Una parada de llibres per Sant Jordi (iStock)

Sant Jordi 2025: 15 novetats de no-ficció per aturar-nos a pensar

Assaig, divulgació, memòries... Una tria diversa de títols que trobareu a llibreries i a les parades

Actualitzat

A 3Cat hi ha les "Nits sense ficció" --documentals d'alta qualitat-- i a les llibreries, els llibres de no-ficció. Un singular calaix de sastre on hi cap tot el que no sigui narrativa ni tampoc poesia, literatura dramàtica o novel·la gràfica. 

Quan diem "on hi cap tot" és literal. Des del llibre de cuina, el manual d'autoajuda o una guia de flors silvestres fins a les memòries familiars o l'assaig polític o filosòfic. A vegades, intranscendents, d'altres, profunds com el moll de l'os. 

Hi ha qui diu: "Jo només llegeixo novel·les." I un altre replica: "En canvi, jo, només assaig." 

Aquesta tria que us oferim, quedeu advertits, no té un públic objectiu. Està pensada per a qualsevol persona, més o menys lectora, que tingui interessos diversos. En pocs apartats com en la no-ficció s'imposa la idea o, més ben dit, la convicció, que tothom té un bon llibre esperant-lo. Com un bon vestit fet a mida.

Aquesta és una selecció de 15 títols de no-ficció que podreu trobar a les llibreries i a les parades de Sant Jordi:  


"Candel", de Genís Sinca 

Comanegra

El periodista i escriptor Genís Sinca és el comissari de l'any dedicat a l'escriptor Paco Candel amb motiu del centenari del seu naixement. S'ha dit que la millor obra de l'autor d'"Els altres catalans" és la seva pròpia vida. Sinca la coneix bé i aquest llibre l'explica. Ara que han tornat el debat sobre el "xarneguisme" i els discursos d'odi contra els forasters, recuperar Candel sembla una bona medicina.

 

"Mare mar", de Marina Monsonís 

Ara Llibres

Un dels llibres sorpresa de la temporada. L'autora és la sisena generació d'una família del barri de la Barceloneta sempre vinculada a la mar: pescadors, peixateres, corders, cuineres de ranxo de peix i xarxaires. L'última dècada s'ha dedicat a promoure, amb diferents projectes, els peixos oblidats, de proximitat i de temporada. "Mare mar" recull la memòria d'un barri i d'una cultura que entén, cuida i estima el mar. Si el llegiu, el pròxim plat de peix que cuineu sabreu assaborir-lo d'una manera diferent.

 

"El futur del menjar", d'Amanda Little 

Llibres del Segle

Si passegeu per les llibreries, veureu molts llibres vinculats, des d'òptiques diferents, a la crisi climàtica. La periodista d'investigació Amanda Little ha escrit per a alguna de les capçaleres més importants i ara es publica en català el seu premiat assaig "El futur del menjar". El subtítol dona totes les pistes de les preguntes (inquietants) que planteja: "Com ens alimentarem en un món més poblat, més càlid i més digital".

 

"La dona del segle", de Toni Cruanyes 

Columna

El gener del 2022, Toni Cruanyes (no cal que el presentem, no?) es va endur el Premi Josep Pla amb "La Vall de la Llum", on explicava la història del seu avi patern. Ara recupera la història de tres dones de diferents generacions de la mateixa família, una tia, una àvia i la besàvia. Una d'elles, Maria Becana, il·lustra la coberta del llibre amb una imatge de quan tenia 17 anys.

 

"Me'n record", d'Emili Manzano 

Anagrama

Potser recorden Emili Manzano de quan presentava els programes "Saló de Lectura", a Betevé, i "L'hora del lector" al 33. Retirat de la primera línia del periodisme cultural, Manzano fa temps que va retornar a Mallorca, la seva illa. Des d'allà, en un joc literari suggeridor i un català preciós, evoca records d'infància i joventut. Una lectura deliciosa.

 

"El carrer de la xocolata", de Ramon Solsona 

Proa

Ramon Solsona té el do de la llengua i també un enorme poder evocador com en aquestes memòries familiars al barri de Gràcia de Barcelona. Després de les últimes novel·les com "Temps enrere", "Disset pianos" o "Allò que va passar a Cardós", Solsona es retroba amb els seus molts lectors en aquesta crònica en primera persona situada en ple franquisme. 

