Un Sant Jordi com els d'abans, malgrat la pluja i la calamarsa
La Diada s'ha viscut als carrers després de dos anys de pandèmia, però el vent i la pluja l'han deslluït, sobretot a Barcelona
La primera diada de Sant Jordi després de dos anys de restriccions per la pandèmia s'ha viscut sense mascaretes, però amb paraigües.
A Barcelona, el dia ha començat amb algun ruixat, però de seguida s'han omplert els carrers. En un bon moment per al sector editorial i les llibreries, el passeig de Gràcia s'ha convertit en la superilla literària, tancada al trànsit, amb més de tres-centes parades. El mal temps, però, ha fet que algunes carpes s'hagin malmès i s'han hagut de tancar alguns punts de venda.
Ha estat el punt més negatiu d'una jornada que a priori presentava tots els ingredients per convertir-se en una Diada de rècord: llibreters i editors esperaven vendre un milió i mig d'exemplars. El Gremi de Llibreters ha dit que s'ha tancat "un bon Sant Jordi" i ha assegurat que, de ben segur, s'han assolit xifres prepandèmia, i que s'arribarà al nivell del 2019. Però el dia ha deixat un regust agredolç al sector, sobretot per les pèrdues que afecten editorials i llibreries petites.
Meterologia a banda, el protagonisme ha estat per als lectors, que s'ha pogut retrobar de nou amb els autors al carrer.
També s'han mantingut són les tradicionals parades de roses. Els floristes preveien vendre 6 milions de roses a tot Catalunya, unes xifres semblants a les del 2019. En acabar el dia, el gremi de floristes s'ha mostrat satisfet després de percebre una gran participació. Com sempre, la més demanada ha estat la rosa vermella.
La sorpresa, la calamarsa
Durant el matí, la pluja ha respectat passejants i paradistes, però poc abans de la una del migdia una tempesta de calamarsa d'uns 10 minuts de durada ha tapat el cel i ha sorprès tothom.
I a #Barcelona, cau pedra i tot ara mateix! @eltempsTV3 @alcantara_alb #SantJordi pic.twitter.com/aEUeWIB9ff
Laura Bernis Prat (@laurabernis) April 23, 2022
Les pluges intermitents s'han repetit durant tot el dia, així com les ventades.
Un Sant Jordi viscut a tot el territori
A Montblanc, la diada de Santa Jordi ha coincidit amb els actes de la Setmana Medieval, després de dos anys sense la gran festa de la vila. Pendents de la pluja i també del vent, els paradistes s'han adaptat a la meteorologia. També ho han fet els actes programats, que han canviat d'ubicació per la previsió de pluja. A banda de les típiques parades de llibres i roses, a Montblanc els visitants han pogut gaudir d'un mercat medieval, amb artesans de tota mena, en un any on les entrades per als actes de la festa s'han esgotat en poques hores.
Al vespre, Montblanc ha suspès per la pluja les dues funcions de la "Representació de la llegenda de Sant Jordi", l'acte més emblemàtic del programa de la Setmana Medieval.
A Tarragona la Rambla Nova s'ha tornat a omplir de gent i de parades, gairebé 120, i el sol ha acompanyat durant tot el matí, tot i que amb algun xàfec puntual. I a Reus s'ha recuperat l'espai de la plaça del Mercadal, al centre de la ciutat, amb una programació amb especial atenció a l'any Gabriel Ferrater.
A Girona, amb la previsió de pluja, es va decidir canviar la ubicació de les parades, de l'esplanada de la Copa al Palau Firal. Una decisió que ha agradat als paradistes, que han pogut començar a muntar amb més tranquil·litat el dia abans. L'espai ha obert a les 9 del matí, amb una trentena de parades de llibres i roses, alguna més que abans de la pandèmia. Els llibreters s'han mostrat molt contents amb el canvi de situació, que els ha permès no estar pendents del temps, i la gent ha pogut passejar tranquil·lament. En aquest recinte, a banda de les parades, es duen a terme diverses activitats, com signatures de llibres, lectures i, a la tarda, actuacions musicals.
A Manresa, el nombre de parades ha augmentat considerablement. Un centenar han omplert el passeig Pere III. L'any passat n'hi va haver tretze.
Lleida també ha comptat aquest any amb més parades, que han tornat a l'avinguda Francesc Macià. Aquest any, com a novetat, s'ha afegit la rambla Ferran, amb una trentena de parades d'entitats i associacions. Amb estones amb sol i algun plugim a primera hora, les ventades han estat les protagonistes, i en alguns moments han fet caure les roses de les taules de les parades. Malgrat això, el matí s'ha viscut amb molt ambient.
Calonge ha estrenat Sant Jordi com a poble de llibres, després que al desembre es van obrir 7 llibreries al casc antic per revitalitzar el poble. Com és tradicional, han posat parades al carrer, i el poble és ple d'activitats, com tallers literaris o recitals de poesia. Bars i restaurants també se sumen a la festa i ofereixen menús literaris. Molta gent ha decidit anar fins a Calonge a celebrar el Sant Jordi per primera vegada, i els llibreters esperen que aquestes visites es repeteixin durant tot l'any.
A la Seu d'Urgell, on ha plogut a estones, també s'han canviat moltes ubicacions per la previsió del temps. Les parades de llibres s'han traslladat a les porxades del carrer Major i les activitats es faran als centres cívics de la ciutat.
A Tortosa, en canvi, han gaudit d'un matí assolellat amb molta gent als carrers; s'ha recuperat el circuit tradicional i s'han pogut posar totes les parades del centre històric del poble. Entre les parades hi havia les de les dues llibreries de la ciutat, la Viladrich, la més antiga de Catalunya, que té l'origen el 1760, i La Irreal, que va obrir les portes el setembre passat.
- ARXIVAT A:
- Sant Jordi