Amb ganes de Sant Jordi: la gent torna a conquerir el carrer

S'estan produint cues per accedir als espais delimitats, amb l'aforament limitat per la pandèmia, sobretot al passeig de Gràcia de Barcelona

Actualitzat

Les parades de llibres i de roses - i els compradors - han tornat als carrers aquest Sant Jordi atípic després del parèntesi de l'any passat per la pandèmia. Tot i que sense les aglomeracions d'altres anys, són molts els que s'han animat a tornar a passejar aquesta diada, en què el temps ha acompanyat. I hi ha una gran afluència als espais delimitats, que controlen l'aforament per evitar aglomeracions i que estan repartits per tot el país.

Un dels punts de la ciutat de Barcelona que s'ha habilitat per posar-hi parades és la plaça Reial a tocar d'una Rambla històricament plena, punt neuràlgic de tot Sant Jordi però enguany, només autoritzada a tenir parades de roses, tot i que s'hi han aplegat nombroses persones.

(CCMA / Anna Figuera)

Aquesta diada "gairebé normal" és oxigen per als llibreters, pels venedors de roses, i també per als ciutadans.

Alguns llibreters reconeixen que han començat la jornada ja esgotats, perquè molta gent ha fet cas a la crida feta pel sector d'avançar les compres per estalviar-se avui cues i poder triar amb més tranquilitat. "Portem dues setmanes de Sant Jordi", asseguren a Cal Llibreter, a Sant Just Desvern.

En total hi ha 11 punts a la ciutat de Barcelona, on el llibre ha compartit protagonisme amb les mascaretes, les distàncies, les cues i les restriccions. 

Són espais de sentit únic, que estan oberts de les nou del matí a les vuit del vespre. N'hi ha al passeig de Gràcia, la plaça Reial, el passeig de Lluís Companys, a més de places als barris. L'objectiu és fomentar la compra de proximitat.

Al marge d'aquests espais, a Barcelona hi ha 490 parades que s'ubiquen davant mateix de llibreries i floristeries.


Cues també en d'altres poblacions

Un parèntesi enmig de la pandèmia que obliga a prendre mesures i que ha portat a organtizar aquest Sant Jordi d'una manera diferent, descentralitzat per evitar aglomeracions.

Les parades de llibres i roses són només de professionals i en espais on es poden complir els protocols sanitaris. Cada municipi ha buscat el lloc més adequat.

A Girona, per exemple, i de forma excepcional, a l'esplanada de la Copa, un espai molt més ampli que la Rambla, on s'acostuma a celebrar.

S'hi han instal.lat 27 parades, només dues menys que en les edicions "tradicionals": la majoria de llibres i menys de roses. L'aforament màxim d'aquest espai és de mil persones. Aquest matí hi havia cues.

Cua per accedir a la fira de Sant Jordi a l'esplanada de la Copa de Girona (ACN / Marina López)

A Lleida lllibreries i floristeries s'han concentrat en un tram de l'avinguda Francesc Macià, que substitueix el carrer Major, centre neuràlgic de les diades prepandèmia. Fins a un màxim de 500 persones s'han pogut passejar alhora per una quinzena de parades on els autors locals no han parat de firmar llibres.

Avinguda Francesc Macià, a Lleida (ACN / Laura Cortés)

A Balaguer llibres i roses han estat les protagonistes a la plaça Mercadal mentre que l'espai de la Transegre s'ha trasnformat en escenari de llegenda per a escolars  A Tàrrega llibreters i floristes han ocupat el carrer del Carme mentre que la plaça s'ha reservat a les parades d'entitats i associacions. 

A Tarragona, hi ha hagut molt d'ambiemt a la Rambla Nova, la ubicació habitual. L'espai és més reduït i amb menys parades. L'aforament és de 336 persones. 

Gent passejant per Tarragona amb roses (ACN / Eloi Tost)

Molts d'aquests punts ja es van establir des d'aquest dijous. A Valls, per exemple, les parades de llibres i roses ocupen els carrers des d''aquest dijous, de manera que els més previsors han avançat les compres per evitar aglomeracions.

 

Llibres al carrer de la Cort, de Valls
Llibres al carrer de la Cort, de Valls (ACN / Núria Torres)

 

Firmes diferents

Aquests últims dies s'ha vist molt moviment a les llibreries. La Cambra del Llibre espera assolir el 60% de les xifres de 2019, quan es van vendre 1,64 milions de llibres i la facturació va superar els 22,16 milions.