 

"HomeNéts", de Carme Fenoll 

La Campana

Canvi generacional per als cèlebres "Homenots" (sí, tot van ser homes) que va escriure Josep Pla. La bibliotecària Carme Fenoll coneix bé l'autor empordanès i ara ha convocat nets i netes i experts en l'obra de les personalitats que Pla va retratar en el seu dia: Joan Maragall, Pompeu Fabra, Carles Riba, Salvador Espriu... Quin és el llegat de la seva obra?

 

"La xona d'or", de Laura Fa i Marta Pontnou 

Rosa dels Vents

Aquest llibre --i les seves autores-- semblen tota una conya. Però rient, rient, el que planteja aquest llibre pot arribar a ser més seriós del que aparenta. Si sou intel·ligents (especialment els homes), llegiu més enllà dels consells que prometen oferir a la coberta "per ser una catalana de traca i mocador" i endur-se el trofeu de "La xona d'or".

 

"Cartes d'amor", de Virginia Woolf i Vita Sackville-West 

Edicions de la Ela Geminada

Celebrem la nova etapa de l'editorial gironina Ela Geminada, ara sota la direcció de Laia Regincós. I celebrem la publicació de les cartes d'amor que l'autora d'"Una cambra pròpia" va intercanviar amb la seva amant, la poeta i novel·lista anglesa Vita Sackville-West. 

Per cert, si us interessa l'univers de Virginia Woolf, també novetat el primer premi d'assaig de l'editorial Paidós que va guanyar l'argentina Tamara Tenenbaum amb "Un millón de cuartos propios".

 

"La passió dels estranys", de Marina Garcés 

Galàxia Gutenberg

L'amistat, com a tema. Ara que la institució familiar està en crisi, tornen els amics. Escoltar o llegir la filòsofa Marina Garcés és un estímul permanent. Llegiu-la sols, o ara més que mai, compartiu-la amb els amics.

 

"El loco de Dios en el fin del mundo", de Javier Cercas 

Random House

"Soc ateu. Soc anticlerical." Així comença Javier Cercas (inoblidables els seus "Anatomía de un instante" o "El impostor") aquest llibre sobre el papa Francesc entre crònica, assaig, biografia i, fins i tot, autobiografia. Un llibre que Cercas ja ha pogut presentar a Roma i que se centra en un viatge del papa a Mongòlia el 2023.

 

"La meva vida en fragments", de Zygmunt Bauman 

Arcàdia

L'editorial Arcàdia fa vint anys i celebrem des d'aquí la seva aposta, no gens fàcil, de publicar l'assaig en català. Els llibres que publiquen aquest any d'aniversari --ells sempre fidels a les seves cobertes austeres-- es venen amb una faixa d'autor que firma el fotògraf Joan Fontcuberta. 

Si sou partidaris de l'ofici de pensar, tot el seu catàleg és imperdible. Però en destaquem aquest volum, recentment editat, amb textos personals d'un pensador de referència.

 

"Aprende a escribir", d'Álvaro Colomer 

Debate

Periodista cultural i escriptor, Álvaro Colomer ha reunit en un llibre una de les seccions que va fer a la revista literària Zenda. Un exercici que ens permet entrar als territoris íntims de diferents escriptors per conèixer els seus mètodes de treball

Com s'inspiren, com es posen a escriure, com viuen la publicació dels seus llibres. Un llibre que serveix, si es vol, per aprendre a escriure... i també a llegir.

 

"100 visions literàries de la ciència i la tecnologia", de Xavier Duran 

Cossetània

A la redacció de 3Cat, fins a la seva recent jubilació, vam tenir el privilegi de compartir el saber i la cultura del periodista científic Xavier Duran. El llibre que ara publica amb Cossetània ens fa llegir de manera diferent l'obra de grans escriptors

Com veien els científics i els avenços tecnològics del seu moment autors com Shakespeare, Jane Austen o Josep Pla? Duran, a més, té doble novetat aquest Sant Jordi. Una novel·la, publicada a l'editorial L'Albí, titulada "L'endemà d'ahir" i que, de fet, també vincula ciència i literatura.

 

"Memòries de fum", d'Antoni Llena 

L'Avenç

L'Avenç continua publicant llibres amb tota cura. I ara ens regala aquestes "Memòries de fum" d'una de les personalitats de l'art català contemporani, Antoni Llena (Barcelona, 1942), pioner en el seu dia de l'art pobre i efímer. 

Un llibre breu que recorre el llarg camí d'un creador que va decidir "viure al món des de fora del món". Una petita gran obra d'art.

 

 

 

ARXIVAT A:
LiteraturaSant Jordi Recomanacions Sant Jordi
Anar al contingut