Sant Jordi 2025: art, arquitectura i disseny per pensar noves formes de viure

L'arquitecta Núria Moliner, l'artista Joan Fontcuberta o el poeta i agitador cultural Vicenç Altaió firmen algunes de les novetats d'art i arquitectura d'aquest Sant Jordi

Carolina Rosich (Sotscap de Cultura de TV3) / Montse Mas (Periodista de Cultura de Catalunya Ràdio)Actualitzat

Sant Jordi també ens regala un bon aparador de llibres d'art i d'arquitectura, no només per a experts o amants d'aquestes disciplines. I ara que s'acosta la capitalitat mundial de l'arquitectura de Barcelona, el 2026, és un bon moment per revisar el nostre patrimoni arquitectònic, més enllà de Gaudí, per pensar en habitatges més assequibles i sostenibles o per imaginar-nos la vida en cases singulars, com les que Núria Moliner visita al primer llibre de la nostra tria.
 

"Deu cases, deu nits", Núria Moliner 

Ara Llibres

Núria Moliner s'ha fet un nom com a gran divulgadora de l'arquitectura. No us perdeu els seus programes a la plataforma 3Cat "Animals arquitectes" i "Entre quatre parets".

Justament a partir d'aquest últim programa neix aquest llibre, que retrata les seves estades a deu cases singulars, algunes de personatges coneguts, on fins i tot ha pogut dormir-hi. Especialment recomanat per als amants de l'arquitectura més tafaners. 

 

"Matter Matters. Dissenyar amb el món", Olga Subirós 

Actar i Ajuntament de Barcelona

El Museu del Disseny ha renovat de dalt a baix la presentació de la col·lecció permanent, amb l'ambiciosa exposició "Matter Matters. Dissenyar amb el món", que ha comissariat l'arquitecta Olga Subirós.

A través de 700 peces, la mostra ens parla dels reptes del disseny actual i futur, en un context de crisi climàtica. És una de les exposicions imprescindibles de la temporada i el catàleg que s'ha publicat, un bon llibre per continuar reflexionant a casa sobre la necessitat d'un disseny més conscient i sostenible.

Recull 54 articles d'autors provinents de diverses disciplines -filosofia, disseny, arquitectura, sociologia i antropologia. Per pensar i repensar els objectes que ens envolten. 

 

"Imágenes latentes", Joan Fontcuberta 

Dalpine

El Premi Nacional de Fotografia (1998) i també d'Assaig (2011) que concedeix el Ministeri de Cultura conjuga aquí la seva doble trajectòria per explorar la transformació de la fotografia i la seva influència en la nostra societat.

El llibre reflexiona sobre la fotografia en l'era de la postveritat, les selfies, les xarxes socials i la intel·ligència artificial generativa, i es pregunta com ens afecta la sobresaturació d'imatges, fins al punt que potser ara les fotografies ens fan més a nosaltres que nosaltres a elles.

 

"Sobreviure al disseny", Marta Cerdà 

Nous Quaderns Anagrama

La dissenyadora gràfica i una de les nostres creadores més internacionals acaba d'escriure un assaig lúdic sobre el seu ofici, que reivindica, en una època de temps accelerats i processos expeditius, el seu vessant més artesanal. Un llibre ple d'idees il·luminadores sobre les claus de la disciplina que també parla de la precarietat en què viuen molts treballadors de la cultura.

 

"Atención transformada", Claire Bishop 

Caja Negra

En els últims anys, la tecnologia ha saturat la nostra atenció amb molta informació digital i ha fet que ens costi concentrar-nos. La reconeguda crítica d'art britànica no es lamenta d'això, sinó que analitza com aquests canvis influeixen en la manera en què veiem l'art i quines noves formes artístiques estan sorgint. I hi posa noms, des d'Ai Weiwei a Pussy Riot o Tania Bruguera.

 

"Cohabitatge a Barcelona. Arquitectura des de / per a la comunitat", Marta Bugés, Tomoko Sakamoto, David Lorente i Ricard Devesa 

Actar i Ajuntament de Barcelona)

En un moment en què la crisi de l'habitatge és al centre del debat, aquest llibre reivindica l'habitatge cooperatiu com una alternativa assequible i sostenible, a partir d'experiències reals. És un recull dels projectes d'habitatges en cessió d'ús a la ciutat de Barcelona, que relata una altra manera d'entendre l'habitatge, més assequible, sostenible i en comunitat. Per a qui busqui una alternativa en un mercat immobiliari de preus inassumibles. 

 

"Esglésies d'Eivissa i Formentera", Elías Torres 

Triangle Books

L'arquitecte eivissenc Elías Torres ens regala un passeig per 24 esglésies d'Eivissa i Formentera, que combina el rigor i la saviesa d'un expert en la reconstrucció del patrimoni històric i vivències personals. A més, per primera vegada es publiquen croquis, dibuixos i plànols dels temples, al costat de fotografies fetes l'estiu del 1991 pel nord-americà Michael Moran.

És un projecte que Torres va començar a gestar fa cinquanta anys, a la seva illa natal, com ell explica, "com un explorador, equipat amb una cinta mètrica flexible de 30 metres i un paquet de fulls de croquis grocs americans, un retolador blau fi i una càmera fotogràfica i pel·lícules en blanc i negre". 480 pàgines per perdre's per 24 esglésies rurals i emblanquinades de les Pitiüses. 

 

"Jaume Bach. Arquitecte" 

Puente Editores

Amb dues-centes imatges, aquesta monografia revisa tota la trajectòria d'un dels noms imprescindibles de l'arquitectura catalana de l'últim mig segle. És l'autor d'obres com la seu central del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès, la seu de Telefónica a la Vila Olímpica, l'Estadi Olímpic d'hoquei per als Jocs de Barcelona 92 a Terrassa o l'Estació de Ferrocarrils de la Universitat Autònoma de Barcelona a Bellaterra.

També és l'artífex de la recuperació d'entorns urbans com les places del Sol, de la Virreina i Trilla del barri de Gràcia a Barcelona. Conté un recull fotogràfic extraordinari fet pel seu fill, el també arquitecte Eugeni Bach, amb qui comparteix el despatx Bach Arquitectes. 

 

"El somni de la subversió", Vicenç Altaió 

Galaxia Gutenberg

El poeta, crític i agitador cultural narra la transició política i l'efervescència cultural i artística de la Barcelona dels anys 70 i 80 del segle XX i descriu els primers experiments postmoderns i la seva relació amb artistes emergents com Perejaume, Miquel Barceló i Frederic Amat. En resum, una memòria intel·lectual i vital d'un dels protagonistes de renovació cultural catalana, que també interpel·la el present.

 

"España fea", Andrés Rubio 

Debate

El periodista i escriptor fa una crítica contundent i argumentada sobre la degradació del paisatge i l'urbanisme a Espanya des de la fi de la dictadura franquista fins a l'actualitat i sosté que l'arquitectura del "pelotazo" representa el fracàs més gran de la democràcia espanyola. El llibre denuncia l'absència de la paraula "paisatge" a la Constitució del 78 i la falta d'un organisme de protecció del litoral similar al francès. El volum va sortir fa tres anys però fa poc se n'ha publicat una edició il·lustrada i actualitzada.

 
ARXIVAT A:
ArtSant Jordi ArquitecturaRecomanacions Sant Jordi
Anar al contingut