Entre els llibres favorits per entrar a la llista dels més venuts d'aquest Sant Jordi hi ha "Consumits pel foc", de Jaume Cabré; "La dona de la seva vida", de Xavier Bosch; "Canto jo i la muntanya balla", d'Irene Solà; "Tàndem", de Maria Barbal", "Boulder", d'Eva Baltasar; "Independencia", de Javier Cercas; o "21 lliçons per al segle XXI", de Yuval Noah Hariri.

 

Alguns dels llibres que més s'han venut els dies previs a Sant Jordi
Alguns dels llibres que més s'han venut els dies previs a Sant Jordi (ACN / Pere Francesch)

La tradició de les signatures es manté. Alguns escriptors i escriptores ja fa dies que interaccionen, a distància, amb els lectors. Fins i tot n'hi ha que han firmat des de casa llibres per als lectors catalans gràcies al braç articulat d'un robot.

Però avui és el seu gran dia. No han faltat els tradicionals esmorzars per agafar forces ni les cues per acostar-s'hi, amb estrictes mesures d'higiene i seguretat. Molts compartien l'alegria de recuperar el contactes amb lectors i lectores i l'esperança que aquest Sant Jordi sigui un renaixement, un pas més cap a la recuperació de la normalitat. Així és com l'han viscut alguns d'aquests autors i autores supervendes i també d'altres que s'han estrenat en aquesta diada, com els doctors Mitjà, Argimon o Padrós.


El Gremi de Llibreters ha preparat un mapa al seu web per saber on signen els autors.

El d'aquest divendres és el primer Sant Jordi per a alguns autors, editors i altres agents del món del llibre.

Un equip de TV3 els ha visitat per saber com es preparen:

 

 

Entre 3,5 i 4 milions de roses

Les roses també tornen a sortir al carrer aquest Sant Jordi. El Gremi de Floristes confia vendre entre 3,5 i 4 milions de roses.

Per la seva banda, Mercabarna augura unes vendes de 4,2 milions, fet que suposa un 40% menys que el 2019, quan es va arribar als set milions d'aturats.

Roses grogues i vermelles al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Vilassar
Roses grogues i vermelles al Mercat de la Flor i la Planta Ornamental de Vilassar (EFE / Enric Fontcuberta)

Després d'un any sense poder celebrar la diada, el gremi ha advertit que no hi haurà tantes roses com els darrers anys, a causa de les inundacions a l'Amèrica central i a la disminució de punts de distribució. És per això que recomana encarregar les roses amb temps.

Cues aquest Sant Jordi en una floristeria a Tortosa (ACN/ Anna Ferràs)

Així ho viuen una floristeria de llarga trajectòria i una altra que s'ha animat a engegar el negoci en plena pandèmia:

 


Vallejo: "Llegir és un acte sensual"

El tret de sortida de les activitats de la diada ha estat el pregó de Sant Jordi, que ha fet aquest dijous a la tarda l'escriptora Irene Vallejo. L'autora de "L'infinit dins d'un jonc" ha reivindicat la sensualitat de la lectura en un discurs en què ha afirmat que llegir "és un acte de voluptuosa rebel·lia contra els dracs i les harpies":

"No s'ha d'oblidar que llegir és un acte sensual i certes persones hedonistes, també anomenades lectores, dediquem moltes hores al plaer desenfrenat"

Vallejo, Premi Nacional d'Assaig per "L'infinit dins d'un jonc", ha dit que el que més li agrada de la diada de Sant Jordi és el "caràcter de festa col·lectiva de tots, aquesta manera de fer família als carrers".

"Gràcies als llibres habitem en la pell dels altres, toquem els seus cossos i ens enfonsem en la seva mirada. En alguns instants gloriosos, llegir frega la felicitat"

 

L'escriptora Irene Vallejo, durant el pregó de Sant Jordi
L'escriptora Irene Vallejo, durant el pregó de Sant Jordi (ACN / Edu Bayer)

En una conversa amb el periodista Xavi Ayén, Vallejo ha explicat que, quan era petita, es va endinsar a la literatura a través de l'oralitat, quan els pares li explicaven contes i sobretot mites, però també va llegir còmics i mirar sèries de televisió. Segons l'escriptora, això demostra que "el que considerem alta literatura i la cultura popular estan constantment dialogant".

Entre els seus referents, Vallejo ha citat Homer per sobre de tots, però també ha destacat els llibres d'aventures de Jack London o Joseph Conrad; "Olvidado rey gudú", d'Ana María Matute; o assajos de Hannah Arendt, María Zambrano, Simone Weil i Montaigne.

 

 

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi LiteraturaCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut