certa manera, tots som artistes en algun sentit.

 

Metàfora

Pedro Alcalde, Merlín Alcalde, Guim Tió (Zahorí Books)

 

Un llibre de filosofia diferent. Té l'aparença d'un llibre infantil, però és molt més que això. Les metàfores són un valuós pont entre el més abstracte i el més concret. "Metàfora" són lliçons de filosofia de Pedro i Merlín Alcalde, els seus autors, amb les imatges, les metàfores visuals, d'un pintor fascinant, Guim Tió. Els seus hipnòtics paisatges buits ja generen, per si mateixos, un munt de preguntes existencials.

Barcelona

Carlos Zanón/Lara Costafreda (Ajuntament de Barcelona/Tintablanca)

 

Hi ha molts llibres sobre Barcelona. Molts llibres de viatge que, bàsicament, estan pensats per als turistes que visiten intensament la capital catalana. Aquest volum és diferent. És el llibre sobre Barcelona que molts barcelonins voldrien tenir a casa seva.

Hi surten la Rambla, Gaudí i un munt de llocs comuns. Però també Carvalho, Juan Marsé i espais desconeguts per a la majoria. Zanón coneix i estima la seva ciutat, però també li reconeix els seus defectes. La lleidatana Lara Costreda hi viu des de fa deu anys i l'ha sabut dibuixar amb totes les seves virtuts i contradiccions.

 

Història no oficial durant la hipotètica Transició: el cas Vídeo-Nou/Servei de Vídeo Comunitari

Daniel Gasol (Raig Verd)

 

Un llibre documental que, només veure'l, t'adones de la feinada que té al darrere. El primer que sorprèn és la seva coberta, que simula una cinta de vídeo VHS. El llibre desgrana la feina del col·lectiu Vídeo-Nou/Servei de Vídeo Comunitari que, després de la mort de Franco, van posar en crisi el relat oficial de la Transició espanyola.

És lloable que Raig Verd hagi editat un llibre complex com aquest, que l'any que ve també tindrà el format d'una exposició al MACBA. Justament, el museu d'art contemporani de Barcelona exposa, fins al 26 de maig, la feina d'un altre col·lectiu audiovisual de la transició, Film Vídeo Informació.

 

Trazado

Andrew DeGraff (traducció al castellà: Arnoldo Langner) (Impedimenta)

 

Un llibre pensat per a lletraferits. Un atles literari. Un recorregut per territoris i paisatges guiats per obres clàssiques de la literatura: "L'odissea", "Moby Dick", "Hamlet"...

Un llibre de mapes imaginaris amb il·lustracions fascinants. Una oda a la imaginació i al poder de la literatura, tot sovint, el millor mitjà de transport per viatjar (i, possiblement, el més barat).

 

Seixanta-sis sinofosos

Adrià Pujol Cruells (H&O Editors)

 

Si no fos que sabem que Adrià Pujol Cruells és un autor lliure i inclassificable, no entendríem un llibre lliure i inclassificable com aquest "Seixanta-sis sinofosos". Comença així: "Vaig néixer a Begur. L'església parroquial és dedicada a Santa Reparada i a Sant Pere. A la façana nord --una paret altíssima i cega-- hi ha adossat un banc de pedra: llimada pel pas de tants anys i de tants culs, de naixement era rugosa i ara sembla de marbre polit. En diem, quin misteri, 'es pedrís llarg', i sovint serveix de banc del sinofós." El llibre el formen seixanta-sis textos breus carregats de veritat, humor, perícia formal... i un punt de mala bava.

 

 

La revolución solo te tiene a ti

Ceferino Galán (El Ladrón de Calcetines) 

 

En aquests temps amb tantes emergències, hi ha molts i molts nàufrags. Amb textos de Ceferino Galán i il·lustracions de Nacho Casanova, aquest llibre recull textos d'El Naufraguito, el fanzín que, des de fa 35 anys, és el butlletí oficial d'Isla Naufragio.

El 2003 i el 2011, El Naufraguito va recollir el premi al millor fanzín del Saló del Còmic de Barcelona, la ciutat on s'edita des de 1989. Un llibre idoni per a nostàlgics, però també per als que mostrin empatia amb les amargures del dia a dia i les vides nàufragues.

 

 

Auca del noi català, antifeixista i humà

Pere Català i Pic/Josep Obiols (Libros del Zorro Rojo)

 

En plena Guerra Civil, el Comissariat de Propaganda de Catalunya va inaugurar la seva col·lecció infantil amb l'"Auca del noi català, antifeixista i humà", feliçment reeditada. En el seu origen, va ser una resposta artística i poètica, de caràcter popular, a les dificultats de la Segona República.

Ara pot ser llegida com a resposta a les noves amenaces a la democràcia. L'Auca repassa en quaranta-vuit vinyetes la vida d'un noi anomenat Germà, "un bon jan, republicà i català". Amb rodolins del fotògraf i editor Pere Català i Pic i il·lustracions de Josep Obiols, el llibre mostra el compromís dels autors a favor de l'ensenyament i la cultura en català.

ARXIVAT A:
Sant Jordi Recomanacions Sant Jordi
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut